Ranskan alkeiskurssi   Le gâteau  PALA 7

 

 

 

  1298231776_img-d41d8cd98f00b204e9800998eAriel de Silva Parreira

 

 

Tällä kerralla Pelleopiston ranskankakusta pomppaa esiin Ranskaa kuusikymmenluvulla hallinnut presidentti Charles De Gaulle.  Poliittisissa pilapiirroksissa korostettiin hänen suurta nenäänsä.  Senpä johdosta hän pääsee nyt Pelleopistoonkin, koska esittelen nyt nasaaliäänteitä.  Ne äännetään  nenän kautta uloshengittämällä.  Yhden niistä jo ehkä osaatkin : ENSEMBLE  lienee tuttu ranskalaisperäinen termi musiikin ystäville. Ääntäminen selviää tuosta sanalistasta asteriksia* klikkaamalla.

 

 1298232256_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:De_Gaulle_shot0063.png

 

Muistisääntöruno on tarkoitettu luettavaksi seuraavalla tavalla.  Kun löydät ranskankielisestä tekstistä YLIVIIVATUN KIRJAINYHDISTELMÄN, niin  korvaa se ääntäessäsi LILAN VÄRISILLÄ KIRJAIMILLA. N-kirjaimen kohdalla noissa kirjainyhdistelmissä voi olla M ja päinvastoin. Runon jälkeen tulee muutamia esimerkkisanoja kustakin nasaaliäänteestä  ääntämisohjeineen sekä muutamia sanoja selventäviä linkkejä. Tilde-merkki (~) kirjaimen jälkeen kertoo, että se tulee ääntää nenän kautta.

 

 

RUNO, JOLLA POISTETAAN HERNE NENÄSTÄ  -  ANALLE JA MUILLE ÄMMILLE

 

 

19#  pUMpUN Öljyämisen jälkeen

20#  tarvittiin OMO-pesuainetta,

21#  mutta ANAN ENkkA parani.

22#  surffasIN LAIN-EIN  ja YNisin tÄnään  - ämmät myös.

 

 

 

19#    *UN    [ ö~ ]     miespuolinen etuliite

          *LUNDI   [ *lö~di ]   maanantai

          *PARFUM   [ *parfö~ ]     hajuvesi

 

20#    *TON   [ to~ ]     sinun

          *BON   [ bo~ ]     hyvä

          *MAISON    [ *meso~ ]    talo

 

21#    *AN     [ a~ ]     vuosi

         *ENSEMBLE   [  *a~sa~mbl ]     yhdessä

         *EMPLOI  [ *a~plua ]      käyttö, työpaikka, työllisyys

 

           Huom! Kirjainten on kuuluttava samaan tavuun.  *AMOUR  [ amur ]   rakkaus

 

22#    *IMPORTANT    [ ä~porta~ ]    tärkeä

          *MAIN     [ *mä~ ]    käsi

          *PLEIN     [ plä~ ]       täysi

          *SYMPATHIE     [ sä~pati ]       myötätunto

 

 

Yllämainittuja  kirjainyhdistelmiä ei kuitenkaan lausuta nasaalisesti, jos niitä seuraa vokaali tai N- tai M- kirjain on kahdentunut.

 

Hieman nasaaliäänneharjoituksia löydät  seuraavasta videosta:

 

http://www.dailymotion.com/video/x346tj_les-nasales_news

 

 Älä huoli vaikka et heti pystyisi tuottamaankaan aivan oikeanlaisia äänteitä.  Le gâteau –kurssilla tulet kuulemaan paljon ranskankielisiä ääninäytteitä, jotka auttavat sinua oppimaan riittävän hyvän ääntämisen. Sitä paitsi puhuminen nenän kautta suomeksikin voi kuulostaa harjoitteluvaiheessa kivan koomiselta.

 

 

              Adieu

 

              Pelle Gudsson

 

 

 

Pelleopiston varsinaisessa opetusosuudessa kerron sinulle eilisestä löydöstäni.  Kävin päiväseltään Helsingissä ja Akateemisessa kirjakaupassa näkyi muovitettuna …   The Mime Book.  Claude Kipnisin erittäin arvostettu miimin englanninkielinen perusteos.

 

http://www.amazon.com/Mime-Book-Claude-Kipnis/dp/0916260550#   

 

 Jotain tuollaista olin jo pitkään etsinyt.  En ole vielä ehtinyt kuin selailla kirjaa, mutta sen alkusivuilla kehoitetaan liikuttamaan vain yhtä kehonosaa kerrallaan.   Niinpä nyt ei tulekaan normaalia status-luetteloa.

 

Tämän kerran harjoitus: pyri päätä ja ehkäpä selkärangan ylimpiä nikamia vain hieman liikuttamalla löytämään kehollinen ilmaisu tunteillesi. Jää kuuntelemaan erilaisten pääntaivutusten luomia tuntemuksia. Seuraavan tunnekartan suorakuution sisään kirjoitetuille tunteiden etsimisestä voi olla hyvä aloittaa. Tunnekartan alaosan tunteet lienevät helpompia tähän harjoitukseen.

 

http://joi.nu/jv

 

Viikon videon klassisessa TV-sketsissä "Spede- Retkeilyvarusteet"  mukana on taas Simo Salminenkin:

 

 

Kun kolme yhdessä näyttelemään tottunutta huippukoomikkoa saavat näyteltäväkseen huippuluokan tekstin, niin tulos voi naurattaa vielä neljänkin kymmenen vuoden päästä.  Miten tällainen ensemble saataisiin luotua tämän päivän Suomeen? Kummeli taitaa päästä lähimmäksi.

 

 

                    Pelleilemisiin,

 

                    Pelle