Ranskan alkeiskurssi  Le gâteau  PALA  18

 

 

 

  1306703864_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Siiliparatiisi

 

Tuli tällä kertaa rekka-aiheinen kakku, koska tarkoituksena on nyt tällä lyhyellä oppitunnilla harjoitella ranskan r-äännettä.  Kurkussa ääntyvä r on ranskan kieltä tyypillisimmillään.  Tosin sen ääntäminen vaihtelee alueittain.  Esimerkiksi Etelä-Ranskan maaseudulla voi kuulla aivan suomalaistyyppisen r:n.  Kanadassakin taas r on vähän pehmeämpi.

 

R-kirjain äännetään sanan tavallisesti sanan lopussakin – poikkeuksena ER päätteiset verbit, joissa r ei äänny.  Myöskään  -IER 

 ja -GER  päätteisisissä substantiiveissa ja adjektiiveissa ei r lopussa äänny.  Huomaa myös, että kaksois -R ei ole yhtään tavallista r-äännettä voimakkaampi.

 

Ranskalainen r lausutaan kieli alhaalla.  Lievä täry saattaa tulla kurkun lisäksi kielen takaosasta.  Liian ahkera syvän kurkku-r:n harjoittelu voi alussa tuntua kivulliselta.  Kivun tuottaminen ei kuitenkaan ole Le gâteau- kurssin tarkoitus.  Tärkeää on saada kielen kärjen täry loppumaan.  Niin ollen r- ja l-äänteet  muistuttavat vähän toisiaan.  Seuraavassa on muutamia harjoituksia r:n ja l:n erottamiseksi:

 

http://phonetique.free.fr/phonconson/lr/lr1.htm

http://phonetique.free.fr/phonconson/lr/lr2.htm

http://phonetique.free.fr/phonconson/lr/lr3a.htm

http://phonetique.free.fr/phonconson/lr/lr3b.htm

http://phonetique.free.fr/phonconson/lr/lr4.htm

http://phonetique.free.fr/phonconson/lr/lr5.htm

 

Käytännön kuullun ymmärtämistä r-äänteille tarjoaa Jacques Brel ikivihreällä ”Ne me quitte pas”-laulullaan.  Se on tekstitetty englanniksi. 

 

Ranskan kielen r-äänne saattaa normaalissa kielenkäytössä olla melko vaimea, kuten voit kuulla  klikkaamalla asteriskilla merkittyä  puhuvan sanakirjan luo johtavaa ääntämisohjetta.  Englanninkielisessä sanakirjassa tule klikata sitten vielä kaiuttimen kuvaa.

 

 

 

COMPRENDRE       [  ko~pra~dr  ] *        ymmärtää

 

PORTER     [  pOr.te  ] *       kantaa,  pitää yllä jotain vaatekappaletta

 

MONTRER      [  mo~tre  ] *       näyttää, osoittaa

 

CONTRE        [  ko~tr  ] *      vastaan

 

DROIT      [  drua   ] *      oikeus, oikeanpuoleinen, tullimaksu (TOUT DROIT = suoraan eteenpäin)

 

GAUCHE      [  goosh  ]     vasemmanpuoleinen, väärä

 

PARTIR  §      [  par.tiir  ] *      lähteä,  matkustaa pois 

 

RIEN       [   rjä~ ]  *   ei mitään       [ sanan lopussa  -IEN lausutaan  jä~ ]

 

POURQUOI  ?      [  por.k.ua  ] *    miksi?

 

TROP      [  trO  ] *      liian

 

ORDRE       [  Ordr  ] *      järjestys 

 

RECEVOIR  §       [  rö.sö.vuar  ] *       vastaanottaa

 

 

 

Lähes kaikki yllä luetellut r-äänteitä sisältävät sanat ovat kahden sadan yleisimmän ranskan sanan joukossa.  Nämä on siis syytä kerrata aina aika ajoin.  Niin myös aikaisempien oppituntien hyvin yleiset ranskan sanat.  

