Ilmapallokoiran saaminen sopusuhtaiseksi on hyvin  haastava tehtävä.  Nähtyäni taikuri Simo Aallon esityksen jäin vain ihailemaan hänen muotoilemaansa koiraa.  Onneksi huomasin Minimani-tavaratalossa tämän jokerihattuisen Jokeri-Pokeri-Box-miehen kuvalla varustetun taikuri-ilmapallopakkauksen, jossa on 15 laadukasta latex-palloa, pumppu sekä muutama ohje.  Parasta siinä oli kuitenkin hänen muotoilemansa ilmapallokoiran kuva.  Ostin tietysti paketin.  Viime vappuna hankkimani samantyyppinen taikuri-ilmapallopakkaus oli muuten aivan sekundaa, kun sen pallot alkoivat vuotaa jo tunnin päästä, kuten jo edelliselläkin oppitunnilla kerroin.  Vaadi aitoa Jokeri Pokeri Box laatua!  Tai osta pilailuvälinekaupasta ammattilaistenkin käyttämien Qualatex-pallojen tukkupakkaus ja tietysti  ilmapallopumppu, sillä taikurin ilmapallot eivät ole aivan pienin keuhkoin puhallettavissa.

 

Aloin hahmottaa tuota ihastelemaani koiraa ja heti ensimmäisellä kokeilulla onnistuinkin kloonaamaan sen tai ehkäpä jopa hieman jalostamaankin sitä.  Jokaiselle oma koira on tietysti rakkain, mutta arvelen, että Aallon Simon koirassa on päästy aika lähelle jotain yleisiä kauneusihanteita.  Jotta sinäkin voisit tehdä kauniita kääpiövillakoiria, niin ajattelin liittää tähän  yksityiskohtaiset mittasuhteet tuolle koiralle.  Kyse ei kylläkään ole mistään EU-direktiivistä.

 

 

Pumppaa taikurin ilmapallo 58-60 senttimetrin pituiseksi (palloa jää puhaltamatta  12-13 senttiä).  Tai oikeastaan  aluksi pitää saada tämä  pitkulainen ilmapallo pari senttiä tuota mittaa pitemmäksi, koska pallosta joutuu poistamaan ilmaa, jotta  sen saa solmittua kiinni.  Suosittelen kahteen kertaan tehtyä solmua, koska olen huomannut koirieni kuonojen kutistuvan joskus liian nopeasti.

 

Sitten  solmupäästä aloittaen  4cm (kuono)-6cm-6cm pyöräytykset, joista viimeinen on lukkopyöräytys.  Varsinkin ensimmäisen kuonopallukan koko on syytä varmistaa useilla pyöräytyksillä.  Voit tehdä viimeisen pallon useampaan kertaan, jos näistä pää/korvapalloista ei tule heti samankokoisia. 

 

Seuraavaksi 4cm (kaula)-8cm-8cm pyöräytykset, joista viimeinen on taas lukkopyöräytys. Kuonon ja kaulan palloista kannattaa yrittää saada keskenään samankokoiset. Ehdottoman tärkeää koiran pystyssä pysymisen kannalta on se, että teet  etujaloista samanpituiset.

 

Vartalosta tulee puudelimaisen terhakka, jos pyöräytät sen yhtä pitkäksi kuin pää/korvapallot ovat.  Siis 6cm (vartalo)-8cm-8cm pyöräytykset, jotka päätät lukkopyöräytyksellä, kunhan olet tarkistanut ensin takajalkojen samanpituisuuden

 

Jäljelle pitäisi jäädä häntäpallukkaa kuutisen senttiä, jonka toisen osan voit puristella kohti hännän huippua.  Jo etujalkoja pyöritellessäsi kannattaa hahmottaa kokonaiskuva  jalka-  ja vartalopallukoiden pituuksista verrattuna käytettävän ilmapallon pituuteen.  Tarpeen vaatiessa  voit lyhentää tai pidentää jalkoja.   Koiran pystyssä pysymistä edesauttaa, kun varovasti erotat oikeaa ja vasenta jalkaa hieman toisistaan. 

 

Voit tehdä koiralle silmät spriiliukoisella tussilla.  Silmäsoikioiden luonnollisen tuntuinen koko on noin neljäsosa pää/korvapallukoiden korkeudesta.  Niiden yläreunan tulisi olla noin pallukoiden keskikohdalla mutta silmät voi sijoittaa myös vähän lähemmäksi toisiaan.  Tunneilmaisun luominen ilmapallokoiran silmiin onkin sitten jo taidetta.  Voit ottaa mallia  vaikka sarjakuvahahmojen tunnevoimaisista silmistä.

 

Ilmapallokoiran vääntelyn perusmalli selviää seuraavalta sivustolta, mutta huomaathan, että siinä on käytetty toisia mittasuhteita :

 

http://www.parents.com/fun/activities/rainy-day/fun-tricks/?page=2

 

Netistä ei yllättäen löytynyt näillä kääpiövillakoiran suhteilla tehtyä ilmapallokoiran kuvaa, mutta toinen klassinen muotoilu on nähtävissä seuraavassa Jeff Koonsin veistoksessa :

 

http://www.metmuseum.org/special/koons_roof/view_1.asp?item=0

 

Kolmas  ihastuttavat suhteet omaava, mäyräkoiramainen ilmapallokoira on nähtävissä seuraavassa blogissa toukokuun 14. päivän kohdalla :

 

http://toddler-pain-gain.blogspot.com/2009_05_01_archive.html

 

Suomenkielinen perussivusto ilmapallon muotoilijalle on jo edelliselläkin kerralla mainitsemani Pressan kattien laatima mittava ilmapallotaiteen perustekniikkaa hyödyntävä ohjekavalkadi, jonka tässä Valto Savolaisen luvalla uudelleenjulkaisen :

 

http://www.pressankatit.fi/ohjeet.html

 

Kannattaa  lukea tuon sivuston alussa löytyvä linkki, jonka takaa löydät perustietoa ilmapallojen muotoilusta. Suosittelen lämpimästi myös tuosta osoitteesta tilattavaa suomenkielistä lisäohjevihkosta. Siitä saattaisi olla iloa alakoulun opettajillekin.

