Ranskan  alkeiskurssi    Le gâteau PALA 5

 

 

 

 1296998483_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  SUPREET VAID

 

 

Tämän kerran ranskankakussa näkyy monia kirjaimia ja nyt onkin aika opetella ranskan aakkoset lähinnä eläinten kuvien avulla. Kun kuuntelet klikkaamalla esimerkkisanoja, saattaa mieleesi palautua tähän mennessä  kertomiani ääntämisohjeita..

 

*COMMENCER    [  koma~sii ]    aloittaa

 

http://phonetique.free.fr/alpha/alpha.htm

 

Voit vielä kokeilla tuon *tähdellä merkityn ranskalais-suomalaisen, puhuvan nettisanakirjan kanssa, minkälaiset ääntämisohjeet se kullekin eläimelle tai esineelle antaa. Niin opit käyttämään sitä itsenäisesti, kun jonkun ranskankielisen sanan merkitys alkaa askarruttaa mieltäsi.  Ainahan ei sitä paitsi kuvasta näe, onko kyseessä kukko vai kana.

 

Mikäli sinulla riittää intoa, niin voit kirjoittaa tällä kurssilla -  jo edellisillä oppitunneillakin -  oppimasi sanat itsellesi  irtopapereille, jotka rei´ität sitten kansioon. Kirjoittaminen auttaa kummasti oppimisessa. Suosittelen sanojen jaottelua muutamaan erilliseen listaan  vaikkapa seuraavasti:

 

-asioiden, esineiden ja eläinten nimet yhteen listaan

-asioiden ominaisuudet toiseen listaan

-teonsanat kolmanteen listaan

-erilaiset pikkusanat neljänteen listaan

 

Lisäilin muuten paljon koristeita eli erilaisia linkkejä – hassuja videoitakin  – edellisen viikon kakkuun, joten suosittelen muistelemaan PALA 4:n makua.  Viikko sittenhän tuli käytettyä paljon raaka-aineita sen valmistamiseen.  Houkuttimena erityisen opinhaluisille voin kertoa, että PALA 4:stä löytyy linkki listaan, jossa paljastetaan noin 400 ranskan  yleisintä sanaa sekä ranskan kielen ääntämisohjeet kokonaisuudessaan. 

 

Tällä kerralla opit siis ilman linkkejä vain yhden sanan lisää ranskaa, mutta linkkejä ahkerasti klikkaamalla sanavarastosi voi kasvaa jopa puolella tuhannella sanalla.  Ei sellaista määrää tosin kukaan kerralla opi, mutta mitä useammin joku ranskan sana tulee sinua vastaan joko kirjoitettuna tai laulettuna, sitä paremmin se jää mieleesi.

 

Ensi viikolla palataan taas normaaliin järjestykseen.  Silloin tulee muutama uusi ääntämisvinkki lisää. Nykyisilläkin pärjäät jo aika hyvin, kuten jo aakkosiakin opiskellessasi varmaan  huomasit.

 

 

                  Adieu,

 

                  Pelle Gudsson

 

 

 

 

Hävettää tunnustaa, että SDG*tunnekarttasivustoa ja tätä ranskanopetusta valmistellessani unohdin kokonaan erään Suomen tärkeimmistä sirkusfestivaaleista.  Se pidettiin Tampereella tammikuun lopulla.  Nimeltään tuo vuosittainen korkeatasoinen nykysirkustapahtuma on Circus Ruska.  Seuraavaa lehtijuttua lukiessamme voidaan vain harmitella, mistä kaikesta me sirkushulinasta ulkona olleet jäimme paitsi.  Ensi vuonna sitten kaikki joukolla tammikuussa Tampereelle.  Ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta.

 

http://joi.nu/k0

 

Klovnimaisen tuliaisen festivaaleilta saamme kuitenkin seuraavasta videosta. Sen yhteydessä vilahti viime kesällä Pelleopiston kuukauden klovniksi valitun Sampo Mikael Kurpan nimi. Hänet voisimme yhdistää NEROKKAAN KLOVNIN tyyppiin.

 

http://operationcovertclown.ytmnd.com

 

Tuo ei kuitenkaan ole viikon video.  Tuumin, että koska SIMO SALMINEN on ollut hankkimassa Suomeen Montreaux´stä sekä kultaista että hopeista ruusua, niin hän voi aivan hyvin tulla noteeratuksi Pelleopistossa sekä tammi- että helmikuun klovniksi.  Tämän viikon videon lopussa hän opettaa kuinka lintu sanotaan englanniksi.

 

 

 1297028432_img-d41d8cd98f00b204e9800998e JUHA SOININEN

 

 Mielestäni tässä on ehdoton klassikkosketsi "Practical English in Practice", joka sovellettuna  toimisi myös klovneriassa.

 

 

 

Opetusosuutena neuvoisin sinua tekemään  pienen tunnelenkin tuon kymmenisen vuotta kehittelemäni SDG*tunnekarttasivuston avulla.  Lenkki alkaa oikeasta ylänurkasta ja jatkuu numerointia seuraten spiraalinomaisesti vastapäivään kulkien kohti keskipistettä.  Liioitellut tunteet ovat yksi tapa saada ihmiset nauramaan.  Niinpä tällä kertaa naurettavat statusperiaatteet jäävät väliin.

 

Kannattaa viikottain tarkistaa tämän blogin kategorialuetteloiden alta linkki nimeltä SIRKUSESITYKSET.  Sieltä se Circus Ruskakin olisi löytynyt.  Tarkoituksenani on lähiaikoina uusia Pelleopiston blogipohja, jolloin saan tuon ajankohtaisannin nostettua aivan blogin yläreunaan.

 

 

 

                        Pelleilemisiin,

 

                        Pelle