Tervetuloa Pelleopistoon!

Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professori Vesa Vierikko oivalsi tosissaan olon saavan ihmiset nauramaan (1).  Samaan ideaan perustuu liioiteltujen tunteiden koominen vaikutus

Tällä viikolla otetaan tarkasteluun seuraavat tunteita sivuavat toiminnat.  Millä eri tavoin osaat liioitella :

           noloutta

          vihaisen ihmisen käskyä tehdä jotain kivaa

          tympeyttä

          tosissaan oloa

          sankaruutta

          hyväuskoisuutta

          tietämättömyyttä

Tarpeeksi harjoiteltuasi huomaat, että samaa tunnetta voi ilmaista hyvinkin  erilaisilla kehonkielen viesteillä – ilman sanojakin.  Sanattomat viestit voivat joskus olla kulttuurisidonnaisia, mutta kokeilemalla keksit ilmaisukeinot, joilla sinua ymmärrettäisiin missä tahansa maapallon kolkassa.  Tämän oivalluksen ja ahkeran harjoittelun ansiosta Charlie Chaplin ja Mr. Bean eli Rowan Atkinson päätyivät maailmanmenestyksiin.

 

Sanattoman tai ainakin vähäsanaisen teatterin maailmaan pääset tutustumaan monissa Jyväskylän Kesän esityksissä heinäkuun alkupuolella :

 

www.jyvaskylankesa.fi

Tällä viikolla lähdeteoksena käytetty Naurattajat-kirja antaa hyvän läpileikkauksen suomalaisen komiikan tekijöistä vuosina 1907 -2007.  Perinteisiin ja oman alansa taide- ja kulttuurihistoriaan tutustuminen on tärkeää, vaikka se aluksi voikin tuntua tympeältä.

                                      Pelleilemisiin,

                                      t. Pelle

--------------------------------------------------------------------------------------------

(1)  Marjamäki, Tuomas. 2007. Naurattajat. Edita. Helsinki. (s. 126)