Ranskan  alkeiskurssi   Le gâteau  PALA

 1

 

  1294400917_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

 

 

Tervetuloa opiskelemaan ranskankielen alkeita.   Tämä ranskan alkeiskurssi tulee ilmestymään viikottain reilun vuoden ajan.  Ensimmäisten kuukausien aikana  keskitymme lähinnä ranskan kielen ääntämisen tärkeimpiin salaisuuksiin. Kun ne on sisäistänyt, niin tekstin lukeminen, puhuminen sekä ranskan kielen kuunteleminen helpottuu olennaisesti. Ranskan alkeiden hyvään osaamiseenhan perustuu sitten myöhemmin taitavampikin kielenkäyttö.  Myöhemmissä tämän kielikurssin osissa hyödynnämme internetistä löytyvää opetusaineistoa, jolloin ääntäminenkin tarkentuu.  Viikottaissa tietoiskuissa esittelen ainakin tärkeitä aihealueittain julkaistavia lyhyitä sanaluetteloja, joiden lähteenä käytän netistä löytyvää ranskan  frekvenssisanakirjaa.  Suunnitteilla on video-opetustakin. Leivon tämän kakun aina viikonloppuisin. Olet tervetullut nauttimaan!

 

Ranskan kieli ei ole yhtä tasa-arvoista kuin suomi.  Siellä harrastetaan räikeää sukupuolierottelua sanojen välillä. Ranskan alkeita opiskellessa on hyvä opetella muistamaan sanojen sukupuoli jo heti alusta alkaen.

 

Oppimisen helpottamiseksi kirjoitan tällä kielikurssilla miehekkäät eli maskuliiniset sanat sinisellä.  Ne saavat yleensä eteensä UN [ ö~ (nasaaliäänne, jossa ilmaa kulkee myös nenän kautta) ] tai LE [ lö ] –artikkelin.  Muistisääntönä voisi pitää sanaa LÖkäpöksy.

 

Naiselliset eli feminiiniset sanat tulen taas kirjoittamaan punaisella tekstillä.  Niiden edessä on tavallisesti UNE [ yn ] tai LA [ la ] –artikkeli.  Muistisäännöksi vaikkapa se, että ainakin Suomessa naiset usein laulavat paremmin  LA-LA-LAA”.  Epämääräinen UNE –artikkeli on feminiineillä  maskuliinista muotoa pitempi. Tämä saattaa jäädä mieleen ajateltaessa sitä, että naiset ainakin tavallisesti kotioloissa puhuvat enemmän.

 

Tuon kielioppiosuuden jälkeen hyviä uutisia. Sinä osaat jo kirjoittaa ranskaa!  Todisteena siitä seuraavat sanat.  Asteriskillä *  alkavia sanoja klikkaamalla pääset näkemään miten noita sanoja käytetään ranskankielisissä lauseissa.

 

 

ANANAS   [ anana ]      ananas    [ Sanan lopussa oleva S jätetään ääntämättä - samoin moni muu konsonantti. ]  [ Myöskään ilman ylämerkkejä olevaa E:tä ei sanan lopussa äännetä.  Muistisääntönä "SE jää kuitenkin lopuksi sanomatta"]

SAUNA    [ soona  ]      sauna     [ AU lausutaan O:na.  Muistisääntönä esimerkiksi ”AUkOO suuta”. ]

 

AUTORADIO   [  otoradjo  ]      autoradio     [   I -kirjain  lausutaan usein ennen jotain toista ääntyvää vokaalia J:nä  ]

*RADIO    [  radjo  ]         radio

 

 

Mikäli osaat jo englantia, niin olet tietämättäsi oppinut myös monia ranskankielisiä sanoja:

 

 

*DIRECTION   [ direksjo~ ]     suunta    

 

MACHINE   [ mashin ]       kone    [ CH lausutaan niin kuin sanassa shakki. ]

 

CULTURE   [ kyltyr ]      kulttuuri      [  Yksittäinen U lausutaan Y:nä.  Muistisanana UniversitY. ]  [ QU > K ]

 

 

Aivan tuntematon ei ehkä ole seuraavakaan ranskan kielen sana. Se lienee tuttu  tuotenimestä Eau de Cologne [  oo dö kolonj  ] ( Kölninvesi).

 

 

EAU     [ oo ]      vesi      [ Tämä vokaaliyhdistelmä on lähes sama kuin toisena oppimassamme sanassa.  Vain E-kirjain on lisätty, mutta äänneasu säilyy samana.  EAU = O  ]

 

 

Ranskassa sanojen painotus on päinvastainen suomen kieleen verrattuna.  Ranskalaisten sanojen tavujen paino on keskenään melko hyvin tasapainossa.  Painotus kuulostaa suomalaisen korviin olevan kuitenkin hyvin usein lopputavulla.  Niinpä viimeisen tavun vokaali voi olla hieman pidempi.

