Ranskan alkeiskurssi   Le gâteau  PALA 15

 

 

 1303733046_img-d41d8cd98f00b204e9800998eSiiliparatiisi

 

Suosittelen sinua aloittaman Le gâteau –kurssin klikkamalla kategoriavalikosta ALKEISRANSKAA- tekstiä.  Liuttamalla  palkkia alas pääset käsiksi ensimmäisen ranskankakun palaan.  Nämä oppitunnit kun on laadittu siten, että myöhemmin ilmestyneet tiedonpalat perustuvat pitkälti aikaisemmin opittuun.

 

Tällä kertaa esittelen joidenkin perusasioiden lisäksi lähinnä erilaisia tapoja, joilla ranskan kieli saadaan kuulostamaan niin lyhyeltä ja tiiviiltä.  Aluksi kuitenkin neljä ranskan kielen sanaa, jotka kuuluvat sadan yleisimmän  joukkoon.

 

APRÈS    [ apre ]    jälkeen, jäljessä

ENTRE    [ a~tr ]     välissä, keskellä, joukossa

NOTRE    [ notr ]      meidän

POUR      [ pur  ]      vuoksi, -lle  ( vertaa englannin ”for”-sana )

 

Sitten on vuorossa kaksi ehkä tärkeintä ranskan epäsäännöllistä verbiä : olla ja omistaa.  ÊTRE –verbin  , joka tarkoittaa ”olla”,  hän-muoto  ”EST” onkin jo tuttu.  Seuraavan taulukon vasemman ylälaidan laatikon sisältö on syytä opiskella ulkoa.

 

http://www.verb2verbe.com/FrenchConj.aspx?verb=%c3%aatre&tail=&ref=0&type=query

 

AVOIR-verbi tarkoittaa ”omistaa”.  Se tulee olemaan erittäin käyttökelpoinen käytännön puhetilanteissa.  Suosittelen vasemman ylälaatikon päähän pänttäämistä kynän ja paperin tai tietokoneen näppäimistön avulla.

 

http://www.verb2verbe.com/FrenchConj.aspx?verb=avoir&tail=&ref=0&type=query

 

Sanojen sidonta on tyypillistä ranskankielelle.   Esimerkiksi tavallisesti ääntymätön loppukonsonantti äännetään, jos sen jäljessä on vokaalilla alkava sana.  Tavallisesti ääntymättömät S-, Z- ja X-kirjaimet ääntyvät soinnillisina,  jolloin tarkekirjoituksessa hakasulkeissa käytetään z-merkkiä.

 

C’ EST  UNE BONNE IDÉE    [ setynbonide ]     Se on hyvä ajatus

IL EST SIX HEURES    [  ilesizöör ]       Kello on kuusi

 

Monikko muodostetaan  lisäämällä sanan loppuun S.  Jos sana päättyy kirjainyhdistelmään  -EAU, niin päätteenä on ääntymätön X.  Sanat, joilla on  yksikössä   AL- pääte saavat monikossa AUX –päätteen .Määrätty monikkomuoto ilmaistaan LES apusanalla ja määrittelemätön taas sanalla DES

.

LES  ENFANTS       [  leza~fa~  ]   lapset   ( sanan suku vaihtuu lapsen sukupuolen mukaan )

DES  OISEAUX       [  dezuazo  ]      lintuja

LES  JOURNAUX     [ le3urno ]      sanomalehdet

 

 

 

1303751147_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Isaac Joo

 

DE-apusana käytetään omistussuhteen ilmaisemisen lisäksi myös muilla tavoin.   Sillä ilmaistaan esimerkiksi mistä joku on tulossa.

 

D’ICI     [ disi ]      täältä

 

Kun suomenkielisessä lauseessa sanan edessä voisi olla ”hieman” tai muutamia”, niin silloin käytetään myös DE apusanaa.  On huomattava, että se muodostaa  eri etusanojen yhteydessä aivan uusia sanoja.

 

DE  LE   =  DE LE

DE  LA   =  DU         [ dy ]

DE  LES    =  DES       [ de ]

 

DE LE SUCRE     [  delösykr  ]     sokeria

DU  PAIN     [ dypä~  ]     leipää

DES  LIVRES    [ delivr  ]     kirjoja

 

 

Monet lyhyet sanat lausutaan yhteen. Sanan edessä oleva artikkelikin  äännetään yhdessä pääsanan kanssa, ellei se ole jo liitetty yhteen sitä edeltävän verbin kanssa.

 

JE VIENS  DE LA FORÊT     [  3e vjä~dla  fore  ]     Tulen metsästä    VENIR*

IL EST       [ ile ]       hän on

IL Y A        [ ilja ]      on olemassa   ( vertaa englannin ”there is” –ilmaisu )

IL N’Y A PAS DE      [ ilnjapadö ]          ei ole   ( jotakin ) 

 

Heittomerkillä korvataan seuraavien lyhyiden sanojen e- tai a-kirjain vokaalilla alkavan sanan edessä.  Samaa lyhennystapaa käytetään usein h-kirjaimella alkavien sanojen edellä.

