ANNU VALONEN on tämän lokakuun klovni Pelleopistossa.    ”Kuka Annu Valonen?” saatat kysyä.  Itsekään en ollut hänestä mitään vielä viikko sitten kuullut, mutta roolisuorituksensa Mari Rantasilan ohjaamassa ja 2010 valmistuneessa koko perheen musiikkikomediassa ”Risto Räppääjä  ja polkupyörävaras” sai minut ihastumaan klovnimaiseen näyttelemiseensä.  Erityisen merkittäväksi hänen roolisuorituksensa teki se, ettei puvustus tai maskeeraus useissakaan kohtauksissa ollut se koominen elementti. Annu Valosen  fyysinen komiikka perustui lähinnä liioiteltuihin tunteisiin.

 

Viikon videolla (poistettu) näkyy lähes pelkkään tunneilmaisuun perustuva ranskalainen klovniesitys. Klovni esittää tunnetta, joka on kirjoitettu lattialla olevaan paperiin.  Näkyy naurattavan lapsia, vaikka onkin aika pelkistetty esitys:

 

 

 

Seuraavan  luettelon avulla voit kehittää omaa fyysistä tunneilmaisuasi.

 

 

 YLI

 KAKSI

 TUHATTA

 ERILAISTA

 TUNNETTA

 ILMAISEVAA

 SANAA

 

 

http://tunnekartta.vuodatus.net/blog/category/t+u+n+n+e+s+a+n+a+t

 

Muistathan, että klovnin tunneilmaisun tulee olla liioiteltua, mutta ei kuitenkaan pelottavaa. Olennaista on myös kokonaisvaltainen eläytyminen  alkaen värikkäistä  mielikuvista päätyen aina varpaiden liikkeisiin.  Vaikka kummatkaan eivät näy yleisölle, niin ne varsinkin korostuneen hengityksen avulla välittyvät katsomoon.

 

Tärkeintä on kuitenkin se, että pitää yleisöstään ja siitä mitä tekee.  Sen osaa myös Klovni Sebastian,  joka esiintyi nyt lauantaina Jyväskylän Jyväskeskuksessa.  Ihailin varsinkin hänen vatsastapuhumistekniikkaansa, jossa leuan alta ei näkynyt minkäänlaista liikettä.  Harjoitus tekee mestarin tuossakin taidossa, mikäli fyysiset ominaisuudet eivät ole esteenä.  Oma kaksoisleukani heiluu liikaa harjoitellessa, joten keskityn ilmeilyyn, joka on itselleni luonnollisempaa.

 

 1317573442_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Joudun kaksoisleuka heiluen syömään sanojani, ettei Suomessa osattaisi tehdä laadukasta klovneriaa lapsille.  Kun käsikirjoituksen laatijat, ohjaaja, musiikin säveltäjä sekä  näyttelijät ovat Suomen parhaimmistoon kuuluvia, niin tuloksena voi olla  kotimaisen elokuvan klassikko.   Vantaan Kartanonkoskella kuvatut maisemat ovat  myös mitä satumaisimmat.

 

”Risto Räppääjä ja polkupyörävaras” on muuten mitä mainioin klovnerian  videoitu oppitunti.  Löysin itse sieltä Ulla Valosen lisäksi ainakin kahdeksan klovnimaisesti näyttelevää hahmoa - muutamat heistä hyvinkin tunnettuja näyttelijöitä.   Eppu Normaali – yhteyeestä  tuttu Martti Syrjä on mielestäni oiva veijarityyppinen klovni.

 

Kun  jokainen elokuvan klovnihahmo esittää enemmän kuin yhden hauskan ilmeen, eleen tai sanonnan, niin katsomalla DVD:n voit oppia kymmeniä tapoja hauskuuttaa yleisöäsi.  Ensin voit matkia niitä sellaisenaan kotioloissa ja vähitellen oppinet myös soveltamaan niitä persoonallisella tavalla.   Koska elokuvan on nähnyt jo 300 000 ihmistä yksistään elokuvateattereissa, niin tyylitellyt ideavarkaudet voivat myös naurattaa.

 

Suosittelen DVD:n katsomista vaikkapa kynän ja paperin kanssa.  Voit kirjata sitten huomaamasi klovnimaisuudet. Myös elokuvan draamarakenne on opettavainen : miten jännittävät ja surulliset kohtaukset limittyvät koomisiin hetkiin.  Sirkuksessahan paussipellen tehtävä on lievittää vaativien akrobatiasuoritusten luomaa jännitystilaa.  Oman esityksesikin sisälle voit rakentaa erilaisia tunnetiloja luovia tuokioita.

 

”Risto Räppääjä ja polkupyörävaras” on ollut myynnissä DVD:nä jo jonkun aikaa.  Itse hankin sen Jyväskylän Minimanista hintaan 6,90 e.  Sisältää niin runsaasti iloenergiaa, että tuo sijoitus kyllä kannatti.  Elokuvasarjan kolmas osa  Risto Räppääjä ja viileä Venla” ilmestyy valkokankaalle 10. helmikuuta 2012  ja Annu Valonen esiintyy myös siinä.

 

Osa tämänkertaisesta ylitsepursuavasta suitsutuksesta johtunee siitä, että oma äitini on myös toiminut puhelinmyyjänä  Annu Valosen esittämän roolihahmo  Rauha Räppääjän lailla. 

 

Mitä läheisemmin  hahmon tuntee, sitä koomisemmaksi sen kokee.

 

 

 

            Pelleilemisiin,

 

            Pelle