 

 

AU REVOIR !  [ o  rövuaar ]        näkemiin !    [  OI lausutaan  äänneyhdistelmänä UAA.  Muistisääntönä sana jOIkUAA, joka ei kylläkään ole aivan moitteetonta suomenkieltä. ]

 

 

Tällä kertaa tarjoillun ranskan alkeiden tärkeimmän opin voisi tiivistää seuraavin sanoin:

 

AUkOO suuta LA-la-laa

käpöksy jOIkUAA - UniversitYssä.

SE jää kuitenkin lopussa lausumatta.

 

 

 

Ensi viikolla odottavat sitten kertauskysymykset.

 

 

 

 

                     Au revoir!

 

 

                     Pelle Gudsson

 

 

 

 

Tuon ranskankielen alkeiskurssin jälkeen onkin luvassa normaalia  viikottaista pelleilyä.  Huomasin eilen miten tärkeää on osata avata suunsa oikeaan aikaan oikeassa paikassa.  Vielä kun oppisi tekemään sen aina oikeassa äänensävysssä kuten Robin Williams viikon videolla, niin mikäpä olisi ollessa.  Erilaisten äänien harjoittelu saattaa muuten tuoda uskomattomasti lisää ulottuvuutta klovnihahmoosi.

 

 

Eilen sain kuntosalilla oppia sauvan taitavaa pyörittämistä kun tajusin kysyä neuvoa Henri Peräkylältä, joka hallitsi tuossa alla selostamani liikkeet suvereenisti.  Hän oli itse miettinyt nuo käden, ranteen ja vartalon pyöräytykset, jotka ovat todellakin näyttävyydestään huolimatta melko yksinkertaisia. Tuo liike voidaan tehdä joko kahdella kädella kättä aina välillä vaihtaen tai sitten yhdellä kädellä.  Yhden käden ote (oikea on oikeakätisille helpompi) otetaan niin, että etusormi on sauvan keskikohdan alapuolella ja muut sormet sen yläpuolella.  Liikerata on sama kuin seuraavassa kahden käden pyörityksessä.

 

-Pidä sauvaa vaakasuorassa tasossa edessäsi molempien kämmenten päällä ja irrota sitten vasen kätesi ja purista oikealla kädellä sauva käteesi.

-Siirrä katseesi sauvan oikeaan päähän.  Sen liikeratoja kuvailen seuraavaksi.

-Tuo tuo seuraamasi pää yläkautta vasemmalle ja siitä alas.

-Pyöräytä sauvan seurattu pää vartalosi vasemmalla puolella takakautta alhaalta ylös ja jatka liikettä niin, että se päätyy vasemmalle eteen.

-Sauvan tulisi nyt olla vaakatasossa vartalosi vasemmalla puolella niin, että kämmenesi on sen alapuolella.

-Ota ote vasemmalla kädellä sauvasta, irrota oikea käsi ja siirrä katseesi nyt sauvan takana olevaan päähän.  Sen liikettä kuvailen nyt.

-Sauvan pää käännetään oikealle puolelle eteen ja siitä vartalon oikealla puolella annetaan sauvan pyörähtää takakautta 360 astetta, jolloin on taas mahdollista vaihtaa kättä ja jatkaa liikettä.

 

Harjoitelun jälkeen tämä liike muotoutuu nopeammaksi ja sulavammaksi.  Sitä voinee käyttää jonkun klovnirutiinin lyhyenä osana.

 

Nyt sitten siirrymme tämän viikon vallanhaluun perustuviin naurettaviin periaatteisiin:

 

 

Valvonta

Keskittymisen hajottaminen

Sellaisen asian teettäminen, mistä toinen ei pidä

Tarkoituksellisen tehoton tiedonkulku alamaisille

Toimintojen liiallinen keskitäminen

Liiallinen puhtauden merkityksen korostaminen

Tahallinen ymmärtämättömyys, kun toinen selittää jotain

 

 

Kun tarkkaan ajattelee, niin tuollaisia piirteitä on yhteiskunnassamme aivan liikaa.  Niinpä aavistelen, että tämän tyyppisesti ovelasti paljastavalla  klovnerialla saattaisi olla yhteiskunnallistakin merkitystä.

 

 

                       Pelleilemisiin,

 

                       Pelle