 

 

CE        tämä

DE        ilmaisee  esim. omistajaa, alkuperää, paikkaa mistä

JE         minä

LE         miespuolinen määrätty etusana

LA         naispuolinen määrätty etusana

ME        minua, minut, minulle, minulta

NE        kieltosana sanaparissa NE  … PAS

QUE      joka

SE         itseään, tselleen, toisensa

TE          sinua, sinut, sinulle

 

 

JE T’AIME     [ 3ötem  ]        Minä rakastan sinua           AIMER* (säännöllinen)

QU’EST-CE QUE C’EST      [ kesköse ]    Mitä se on ?  ( CE jää ääntämättä)

 

 

S’   voi tarkoittaa myös lyhennettä  SI- sanasta  (=jos), kun se on IL/ILS –sanojen edessä  (= hän/he).

 

Apusana  À   (=johonkin, jossakin)  muodostaa etusanojen kanssa uusia sanoja. 

 

À  LA   =   À LA

Á  LE   =   AU

À  LES    =  AUX

 

JE TRAVAILLE À TURKU    [ 3ö travaij a.tyrky ]    Olen töissä Turussa

JE VAIS AU CINÉMA           [ 3ö  ve  o.sinema  ]    Menen elokuviin         ALLER*                               

JE VAIS AUX ETATS-UNIS    [ 3ö  vezozetazyni  ]   Matkustan USA :han

 

Yhdysviivalla yhteenliitetyt sanat äännetään yhteen

 

PEUT-ÊTRE     [ pöteetr ]     ehkä

Y-A-T-IL          [ iatil  ]     onko…     ( T-kirjain on lisätty ääntämisen helpottamiseksi)

AVEZ-VOUS UNE VOITURE ?    [ avevu ynvuatyr ]   Onko teillä auto ?

(Tätä te-muotoa käytetään  usein sekä kysymys-  että myös käskymuodoissa )

 

Useat tavalliset sanonnat kuulostavat yhdeltä sanalta

 

TOUT LE  MONDE   [   tulmo~d ]     kaikki ihmiset, ” koko maailma”

COMMENT ALLEZ-VOUS?      [ koma~talevu ]    Miten voitte?

TRÈS BIEN, MERCI, ET VOUS?  [ trebjä~, merci, evu ]  Hyvin kiitos, entä te ?

 

Huomaa, että kun ranskan kielellä tiedustellaan jotain ilman kysymyssanaa,  niin lauseessa on loppua kohti nouseva äänenkorkeus.  Muissa tapauksissa äänenkorkeus laskee lauseen lopussa.

 

Tässä vaiheessa ranskan opintojasi suosittelen lämpimästi tutustumista Suomen, Ruotsin ja Norjan yleisradioyhtiöiden  yhdessä tuottamaan Pique-nique –kielikurssiin.  Siellä käsitellään paljon samoja teemoja, joita Le gâteau-kurssilla on jo sivuttu.  Tietokoneeseesi ladattavalla Pique-nique-sanastosovelluksella voit laajentaa sanavarastoasi huomattavasti.   Vielä jos saisit kirjastosta lainatuksi sen oppikirjan ja äänitteen…  muitakaan alkeiskursseja yhtään väheksymättä.

 

 

Tässä vielä muutamia sanoja, jotka helpottavat tuon PIQUE-NIQUE 1 –kurssin aineiston tutkimista aina kuudenteen kappaleeseen eli välikokeeseen saakka.

 

PUYRICARD  =  pieni paikkakunta Etelä- Ranskassa

SALUT  =  tuttavallinen tervehdys

BIÈRE   = olut

TIENS*  =   Ole hyvä!

COPAIN  =  kaveri

PÈRE  =  isä

SA  =  hänen

MÈRE  = äiti

MANGER *= syödä

 

Ensi kerralla tarkennetaan ranskan kielen vokaalien ääntämistä.  Toukokuun loppuun mennessä tämä ranskan kielen ääntämisosio on valmis.  Viimeisissä Le gâteau-kurssin jaksoissa kerrataan vielä opittua.  Aktiivisesti hieman  lisää opiskellen saatat  tulla ymmärretyksi Ranskassa jo tänä kesänä – mikäli matkasi sinne suuntautuu.

 

 

                  Adieu

 

                 Pelle Gudsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vappu lähestyy ja taikurin ilmapalloista alkaa tulla entistäkin enemmän Google- tiedusteluja.  Katson, jos ehdin ennen vappua vielä laatia jonkinlaisen tiivistelmän viimevuotisista kirjoituksista.  Nythän ne löytyvät tuosta ILMAPALLOT-kategoriasta.   Mitään en kylläkään lupaa.

 

Euroopan sirkuspäivää vietettiin perinteisesti 17. huhtikuuta.  Suomessa silloin esitettiin vaalisirkusta.  Perinteisempää sirkustelua oli myös tarjolla:

 

http://www.sirkusinfo.fi/uutiset/maailman-sirkuspaiva-17-4-2010

 

Huhtikuun kuukauden klovni on RIKU MIETTINEN.  Hänet voi tilata myös lastenkutsuille, syntymäpäiville tai yritysten tapahtumiin Esityksiään on nähty myös TV7- kanavalla.  Kotisivunsa löytyvät osoitteesta:

 

http://www.rikupelle.com

 

Hän esittää muun pelletemppuilun ohella myös evankelioivaa klovneriaa tilauksesta.