 

Lisää perustaitteluja englanninkielellä löydät osoitteesta :

 

http://www.professorwonder.com/balloontwists.pdf

 

Tässä sinulle pieni suomi-englanti ilmapallosanasto :

 

Balloon – ilmapallo

Twist / basic pinch twist – pyöräytys

Lock twist – lukkopyöräytys

Loop twist / fold twist – lenkkipyöräytys

Ear twist / pinch twist – puristuspyöräytys

Apple twist / tulip twist –tulppaanipyöräytys

Pop – pallon katksisu

 

Mikäli intoa vielä riittää uuden oppimiseen, niin suosittelen seuraavan sivuston läpilukemista kokeillen siinä ehdotettuja ilmapallon muotoilukeinoja :

 

http://www.balloonhq.com/faq/twists_101.html#basictwist

 

Voit muuten näin vapun alla koota harjoitusväännöksesi korttelin komeimman ilmapallotippaleivän pujottelemalla pallotaideteoksesi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Puhjenneet pallot voi myös kierrättää solmimalla niistä riemunkirjavan jumppakuminauhan, kunhan olet puhkaissut niitä riittävästi.  Jumppaohjeita seuraavassa :

 

http://www.pirkka.fi/vapaaaika/liikunta/jumppaohjeet?nid=3472

 

 Vaikka ilmapallot ovatkin valmistettu  luonnonkumista, ei ole syytä testata lasten tai kotieläinten ruuansulatuselimistöä jättämällä riekaleitä sinne tänne.  Ensi viikolla kerron vielä joitain  muita klovneriaan soveltuvia ilmapallon käyttötapoja.

 

Lähestyvän vapun kunniaksi esittelen ”Niin paljon on aihetta nauruun” – listalta muutamia ulkonäöksellisiä seikkoja, joita voinet hyödyntää  omaa pellehahmoasi vaatettaessasi :

 

 

Naamiointi

Mittakaavan muutos (koko/ikä)

Epäasiallinen pukeutuminen

Liian isot vaatteet

Liian pienet vaatteet

Vaatteissa jotain ylimääräistä

Hassut silmalasit

 

 

Naamiointivinkkejä  voit löytää googlettamalla pellen kasvojen tai hienommin ilmaistuna klovnin kasvojen kuvahakusanoiksi ”Clown face paint” tai ”Clown face”.  Joidenkin ihmisten kasvot ilmaisuvoimaisine kulmakarvoineen ja muine piirteineen saattavat olla itsessään niin klovnimaiset, että pelkkä punainen pellenenä riittää. Epäasiallinen pukeutuminen voisi olla Peppi Pitkätossu-tyyliä eriparisukkineen tai sitten tilannekohtaisesti täysin väärää asuvalintaa.

 

Klovnerian lähiopetukseen voit osallistua ilmoittautumalla Tampereella 13.-14.toukokuuta 2010 järjettävälle KLOVNI  1 –kurssille.  Klovnikurssisivuston kuvagallerian selailukin tuo jo hyvälle mielelle :

 

http://www.klovnikurssi.com/index.html

 

Jongleerauksesta sen verran, että kokeilin eilen neljän pallon heittoa harjoiteltuani ensin vasemmalla eli heikommalla kädelläni kahden pallon ympyräheittoa  kauan. Niin kauan, että sain vihdoin 50 heiton sarjan läpi.  Sitä saattoi auttaa se, että Jyväskylän Ryhtilä-rakennuksessa pystyi ensin harjoittelemaan hyvin korkeitakin heittoja kädestä toiseen  Suosittelen tätä ulkoilmaan soveltuvaa harjoitusta sinullekin nyt kun ilmat alkavat lämmetä.  Voit käyttää jotain rakennuksen kohtaa tai puun oksaa tavoitekorkeuden ilmaisemiseen.  Neljän pallon heitto alkoi niin, että heitin molemmista käsistäni yhtä aikaa pallot ilmaan niin, että ne kaartuivat ulos päin.  Harjoitusvaiheessa on hyvä vaikka kahden heittosarjan jälkeen ottaa pallot taas käteen ja yrittää seuraavalla heittokerralla korjata huomaamansa virheet.  Itselläni vasemman käden heitot alkoivat madaltua ja oikean käden heitot taas suuntautua liikaa sivulle.  Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa.

 

Klovneriaa sivuavia esityksiäkin on taas kivasti tulossa :

 

http://www.sirkusinfo.fi/esityskalenteri/esityskalenteri

 

Circo-festivaaleilla on tarjolla ranskalaista nykyklovneriaa 3.-4.5.2010 :

 

http://www.cirko.net/pages/news?newsid=34

 

Eikä sovi unohtaa spektaakkelimaisia Aga-Boom -esittyksiä Savoy-teatterissa toukokuun lopulla :

 

http://www.livenation.fi/artist/aga-boom-theatre-of-physical-comedy-tickets

 

Jos haluat osallistua Jacques Tatin ”Parade” - dvd-levyjen arvontaan, niin jätäpä tähän blogiin kommentti viimeistään toukokuun viimeisenä päivänä.  Merkitsethän myös kommenttiisi sähköpostiosoitteen, jotta voisin siitä tiedustella yhteystietosi, mikäli sattuisit voittamaan.

 

 

 

                         Pelleilemisiin,

 

                        t. Pelle