Perustana klovnerian ymmärtämiseen on se, että  tilanne jonka klovni tai klovnit esittävät on jossain muodossa tuttu katsojille.  Siitä tilanteesta voi sitten esittää teeman ja muunnelmia.  Olennaisiin klovnitaitoihin kuuluukin erilaisten ja epätavallisten ratkaisumallien kehittäminen aivan tavallisiin arkielämän ongelmiin.  Sillä tavalla maailmaa tarkastellen voi löytää mitä hassuinta hauskaa.

 

Viikon videona tarjoan venäläistä arkirealistista klovneriaa, jossa käsitellään alkoholismia :

 

 

 

Arkirealismiin kuuluu myös matkustaminen. Joskus taidokkaisiin sirkusesityksiin voi törmätä aivan sattumalta kulkiessaan tavallisena turistina kadulla.  Jos haluat varmistaa, että ulkomaanmatkoillasi saat vaikutteita myös esityksistä ja työpajoista, niin luepa nyt tarkasti ohjeet. Seuraavasta EU-maat kattavasta sivustosta klikkaamalla maan karttakuvaa  ja valitsemalla sen jälkeen  ”Festivals” avautuu eteesi  todellinen runsaudensarvi :

 

http://www.circostrada.net/index.cfm?country=Royaume-Uni&langue=eng 

 

En ole ehtinyt lukea kaikkia noita linkkejä vielä itsekään, mutta ilmeisenä helmenä tuosta festivaalien runsaudesta tuon esille Espanjassa heinäkuun viimeisellä viikolla pidettävän Festiclown 2010 tapahtuman.  Se näyttää tarjoavan erittäin  laadukasta klovnikoulutusta, johon sinäkin ehkä voit päästä mukaan, jos jätät Joensuun jongleerausjuhlat EJC2010 väliin :

 

http://www.festiclown.org/formaclown.asp

 

Tuon circostrada-sivuston kahlaamiseen kuluu aikaa melkoisesti.  Otetaan kuitenkin seitsemän tapaa huvittaa katsojia pariklovnerian avulla. Tällaiset useampia klovnihahmoja tarvitsevat gäg-periaatteet olen ryhmittänyt Pelleopistossa SUHTEELLISUUS-kategoriaan :

 

 

Erilaisen kohtaaminen

Arvojärjestys

Arvojärjestyksen muutos

Sooloilu

Kujeilu

Takaa-ajo

Piilosilla olo

 

 

Takaa-ajossa voit vaikka aikasi kuluksi harjoitella Chaplin-tyyppistä kulmakäännöstä, jossa hypitään yhdellä jalalla toinen jalka suorana.  Oikein esitettynä saat  tempulla varmat naurut.  Näin Paolo Nanin käyttävän tuota tekniikkaa Jyväskylän Kesän esityksessä.

 

Tänä kesänä Jyväskylään tulevassa uudessa esityksessään Paolo Nani käyttää hetkittäin  C Walk askeleita.  Tuo kävelytyyli ei ole vielä Suomessa kovinkaan tunnettu, mutta sopii mielestäni erinomaisesti klovniesityksiin.  Seuraavalta sivustolta löydät mainiot ohjeet aloittelijalle:

 

http://www.pimpmywalk.com/tutorials/learn-how-to-do-the-v

 

Jongleeraus vaatii pitkäjännitteisyyttä, jotta saisit vakautettua pallojen lentoradat mahdollisimman samanlaisiksi. Se on edellytys vaativampien heittotapojen oppimiseen.  Suosittelen siis Pelleopiston JONGLEERAUS-kategorian valitsemista ja oranssilla alkavien kappaleiden uudelleen lukemista harjoitteiden löytämiseksi.

 

 Voit myös kokeilla puolentoista litran tyhjillä, muovisilla virvoitusjuomapulloilla yksinkertaista keilajongleeraukseen (club juggling) kuuluvaa pyöräytysheittoa niin, että otat pullon kiinni samalla kädellä millä sen heitätkin.  Mielestäni keilajongleerausta on vaikea yhdistää klovneriaan, mutta vaikutteita esityksiin kannattaa ottaa mitä erilaisimmista taidoista. 

 

Seuraavalla videolla ja sen vasemmalta puolelta löytyvissä linkeissä neuvotaan hyvin yksityiskohtaisesti, miten voit pyörittää jalkapalloa sormenpäässä (spinning a ball).  Pikkuvinkkinä neuvon kelluttamaan käyttämääsi palloa ensin vedessä, jotta löydät sen painopisteakselin alapään, jonka voit vaikka merkitä tussilla:

 

http://www.youtube.com/watch?v=PJHarWkLIug&feature=related

 

Vakiovihjeinä kesälomaa Suomessa viettävälle suosittelen Jyväskylän kupeessa, Lievestuoreella sijaitsevaa sirkusmuseoa, jonka tarkemmat sijainti- ja aukiolotiedot löydät sivustolta :

 

www.sirkusmaailma.fi

 

Loimaalla on  tänään  mahdollisuus nauraa klovni Alexille Sirkus Florentinon teltassa:

 

http://www.sirkusflorentino.com  

 

Muista sirkustyyppisistä esityksistä löytyy päivitetyt tiedot seuraavalta sivustolta :

 

www.sirkusinfo.fi/esityskalenteri  

 

Toivotan sinulle intoa pitkäjänteiseen harjoitteluun, kunhan olet ensin löytänyt itseäsi eniten kiehtovat tekniikat.

 

 

                    Pelleilemisiin,

 

                    Pele – kahdella ällällä