Mikäli sinun tililläsi, lompakossa tai rahapussissa on ylimääräinen kymmenen euroa, niin paras mahdollinen sijoituskohde sille mielestäni on Anttilasta löytyvä DVD-kokoelma Pitkän Jussin majatalo (Fawlty Towers) remasteroituna versiona.  Tuosta kolme levyn pikkuboxista kun löytyy Monty Python –ryhmästä tunnetuksi tulleen John Cleesen arvokkaita paljastuksia komiikan salaisuuksista.  Ainakin Jyväskylän Anttilassa noita boxeja oli vielä kymmenittäin myynnissä.   

 

 Espoon kaupunginteatterissa olisi mahdollisuus nähdä klassista pantomiimia. Esittäjät BODECKER&NEANDER ovat olleet itse miimimestari Marcel Marceaun opissa ja Jyväskylän Kesässä esitystään ihaillessani sen kyllä aisti. Tämänkertaisen  näytöksensä nimi on Déjà-vu? ja sitä voi käydä katsomassa 7.-10.3.2012. Tervemenoa!

 

http://www.sirkusinfo.fi/esityskalenteri/?view=889

 

Tällä kertaa esimerkki esityksen ideoinnista oman näyn pohjalta. Viimekertainen provosointini sai  propelikyäräni  viikon hiljaisen pohdinnan jälkeen  tänään   vihdoin pyörimään.  Pieni aivoriihi Tero Lehtimetsän kanssa ja Jari Siljamäen mainion Klovnerian käsikirjan selailu tuotti seuraavanlaisen esitysrungon, josta mielestäni jo löytyy klovnerian edellyttämää yllätyksellisyyttä. sekä tosipohjaisuutta.

 

 Jos sinua kiinnostaa tehdä esitys tältä pohjalta laitapa käsikirjoittajien joukkoon  nimi Pelle Gudsson.  Se riittää korvaukseksi.

 

 

EUROSIRKUS

 

Lavan edessä istuu apaattisia punanenäisiä pellejä liikkumatta tai tehden jotain rutiininomaista.  Lukee vaikka  lehteä nimeltä 8  PÄIVÄÄ.

 

Isokenkäinen pukumies ottaa käskynsä salkusta kuuluvalta  tietokoneääneltä. Naivisti uskoo mitä sanotaan. Tätä voisi verrata monissa varastoissa käyttöön otettuun ääniohjattuun logistiikkaan. 

 

Pukumies tottelee aina salkkuääntä ja rukoilee sen ääressä.  Verrattavissa Kari Hotakaisen Jumalan sana –kirjan juoneen.

 

Polttaa lakia.  Pykäliä konkreettisesti näkyvissä kirjan sivuilla.

 

Joutuu pulaan jatkuvasti saamiensa ohjeiden takia. Ihan kuin euromaat nykyisin.  Vastanäyttelijöinä esineitä.

 

Älyttömiä kokeiluja ja katastrofeja.  Ketjureaktio epäonnistumisia  - dominopalikoiden kaatuminen jonossa.  Tekee aina kaiken väärin, mikä on tunnetusti hauskaa.

 

Rahaa ilmasta palmeerauksellla.  Niinhän isot toimijat oikeastikin luovat rahaa tyhjästä..

 

Kömpelö ja niukka verbaliikka. Välisanaksi joku aivan uusi  ilmaisu : TÖKS. Sanat ja teot  räikeässä ristiriidassa.  Sekin on eräs naurattamisen keino.  Sanoo ensin mitä muka tekisi.

 

Kysyy neuvoa yleisöltä ja tekee aina päinvastoin.

 

Jostain lavasteista ilmestyy silloin tällöin PÖÖ-puhekupla.

 

Omia pahvikuvia ja monisteita, kestäviä isoja saippuakuplia.  Muutakin mikä konkretisoi poliittisia kielikuvia.  Heppoisten lavasteiden kaatumisia ja niiden takaa ilmestyykin aivan muita kuvia.  Toteutettavissa ehkä screenillä.

 

Ylitunteellisuutta. ja ylioptimismia.. Maskeja eri tunnetiloihin ja kehonkielisesti niiden vastaista  liikehdintää.

 

Akrobatiaa tai ilma-akrobatiaa ja hassuja  kaatumisia. 

 

Menehtyy jossain vaiheessa esitystä, jonka jälkeen pellet pääsevät toimimaan omalle luonteelleen sopivalla tavalla.  Pellet eivät sitten enää tottelekaan salkusta kuuluvia ohjeita vaan kysyvät yleisöltä.

 

 

 1310921471_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

 

Jotta esitys olisi protestoiva on huolehdittava, että yleisön sympatiat pukumiestä kohtaan ovat lähinnä sääliä.

 

Jatketaan verbaalikomiikan periaatteilla, koska ne sopivat viikon aiheeseen:

 

 

JÄLKIVIISAUS

ERI AIHEISTA PUHUMINEN – VÄÄRINKÄSITYS

JOKA TARINASSA SAMA TOISTUVA KOHTA

LIIALLINEN LYHENTÄMINEN

VASTAKKAISEN SÄÄNNÖN LUOMINEN

LASTEN HASSUT SANONNAT

KATTEETON UHKAUS

 

 

Ensi viikolla esittelen vähän filosofi Sören Kierkegaardin näkemyksiä komiikasta.  Laaja näkemys omaan intohimon kohteeseen auttaa sisäisen roihun ylläptämisessä.

 

 

                             Pelleilemisiin,

 

                             Pelle