Huvittavaa huomata, että  arvostettu business-ajattelija Jim Collins viittasi Global Leadership Summit- tapahtumassa yhteen klovnerian tärkeimmistä periaatteista : Ole oikeasti kiinnostunut asiastasi äläkä vain yritä olla kiinnostava. Olin tippua penkiltä, kun kuulin tuon! Onkohan klovneilla muutakin annettavaa maailmalle kuin vain hetkittäiset naurut?

 

Viikon video onkin Jim Collinsin puheesta.  Kiinnitä huomiota hänen elekieleensä.  Lohduttavaa on nähdä hänen tekevän virheen kuvatessaan kasvukäyrää.  Länsimaisen ihmisen mielessä tapahtumasuunta kulkee  vasemmalta oikealle ->. Esittäjän tulisi tehdä käsiliikkeet niin, että katsoja näkee edessään mielekkään suuntaisen kaavion.

 

http://www.jimcollins.com/media_topics/defining.html#audio=83

 

Amerikkalaisten huippupuhujien miimisyyttä muistuttava kehonkielen käyttö on niin loistavaa, että siitä voisi ottaa oppia myös klovniesitystä suunniteltaessa.  Mieleen tuli  hovinarrimainen  idea noiden käsieleiden väärinkäyttämisestä. Jonkun asian voisi esittää suullisesti aivan korrektisti – yleisen valtavirtatiedon mukaan. Mutta taustalla klovnin esittämät eleet puhuisivatkin aivan päinvastaista - jotain minkä kaikki yleisöstä tietäisivät, mutta jota ei kukaan uskalla lausua ääneen.   Ihminenhän uskoo ennemmin kehonkieleen kuin puhuttuun sanaan, jos nämä kaksi ovat ristiriidassa keskenään.  Tuon efektin oikea annostelu esitykseen onkin sitten jo taidetta, mutta siitähän klovneriassa on kyse.

 

Hämmästelin myös amerikkalaisten puhujien taitoa naurattaa yleisöään todella asiapitoisten esitelmiensä lomassa.  Luulen, että naureskelin tuossa GLS-tapahtumassa enemmän kuin Sirkus Finlandian esityksessä.  Kyse lienee siitä, että puhujat hankkivat  tavallaan  yleisön sympatiat puolelleen nolaamalla itsensä.  Heistä tulee ihmisen kokoisia ja oloisia.  Jotain samaa kuin klovneriassa, jossa parhaimmillaan ihmiset pääsevät jostain henkilökohtaisesta häpeästä eroon.  Häpeää käsittelen  muuten enemmänkin tässä kuussa TUNNETUPA-blogissani:

 

http://tunnekartta.vuodatus.net

 

Tulipa aika jykevää tekstiä, mutta ideana tässä Pelleopistossa on, että te  lukijat innostuisitte kehittämään klovniesityksiänne mahdollisimman korkeatasoisiksi.  Sellaisiksi, että ne herättäisivät myös ajattelemaan. Kyse ei siis suinkaan ole pelkistä pelletempuista.  Tavoitteenamme olkoon kuvan osoittamaan suuntaan:

 

 

 1290080901_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  www.sirkusmaailma.fi

 

Itsensä motivoiminen on olennainen klovnitaito. Jim Collinsin Hyvästä paras –kirjan referaatti antanee ajattelemisen aihetta myös klovneille.

 

http://ltiilika.blogs.fi/2009/10/25/luettua-hyvaestae-paras-jim-collins-7241946

 

 Joskus huipputason klovniesitykseen  tarvitaan esimerkiksi erikseen käsikirjoittaja ja esittäjä.  Tästä esikuvana Pelle Hermannin saavuttama suosio, joka perustui Simo Ojasen  loistaviin käsikirjoituksiin ja Veijo Pasasen esittämään ja itsensä ohjaamaan karismaattiseen klovnihahmoon.

 

Nykyaikaan palataksemme : Jari Siljamäen ajatuksia klovneriasta syvällä rintaäänellä puhuttuna pääset kuuntelemaan ensi keskiviikkona 24.11. 2010  klo 14.03 YLE Puhe –kanavan taajuuksilta:

 

http://www.yle.fi/puhe/sivu.php?uname=yle_puhe_taajuudet

 

Kyse on suorasta Päivätasaaja  -ohjelmasta, joka ilmeisesti tallennetaan myös vuodeksi Yle Areenan arkistoihin. Valitettavasti seuraavaa TV-ohjelmaa ei enää ole nähtävissä netin kautta, mutta tämän linkin kautta pääset kuitenkin katsomaan Jari Siljamäkeä silmistä silmiin:

 

http://www.iltalehti.fi/teevee/2010090712304973_tv.shtml

 

Pelleopiston perinteisessä opetusosuudessa tulee myös esiin edellä mainittu kriittisyys ja yhteensopimattomuus.  Seuraavat ominaisuudet saattavat hyvinkin naurattaa yleisöäsi:

 

 

Tuttuus

Häpeämättömyys

Kriittisyys

Hajamielisyys

Yhteensopimattomuus

Itsekkyys

Mielettömyys

 

 

Esityskalenterista nostaisin esille Pancake-esityksen, jossa vakavaa jaksamisen teemaa käsitellään huumorin keinoin:

 

http://www.sirkusinfo.fi/esityskalenteri

 

Pohjois-Suomessa alkoi tällä viikolla pienimuotoinen sirkukseen liittyvä Periferia-projekti, jonka blogi  saattaa innostaa sinua oman pienen sirkuskiertueen järjestämiseen ensi kesäksi. On syytä hoitaa kuitenkin lupa-asiat kuntoon ajoissa, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

 

http://pohjoinenrunokiertue.wordpress.com

 

Nyt kyllä ainakin Jyväskylässä sataa lunta.  On siis hyvää aikaa hautoa uusia ideoita

 

 

 

                    Pelleilemisiin,

 

                    Pelle