Tämän kertainen oppitunti linkittyy edelliseen sillä tavalla, että lehtihaastattelussa tuntemuksiaan  ulkomaan esityksistään kertoillut JENNI  KALLO tuli nyt valituksi Pelleopiston kuukauden klovniksi.  Näin hänen esityksensä Hurjaruuthin vuosina 2004-2005 esittämässä Talvisirkus Naurussa ja keinutrapetsilla temppuillut mummohahmonsa jäi lähtemättömästi mieleeni.  Myös Trippo-esityksensä Sanna Silvennoisen kanssa muodostui iloisesti erilaisesta klovneriasta, joka perustuu pitkälti akrobatiaan. Seuraavassa ansioluettelossaan paljastuu laaja-alainen sirkusosaamisensa.

 

http://www.sirkusinfo.fi/sirkka?view=40&searchtype=artisti

 

Kuten tuon sivuston lopussa Jenni mainitsee, niin hän myöskin opettaa jonkin verran.  Mikäli sinä tai ryhmäsi haluatte korkeatasoista opetusta esimerkiksi akrobatiassa tai klovneriassa, niin tässä olisi varteenotettava vaihtoehto, jos vain aikataulutus toimii. Lisäksi jos toimit Suomen NuorisoSirkusliiton jäsensirkuksessa, niin tiedoksesi, että uutena tukimuotona pienet tai syrjässä sijaitsevat nuorisosirkukset voivat hakea opettajaa esimerkiksi viikonloppukurssilleen Liiton kustannuksella.  Lisätietoja ja hakulomake löytyy sivustolta : www.snsl.fi   Hakukaavake tulisi täyttää ennen vappua.

 

Tuo tieto löytyi eilen postiluukusta tipahtaneesta Sirkuspyramidi 1/2010 –lehdestä, jonka voit helposti tilata itsellesi vielä tällä hetkellä hieman toimimattomalta sivustolta :

 

www.sirkuspyramidi.fi

 

Lehdestä löytyi myös jo useaan kertaan mainostamani Joensuussa  24.7. -1.8.  järjettettävän  European Juggling Convention 2010 festivaalipassin hinnat, jotka sisältävät myös leirintäaluemaksun tuoksi juhlaviikoksi.  Ennakkoon  16.5.2010 mennessä ilmoittautuneet yli 15-vuotiaat saavat tuon sirkuselämyksen hintaan 100 euroa ja 10-14-vuotiaiden viikko maksaisi 55 euroa.  Tämän tasoinen jongleeraus- ja sirkustaitokokonaisuus on aivan uutta Suomessa eikä varmaan toistu ainakaan.vuosikymmeneen. Lisätietoja voit lukea  sivustolta :

 

www.ejc2010.org

 

Jotta saisit mahdollisimman paljon irti tuosta kokoontumisesta, suosittelen harjoittelemaan jongleeraustaitoja jo etukäteen.  Itsekin innostuin eilen harjoittelemaan  hieman vaativampaa Mill´s mess –heittoa ja opinkin sen perusasiat kahdella pallolla jyväskyläläisten jonglöörien avulla.  Tässä kerron, mitä opin.  Kokeile ihmeessä, jos  kolmen pallon normaali ristiinheitto (kaskadi) onnistuu jo kohtalaisesti (50 heittoa ilman pudotusta).  Ellei se vielä suju niin harjoittele, harjoittele, ja vielä kerran harjoittele. Ohjeita löydät Pelleopiston jongleeraus-kategoriasta. Jongleeraaminen on kuin polkupyörällä ajamaan opettelua.  Kun sen taidon kerran opit, niin se säilyy hallussasi loppuelämäsi.  Sitä paitsi omakin epäonnistuminen tuo usein ilon pintaan, sillä oppiminen on hauskaa.

 

MILLS MESS 1.

 

Mill´s Mess-heitossa kädet ovat vuorotellen ristissä ja rinnakkain.  Kahdella pallolla ( suosittelen tässä vaiheessa niitä pehmeitä jongleerausharjoituspalloja) saa jo vähän tuntumaa siihen:

1) Heitä  ristikkäin olevista käsistä siitä alempana olevasta kämmenestä pallo suoraan ylös ainakin otsasi korkeudelle.

2)Ylempänä olevasta kädestä toinen pallo heitetään sen sijaan suunnilleen yhtä korkean kaaren muotoisessa radassa kohti toista kättä silloin, kun ensimmäinen suoraan heitetty  pallo on lakipisteessään.  Tässä harjoittelun vaiheessa ei ole tarkoitustakaan ottaa sitä kiinni.

3) Seuraavaksi kädet asetetaan rinnakkain ja suoraan ylöspäin heitetty pallo otetaan kiinni sillä kädellä joka äsken oli päällimmäisenä.

4)Tämä pallon siepannut käsi työnnetään sitten toisen käden alle, jolloin käsien asento on nyt päinvastainen kuin alussa.

5)Poimi pudotettu pallo maasta ja harjoittele heittoa myös kädet toisin päin ristikkäin.

 

Kerron lisäohjeita sitten kun olen itse ensin oppinut seuraavien vaiheiden heitot.  Mutta sinunkin on syytä harjoitella jo nyt näitä heittoja, sillä jongleeraus perustuu vaiheittaiseen oppimiseen. Jos tämä harjoitus tuntuu ihan liian vaikealta, voit yrittää heitellä kahta palloa yhdellä kädellä musiikin tahtiin.

 

Naurattamisen periaatteista keskitytään tällä kerralla liioteltuihin tunteisiin.  Voit miettiä miten voisit koko kehollasi ja äänenkäytölläsikin ilmaista seuraavia mielialoja.  Silmien ilmaisuvoimaan ja niiden liikeisiin kannattaa panostaa :

 

 

Vahingonilo

Uhka

Surkeus

Nautinto

Innostus ihan pienestäkin aiheesta

Vapaa tunneilmaisu

Jännitys

 

 

Näistä tunteista ”surkeus” lienee klovnille herkullisimpia harjoiteltavia. Leffavinkki:  Jim Carreyn elokuvissa ilmeilystä on tehty melkeinpä taidetta.  Käsitykseni mukaan kaikkein eriskummallisimpia ilmeitään ei kannata kuitenkaan ottaa mukaan klovnirepertuaariin, koska ne sattavat aiheuttaa inhoreaktioita katsojissa.  Tarkoitushan on vain liioitella normaalielämässä käytettyjä ilmeitä eikä suinkaan vääristää kasvoja luonnottomiin asentoihin.  Seuraavilla sivustoilla olevien kuvasarjojen mukaan voit myös harjoitella kasvolihaksiasi ja kehonkieltäsi :

 

http://plenoptic.com/front/faces.jpg

http://www.voices2go.com/images/rgfaces2.jpg

http://www.danzfamily.com/archives/blogphotos/08/906-Calvin-Drew-Faces.jpg

 

Ja aina sarjakuvia lukiessasi, voit ottaa oppia piirrettyjen hahmojen tunneilmaisusta.  Mitä laajempi ilmerepertuaari sinulla on, sitä miellyttävämpää sinua on katsoa estradilla.

 

 

 

                          Ilmeilemisiin,

 

                          t. Pelle

 

 

P.S. Koulutuskeskus Salpaukseen voi nyt hakea yhteishaussa opiskelemaan sirkustaitoja 19.3. mennessä.  Koulutus alkaa elokuussa 2010, jos onnistut valintakokeissa :

http://www.salpaus.fi/opiskele/etsi/?koulutushaku=sirkus&hakukentta=&Submit=Etsi&kurssiid=1705&start=