Ranskan alkeiskurssi  Le gâteau   PALA 10

 

 

 

1300063920_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Klaus Sandrini

 

Tällä kerralla tulee vähän lisää ranskan kielen kirjainyhdistelmiä, joita ei aivan sellaisina lausutakaan.  Viime kerran muistisääntölausekin on vaihtunut.  Käypä vilkaisemassa sitä samalla kun kertaat aikaisemmin opitut muistisäännöt osoitteesta.  Tarvitset niitä kaikkia kohta esitettävässä kertaustehtävässä.

 

http://joi.nu/Ct

 

Sain tällä viikolla postista tuon ranskan kielen frekvenssisanakirjan.  Tarkistin siitä, että tämän oppitunnin esimerkkisanat ovat kahta poikkeusta lukuun ottamatta 5000 yleisimmän ranskan kielen sanan joukossa. 

 

[ CH-kirjainyhdistelmä lausutaan kuten englannin  chewing-gum , kun sen jälkeen tuleen vokaali.  Jos sitä seuraa konsonantti tai kyseessä on kreikkalainen lainasana, niin CH = K ]

 

 

sveitsissä  32#(CH) pelataan jännää SHakkia

 

 

32#        CHEZ      [ *she ]      luona, luokse  

             CHOSE     [ *shoz ]    asia

             CHAQUE     [ *shak ]     kukin, jokaikinen

            

 

             TECHNIQUE     [ teknik ]      tekniikka

             PSYCHOLOGIE      [ psikolodzi ]    psykologia

             ECHO    [  eko ]    kaiku

 

 

[ QU- yhdistelmä lausutaan poikkeuksetta K:na ]

 

33#  QUu on Kovaa juustoa

 

33#      QUE    [ ke ]      mikä, mitä, kuin, että

           QUI     [ ki ]        kuka

           QUELQUE    [ kelke ]     muutama

           QUATRE     [ katr ]       neljä (4)

 

 

[ TH lausutaan pelkkänä T:nä ]

 

34#   THeTa on kreikkalainen kirjain

 

34#      THÈME    [ tem ]     aihe

            THÉ     [ te ]      tee

            THEÂTRE     [ teaatr ]    teatteri

 

 

[ PH lausutaan F :nä ]

 

35#    PHilips-radioita valmistettiin Finlandiassa 1970-luvulla

 

35#     PHOTO    [ fotoo ]     valokuva

           PHYSIQUE     [ fisik ]     fyysinen

           PHARE     [ *far ]      auton etuvalot, majakka

 

 

 

[ CR lausutaan KR:nä ]

 

36#    läppäri-maC Repussa – KRistus sydämessä

 

36#    CRÉER     [ kree ]      luoda

         CROIRE    [ kruaar ]     uskoa

         CRAINDRE      [ krä~dr ]     pelätä

 

 

Kertaustehtävänä  eräästä aikaisemmasta kakunpalasta löytynyt teksti, joka nyt saattaa jo vaikuttaa vähän helpommalta.  Kunhan kaikki ääntämissäännöt on julkaistu, niin yritän saada tämän tekstin YouTube-videolla luetuksi.

 

http://www.funfou.com/fables/morceau-de-gateau.php

http://www.piffe.com/inspiration/pieceofcake.php

 

Tämä Pelleopiston tarjoama ranskan kielen kurssi on laadittu salapoliisikertomuksen tapaan. Saat vähitellen lisää vihjeitä ääntämisestä.   Jos tutkit innokkaasti  ranskan frekvenssisanakirjan esimerkkilauseita ja niiden englanninkielisiä käännöksiä, saatat löytää joitain kielioppisääntöjäkin.  Itseoivallettuina ne jäävät  hyvin mieleen.  Myös kaikki muu luettu ja kuunneltu ranskankielinen aineisto edesauttaa tässä vaiheessa oppimistasi huomattavasti, vaikket ymmärtäisikään sen sisällöstä kuin muutaman sanan.  Esimerkiksi monet verbit pystyy ymmärtämään niiden ensimmäisten kirjainten perusteella, vaikkei taivutusmuodoista  mitään tietäisikään.  Vielä useita viikkoja kestävien ääntämisopintojen jälkeen siirrytään  arkiranskan opetteluun.

