-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eipä levinnyt Jyväskylän teatterin pieneltä näyttämöltä nauruepidemia naurujoogaperiaatteella, vaikka tarttujana toimi eräs Iso-Britannian etevimmistä naurattajista – nimittäin klovnityöpajan ohjaajamme Angela de Castro.  Hän yritti urheasti TRY OUT –kokeilussaan uhmata ”naurun painovoimalakia” : jos naurat näyttämöllä, niin yleisö ei naura.  Hän nauroi itse lähes koko esityksen ajan.  Minä nauroin klovnityöpajastamme uupuneena vain viisi kertaa.  Oli tavallaan lohduttavaa nähdä, miten kaikki meistä voivat joskus epäonnistua.  Klovneriahan perustuu paljolti siihen, että uskaltaa tehdä julkisesti virheitä.

Nauruherkkyys riippuu mielestäni paljon seurasta, fyysisestä etäisyydestä yleisöön (liian lähellä saatat antaa pelottavan vaikutelman), yleisön veren alkoholipitoisuudesta ja  mahdollisesta väsymystilan asteesta, yleisön sen hetkisistä mielialoista, ilmanpaineesta sekä myös siitä, että pystyykö naurattaja vaistoamaan yleisöä lähellä olevat naurunaiheet.

Angela de Castron syvällisesti naurattavasta  työpajasta en ole vieläkään täysin toipunut.  Suosittelen kuitenkin lämpimästi hänen koulutuksiaan, mikäli olet aikuinen, yhteistyökykyinen ja uskot että leikkimielisyys voi olla avuksi luovan ilmapiirin luomisessa.  Monet opettajat ja liikemiehetkin ovat hyötyneet hänen koulutuksistaan, joista voit saada lisätietoja googlettamalla "Angela de Castro".

Tällä kerralla esittelen lyhyesti seitsemän elämän kriisivaihetta, joista nykyaikaisena klovnina saatat onnistua löytämään humoristisia näkökulmia:

 

hedelmöitys

odotusaika

syntymä

uhmaikä

murrosikä

äidistä/isästä irtautuminen

armeija-aika

 

Eipä muuta, kuin nyt miettimään, miten voisit noista aiheista – ehkä vähän epäsovinnaisesti käsiteltyinä – luoda naurettavia näyttämökuvia.

Klovnityöpajoja kannattaa muuten säännöllisesti etsiä sivustolta:

 

www.sirkusinfo.fi/ammattilaisille/kurssikalenteri/

 

Eikä tarvitse pelästyä tuota ammattilaisille-sanaa, sillä usein kursseille otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä kaikki innostuneet  - ja maksukykyiset.

 

Tällä hetkellä ajankohtaisin klovnikurssi  pidetään Tampereella pe-to 7.-8.8.  Ilmoittautumiset Fraser Hooperin kurssille 21.7. mennessä, josta helpoiten saat perustiedot PELLEOPISTON kesäkuun arkistosta. Hän esiintyy myös Tampereen teatterikesässä kadulla ja kotisivuiltaan löydät paljon  keräämiään tasokkaan naurettavia videoklippejä:

 

http://www.youtube.com/fraserhooper

Eikä kannata unohtaa hedelmien heittelyä kädestä toiseen mahdollisimman tasaisilla lentoradoilla.  Lähiviikkoina paljastan sinulle jonglööraamisen tärkeimmän salaisuuden.

 

                          Pelleilemisiin ensi torstaihin asti,

                          t. Pelle

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------