Taikurin ilmapallojen vääntelyohjeita löytyy netistä runsaasti.  Laadin tähän Pelleopiston vappuextraan koosteen parhaista löytämistäni sivustoista.  Kun olet riittävästi taivutellut ilmapallohahmoja ohjeiden mukaan, niin vain mielikuvituksesi asettaa rajat sille, mitä kaikkea voit taikurin ilmapalloista tehdä.  Alkeet on kuitenkin ensin opeteltava hyvin.

 

Ihan alkuun pikatietoisku : Palloja on hyvä ensin vähän venytellä ennen pumppausta. Pumppuliikkeen on oltava melko nopea, jotta ilmaa menee palloon.  Ennen solmimista tulee ilmaa laskea vähän pois.  Tuplasolmun avulla muotoilemasi pallot pysyvät pitempään hyvässä kuosissa.

 

Jos innostut tästä harrasteesta, niin silloin kannattaa ostaa pilailuvälinekaupasta isommassa pussissa laadukkaampia palloja.  Marketeissa myytävät taikurin ilmapallot saatttavat olla hieman huonompilaatuisia. Jyväskyläläisenä hankin ilmapalloni Karnevaalikauppa Aprillista (Kauppakatu 13). 

 

Suomenkielinen ohjeistus aloittelijoille taikurin ilmapalloista

 

Kaavioilla kuvattuja  taikurin ilmapallon perustaivutuksia

 

Hieman vaikeampia tapoja muotoilla taikurin ilmapalloja

 

Englantilaista ilmapallosanastoa :

 

Balloon – ilmapallo

Twist / basic pinch twist – pyöräytys

Lock twist – lukkopyöräytys

Loop twist / fold twist – lenkkipyöräytys

Ear twist / pinch twist – puristuspyöräytys

Apple twist / tulip twist –tulppaanipyöräytys

Pop – pallon katkaisu

 

Suomenkielinen perussivusto, jonka ohjeiden avulla voit tehdä miekan, puudelin, kissan, hiiren, jäniksen, kirahvin, papukaijan ja paljon muita hahmoja.  Olen saanut luvan linkittää tämän ohjeiston Pressan kateilta. Voit tilata paikkakunnallesi myös heidän ilmapallokurssinsa.

 

Pumpun tiivistekumi saattaa vuosien mittaan haparoitua, mutta sen voi korvata sopivalla moninkertaisella kuminauhalla tai hiuspampulalla.  Näin vältetään muovijätettä.  Tyhjentyneistä tai räjähtäneistä pitkulaisista palloista voit solmia vaikka kivankirjavan jumppakuminauhan :)

 

Papukaijan luominen video-ohjeiden mukaan.  Tällä sivulla myös ohjeita muunlaisten eläinten tekoon.

 

Ilmapallokoiran taittelu videolla. Sivun oikeasta laidasta löydät paljon muitakin ilmapallohahmoja.

Ilmapallokoiran taittelu vaiheittain otettuna kuvasarjana

SDC11863-normal.jpg

Vuonna 2010 suunnittelemani ilmapallokoiran kirjalliset ohjeet:

 

Pumppaa taikurin ilmapallo 60 senttimetrin pituiseksi (palloa jää puhaltamatta  12-13 senttiä).  Tai oikeastaan  aluksi pitää saada tämä  pitkulainen ilmapallo pari senttiä tuota mittaa pitemmäksi, koska pallosta joutuu poistamaan ilmaa, jotta  sen saa solmittua kiinni.  Suosittelen kahteen kertaan tehtyä solmua, koska olen huomannut koirieni kuonojen kutistuvan joskus liian nopeasti.

 Sitten  solmupäästä aloittaen  4cm (kuono)-6cm-6cm pyöräytykset, joista viimeinen on lukkopyöräytys.  Varsinkin ensimmäisen kuonopallukan koko on syytä varmistaa useilla pyöräytyksillä.  Voit tehdä viimeisen pallon useampaan kertaan, jos näistä pää/korvapalloista ei tule heti samankokoisia.  

Seuraavaksi 4cm (kaula)-8cm-8cm pyöräytykset, joista viimeinen on taas lukkopyöräytys. Kuonon ja kaulan palloista kannattaa yrittää saada keskenään samankokoiset. Ehdottoman tärkeää koiran pystyssä pysymisen kannalta on se, että teet  etujaloista samanpituiset.

Vartalosta tulee puudelimaisen terhakka, jos pyöräytät sen yhtä pitkäksi kuin pää/korvapallot ovat.  Siis 6cm (vartalo)-8cm-8cm pyöräytykset, jotka päätät lukkopyöräytyksellä, kunhan olet tarkistanut ensin takajalkojen samanpituisuuden

Jäljelle pitäisi jäädä häntäpallukkaa kuutisen senttiä, jonka toisen osan voit puristella kohti hännän huippua.  Jo etujalkoja pyöritellessäsi kannattaa hahmottaa kokonaiskuva  jalka-  ja vartalopallukoiden pituuksista verrattuna käytettävän ilmapallon pituuteen.  Tarpeen vaatiessa  voit lyhentää tai pidentää jalkoja.   Koiran pystyssä pysymistä edesauttaa, kun varovasti erotat oikeaa ja vasenta jalkaa hieman toisistaan. 

Voit tehdä koiralle silmät spriiliukoisella tussilla.  Silmäsoikioiden luonnollisen tuntuinen koko on noin neljäsosa pää/korvapallukoiden korkeudesta.  Niiden yläreunan tulisi olla noin pallukoiden keskikohdalla mutta silmät voi sijoittaa myös vähän lähemmäksi toisiaan.   

   

Ilmapallohevonen

 

Lentokone

 

Perhosranneke

 

Polkupyörä  vaatii jo melkoisesti kokemusta valmistuakseen

 

 SDC11862-normal.jpg   Koen

 

 

                  Hauskaa vappua !

 

                  Pelle Gudsson

 

 

Netistä löytyy kyllä paljon muitakin ilmapallo-ohjeita:

 

Pingviini  ja muita hieman vaativampia taittelumalleja

 

Joutsen on helppo taitella, mutta kaulan kaartamisessa on niksinsä.

 

Perhosen  pystyy taittelemaan yhdestä taikurin ilmapallosta.

 

Kala on taitoa vaativa luomus.

 

Moottoripyörä  tehdään Mr. Fudgen opastamana näin.  Hän neuvoo myös ilmapallokoiran tekoon soveltuvat nopeat otteet.

 

 

 

 

P.S. Keväällä 2018 löytyivät vielä nämä mukavat taitteluohjeet:

 

Pallo

 

Kaksivärinen kukka

 

Nalle

 

Koiranpentu

 

Pupu

 

Jättipallo