 

Tulet  yllättymään miten helppoa ranskan kielen ääntäminen loppujen lopuksi onkaan, kun olet ensin opiskellut nämä  ääntämisen perussäännöt kunnolla. Ranskan peruskielioppikin  on paljon yksinkertaisempi kuin suomen kielessä. Sen tulet oppimaan sitten siinä sivussa netistä löytyvien lähinnä suomalaista alkuperää olevien oppiaineistojen ja harjoitusten avulla.  Myös sanavarastosi karttuu  viikoittain tärkeillä ja yleisesti käytetyillä sanoilla, kunhan muistat käydä Pelleopiston sivuilla säännöllisesti.  Kannustan myös selaamaan mahdollisimman usein ranskan kielen frekvenssisanakirjaa.  Opiskelemalla kielen tuhat yleisintä sanaa tulet ymmärtämään puhutusta kielestä 85%.  Noiden tuhannen ranskan kielen sanan joukossa on  sitä paitsi runsaasti samakantaisia sanoja englanninkielen kanssa.

 

Kun mieleesi on iskostunut riittävästi ranskalaisia ilmaisuja, rohkaistut ilmaisemaan  itseäsi ranskaksi.  Kirjastosta löytyvät ranskan kielen alkeisoppikirjat äänitteineen tarjoavat myös erinomaista harjoitusta ranskan kielen opintojesi tässä vaiheessa. 

 

Parhaan motivaation kieliopinnoillesi tietysti antaa se, jos olet suunnittelemassa matkaa johonkin ranskankieliseen maahan. Siellä viimeistään huomaat, ettet ole kuluttanut aikaasi turhaan Pelleopistossa. Vaikkei kielitaitosi täydelliseksi osoittautuiskaan, niin ainakin osaat tietyt perussanonnat, joiden avulla saat  parempaa palvelua matkallasi.

 

 

 

                   Bon voyage

 

                   Pelle Gudsson

 

 

 

 

Pelleopistossa paljastan viime kesänä Joensuun EJC2010 –festivaaleilla oppimani seitsenosaisen  aktiivisuusjaottelun.   Sen opetti belgialainen klovni Koen työpajassaan.  Sen mukaan klovnin liikehdintä voi olla joko hyvin hidasta tai sitten salamannopeaa.   Koko ajan tulee kuitenkin pitää kaikkia aistit avoinna ja olla valmiina yllättäviinkin suunnanmuutoksiin.

 

 Seitsemän energiatasoa ovat seuraavat :

 

1.    Liikkuminen hyvin hidasta ja vaivalloista

2.    Liikkeet amerikkaistyyliin  cool- henkisiä ja kiirehtimättömiä

3.    Normaali liikkumisnopeus

4.    Tarmokkaan nopeaa ja päämäärätietoista liikkumista

5.    Kiirehtivää kävelyä, koska huomaat olevasi myöhässä

6.    Juoksuaskeleita

7.    Tulipalokiire

 

Vaihtelemalla näitä energiatasoja sopivasti sekä liikuessasi että myös liikuttaessasi kehosi eri osia, yleisön mielenkiinto säilyy tekemisissäsi herpaantumatta. Saattaa muuten olla, että joskus kahdeksas energiataso - hetkellinen täysi liikkumattomuus - antaa voimakkaimman tunnelatauksen.  Äsken Agorassa esiintynyt Motoriikka-Miikkakin aloitti esityksensä aivan rauhallisesti paikoillaan seisomalla. Hänen esityksensä on kyllä muutenkin hyvin energinen, josta yleisökin saa voimaa arkipäivään.

 

Viikon videosarjassa opit englanninkielellä selostettuna klovnimaskeerauksesta muutamia tärkeitä kikkoja.

 

http://joi.nu/Dp

 

Omana vinkkinäni antaisin neuvon käyttää Paint.NET –ohjelmaa,  johon lataat oman valokuvasi.  Virtuaalimeikkaus tulee paljon halvemmaksikin ensi alkuun. Kunhan alat löytää mieleistäsi klovni-ilmettä, niin sitten on aika ryhtyä käytännön harjoitteluun, johon löydät siis apua tämän viikon videosarjasta.

 

 

                     Pelleilemisiin,

 

                     Pelle