 

Tälläkin kertaa verbit on merkitty vihreällä ja niitä klikkaamalla selviää niiden taivutusmuodot.  §-merkki tarkoittaa melko epäsäännöllistä taivutusta, joka on syytä aikanaan opetella ulkoa.

 

 

 

 

               "That’s all folks" och samma på franska:  

              –C’est fini les amies!

 

 

 

                Pelle Gudsson

 

 

 

 

Epätoivoisesti rakastunut klovni onkin eräs klassinen klovnityyppi. Pelle Hermannikin empi ja empi pitkään kosimispuuhissaan.

 

Tavallaan tuo sydän sykkyrässä oleva pelle on ihan osuva vertauskuva monen miehen ihastumisesta : hymy nousee korviin.  Valitettavasti tuoreen tutkimuksen mukaan naiset eivät pidä hymyilevää miestä partnerinhakumielessä vetovoimaisena. Ei ainakaan ennen kun tämä nolostuu. Tästä voisi saada oivan klovnishown, jossa pelle saa käsiinsä tuon tutkimuksen ja yrittää esittää pahista punanenä päässään. Vastanäyttelijälle  löytyy netistä käytännössä testattuja  keimailuohjeita.  Arkielämästä löytyy parhaat klovnerian aiheet. Tuon  ensimmäisen linkin Demi-lehden megamokiakin voisi soveltaen käyttää esityksissä.

 

Kuvan puunukke kuvannee aika hyvin lemmenpistoksissa olevaa pelleä.

 

 

1306708086_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Sirkusmaailma

 

Statusklovneriaa on paljon arjen parisuhteissakin.  Komiikan näkeminen niissä vaatii kylläkin usein hieman ajallista välimatkaa. Seitsemän eriarvoiseen asemaan perustuvaa koomista keinoa on taas seuraavassa:

 

 

Väärien lupausten käyttö, jotta toiset toimisivat tietyllä tavalla

Yksinoikeuksien pidättäminen itsellään tiettyihin mieluisiin tehtäviin

Kaiken kauniin haaliminen itselleen

Epäkohtien lisääminen niitä erityisesti etsimällä

Tottelemattomuuden inhoaminen

Jonkin sellaisen tekeminen, mitä ei toisille myönnä

Työn merkityksen korostaminen, vaikka itse laiskottelee

 

 

Tuo kaiken kauniin rohmuaminen saattaisi toimia klovneriassakin. Samoin viimeinen kohta.

 

Nyt  kesäkuun 9.-12. päivä Helsingin Ruskeasuolla Steiner.koululla järjestetään Pohjoismainen jonglööraustapahtuma.  Siellä voi oppia koomistakin jonglöörausta, joka aina perustuu riittävän hyvään perusasioiden hallintaan.

 

http://www.nordicjuggling.com

 

Suurempaan EJC2011 tapahtumaan Münchenissä voi ilmoittautua 25 eurolla alennettuun hintaan vielä tämän kuun ajan.  Sinne on tulossa tuhansia sirkusalan ihmisiä ja tunnelma lienee vielä viimevuotista Joensuun jongleerausjuhlaakin tiiviimpi:

 

http://www.ejc2011.org/index.php?pid=95

 

 1306711523_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Taidan itse käydä aina myöhästelevän klovnin perustyypistä.  Nyt taas Pelleopistolla on suru ilmoittaa, että kuluneena viikonloppuna Imatralla pidettiin Mustan ja valkoisen teatterifestivaali.  Pitänee oppia täyttämään kalenteria, jotta voisi ennakoida näitä joskus klovneriaakin sisältävää sanattoman teatterin  tapahtumia Suomessa

 

http://www.kulttuuri.org/fest11.htm

 

Mutta onneksi on YouTube, josta löytyi Imatralla eilen esiintyneen kohtauksia katalonialaisen Toti Toronellin esityksestä Naïf. Siitä tulikin viikon video:

 

 

 

Mitäköhän olen taas ensi viikolla ehtinyt unohtaa. 

 

 

            Pelleilemisiin,

 

            Pelle