Nenäpäivää vietetään  4.11.2011.   Silloin on oiva tilaisuus ottaa käyttöön Pelleopistossa oppimiasi hauskuutuskeinoja.  Voit myös järjestää jonkin tempauksen, jolla hankitaan   rahaa Nenäpäivä-keräykseen.  Perustin  Pelleopisto-tiimin, jonka kautta voit halutessasi tilittää rahat klikkaamalla yhteisö, järjestö -kategoriasta PELLEOPISTO –otsikkoa. Voit myös maksaa vapaaehtoisen Pelleopiston lukuvuosimaksun tähän Nenäpäiväkeräykseen samalla tavalla.  Alempana helppo tapa suorittaa lahjoitus  verkkopankin kautta klikkamalla  punaista NENÄPÄIVÄ-keräykseen -linkkiä.

 

Alla Nenäpäivä-sivustolta saatuja idealinkkejä:

 

 

http://www.nenapaiva.fi/koulut-paivakodit/poljaily-kouluissa/ideoita-kouluille

 

http://www.nenapaiva.fi/tule-mukaan/poljaile-rahasta/irtoideoita-pllittvksi

 

http://www.nenapaiva.fi/tule-mukaan/poljailyarkisto/2010

 

http://www.nenapaiva.fi/tule-mukaan/poljailyarkisto/2009

 

http://www.nenapaiva.fi/tule-mukaan/poljailyarkisto/vuoden-2008-pljily

 

 

 

1320091508_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Florin Florea

 

 

Tämä oppitunti liikkuu vielä fyysisen komiikan teeman parissa.  Nyt käsitellään ilmeilyä, joka englanniksi ilmaistaan sanoin ”making  (funny) faces.”  Viikon videona on yksi huippuilmeikkään Freznedin ilme-  ja äänenpainokavalkadi.  Tuota repertuaaria voit käyttää myös normaaleissa puhetilanteissa !  Viestihän menee parhaiten perille sanattoman viestinnän kautta. Freznediltä löytyy tämän tyyppisiä ”laajenna ilmevarastoasi” – videoita yhteensä 179 !

 

http://www.youtube.com/watch?v=FVwS-zrRfSE&feature=relmfu

 

Nykyklovneriassa ( contemporary clowning ) tällaiset melko normaalit, mutta kuitenkin paljon kertovat ilmeet toimivat paremmin kuin luotaantyöntävät kasvojen vääntelyt.  Klovneriassa voit käyttää Freznedin videoilta oppimiasi uusia ilmeitä kivettämällä kasvolihaksesi johonkin sopivaan ilmeeseen – ja taas jatkamalla toimintaa vähän ajan päästä.  Oikean ajoituksen löytäminen onkin jo taidetta.

 

Itse olen kerännyt erilaisia ilmeitä eri kaupunginteatteriden esitteistä, joita on saatavissa ilmaiseksi lippupisteistä.  Niitä julkaistaan tavallisesti kahdesti vuodessa.  varsinkin Helsingin kaupunginteatterin ohjelmistolehdessä on panostettu ilmeikkäisiin kuviin. Myös sanomalehdissä – varsinkin Aamulehden sunnuntaina ilmestyvässä IHMISET-liitteessä – julkaistavien lasten ristiäis- ja nimiäisilmoitukset käyvät oppimateriaaliksi.  Niissä on hellyttäviä vauvojen ilmeitä, joista voit kerätä melkoisen kuvavaraston itsellesi. Ei muuta kuin peilin eteen harjoittelemaan sitten niitä ilmeitä.  Parhaimmat keksimäsi kasvokuvat voit ikuistaa digikameralla. Aloitin koekuvaukset eilen ja huomasin että kuvaamani ilme jäi myös lihasmuistiin. Haastan sinut nyt mukaan NENÄPÄIVÄ-keräykseen PELLEOPISTO-tiimin kautta summalla 50 senttiä/ hauskaksi kokemasi ilme. Huomaat pian, että innovatiivinen ilmeily ei olekaan niin helppoa.

 

Koska nyt Nenäpäivän aikoihin saattaa Pelleopiston oppitunneilla käydä paljon uusia oppilaita, niin ajattelin poikkeuksellisesti julkaista hyvin lyhyen tiivistelmän koomisista periaatteista:

 

 TUNTEEN (klikkaa) LIIOITTELU

EPÄONNISTUMINEN

LAPSELLISUUDET

TEESKENTELY

HIDASTELU

MATKINTA

YLLÄTYS

TOISTO

NIKSI

KIIRE

NIKSI

TOISTO

YLLÄTYS

MATKINTA

HIDASTELU

TEESKENTELY

LAPSELLISUUDET

EPÄONNISTUMINEN

 TUNTEEN (klikkaa) LIIOITTELU

 

 

Koomiset periaatteet – joita olen kerännyt yhteensä yli tuhat kappaletta - on julkaistu naurukouluttaja Vesa Karvisen ”Naurun ABC”-kirjan liitteenä nimellä ”Niin paljon on aihetta nauruun.”  Pelleopiston status-kategorian koomisuudet eivät sisälly tuohon listaan.

 

Voit hankkia ”NAURUN ABC”-kirjan itsellesi Pelleopisto-hintaan 5 euroa (sis 8% alv) johon lisätään postituskulut 4 euroa kirjoittamalla tilauksesi osoitteeseen :

 

 www.leikkimieli.fi/palaute.php 

 

Helsingissä voit kokeilla ilmaiseksi sirkustelua tiistaisin 21-23 Sirkus Huimassa.

 

http://sirkushuima.blogspot.com/2010/10/mika-on-sirkus-huima.html

 

Jyväskylässä taas on mahdollista talvisinkin harjoitella jongleerausta sisätiloissa Jyväskylän Yliopiston Seminaarinmäen kampusalueella sijaitsevassa Ryhtilä- puutalossa tiistaisin 17-18.  Kyseessä on yliopistoliikunnan vapaavuoro, johon voi osallistua vaikkei olisikaan opiskelija.

 

 

                                   Pelleilemisiin,

 

                                   Pelle Gudsson