 

Englanninkielisessä maailmassa kristityt klovnit ovat yleisempää.  Klovnin  vierailu palvelutaloissa  voi tuoda maallista iloa ihmisille, joiden sydän voi avautua myöhemmin myös seurakunnan hengellisemmällekin tarjonnalle : laulu- tai draamaryhmille.  Viikon videolla esitellään havainnollisesti mitä tällaisissa klovnin laitosvierailuissa tulisi pitää mielessä.  Videolla esitetään myös huumorin keinoin, miten ei pitäisi toimia.

 

http://www.youtube.com/watch?v=_ji4yEWSjuI

 

Itse olen alkanut pitää hieman ristiriitaisena tuoda evankeliumia julki käyttäessäni punaista nenää.  Silloin vastaanottajat saattavat hämmentyä, eikä varsinainen ilosanoma Jeesuksesta mene perille.  Olen ratkaissut ongelman siirtymällä performansseihin, joissa käytän koomisia elementtejä.  Nyt vappuna tarkoitukseni on tehdä Jyväskylässä ristin muotoisia ilmapallomiekkoja, joiden suoria aihioita säilytän golfbägissä.  Siinä vapun gägi.  Aion kirjoittaa miekkaan myös blogiosoitteni, jossa annetaan muun muassa ilmapallokoiran teko-ohjeet.

 

Mahdollisesti Jyväskylän katukuvaan ilmestyy uusi klovnihahmo vapun aikana.  Ainakin olen rohkaissut häntä siihen.  Ensimmäinen julkinen esiintyminen jännittää aina, mutta yleensä siitä selviää hengissä.  Vappuna ihmiset ovat sitä paitsi tavallista iloisempia ja vastaanottavaisempia. Olenpa tavannut Jyväskylässä kristityn pariskunnankin pellenenät päässään vain istuskelemassa puistonpenkillä.

 

 Kuitenkin jokin lisärekvisiitta voi tuoda tarvittavan turvan.  Itse sain itsevarmuutta katuesityksiini pellenenän lisäksi käyttämistäni valkoisista mikrotiplukäsineistä. 

 

http://www.novakari.fi/verkkokauppa/product_details.php?p=1181

 

Ne ovat halpoja, mutta valitettavasti niitä ei voi pestä.  Mielestäni ne kuitenkin loivat juuri oikeanlaisen pellevaikutelman.  Suosittelen sinullekin valkoisia  mikrotiplukäsineitä, jos klovniasusi on vielä suunnitteilla.

 

 1303732857_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  turpi

 

Pelleopiston ohjeet naurun luomiseen jatkuvat taas status-tyyppisillä vihjeillä.  Ne toimivat pari- ja ryhmäklovneriassa, kun tarkoituksena on saada itseään tärkeänä pitävä klovnihahmo naurunalaiseksi.  Nämäkin seitsemän periaatetta pohjautuvat arkielämästä tehtyihin havaintoihin vallankäytön eri muodoista.  Kun vallankäytön väärät muodot paljastetaan, niistä tulee koomisia.

 

 

Kuiskauksen käyttö uteliaisuuden herättämiseen

Piilopaikkaan hakeutuminen

Alamaisten sitomineen itseensä eri tavoin

Ylisuurten ryhmien muodostaminen

Tarpeettomuuksien tyrkyttäminen

Epävarmuuden aiheuttaminen tahallaan

Asioiden toistaminen kyllästymiseen asti

 

 

Kuten ehkä huomaat, niin esimerkiksi ylisuurten ryhmien luomien on jo arkipäivää Suomen kouluissa.  Puhumattakaan tarpeettomuuksien tyrkyttämisestä jota kutsutaan myös mainonnaksi.  Taitavalla klovnerialla voi vaikuttaa yleiseen mielipiteesen ja sitä kautta yhteiskunnan tilaan.

 

Joskus  tarvitaan arkipäivän anarkiaa, josta kerron malliesimerkin Tsekkoslovakian miehityksen ajalta 1968.  Silloin Prahan asukkaat vaihtoivat katukylttien paikkaa keskenään, jotta neuvostoliittolaiset miehittäjät eivät voinetkaan enää luottaa karttoihinsa.

 

Siinäkin pilassa on ollut ollut järkisyyt takana.  Niin myös aina kaikessa muussakin huipputason klovneriassa

 

 Jotain samaa iloista anarkiaa taitaa olla perinteisissä teekkarijäynissäkin. Monthy Python –kirjassa kerrotaan englantilaisessa sisäoppilaitoksessa jopa joidenkin purkaneen auton pieniin osiin ja koonneen sen sitten asuntolan sisällä.  On siinä toisilla ollut ihmettelemistä, miten käynnissä oleva auto on saatu sisätiloihin.

 

 

                  Pelleilemisiin

 

                  Pelle