Lukaisin lauantaina Jukka Annalan laatiman suomalaisen TV-viihteen Raamatun eli Toopelivisio-kirjan läpi.  Tuli melko alamittainen olo, kun huomasi mitä kaikkea Suomessa on jo esittävän huumorin alalla kokeiltu.  Siis aika paljon.  Eikä kaikki näytöshuumori ole edes televisioon päässyt.  Eikä lastenTV-viihde päässyt Toopelivisioon. Muutama seikka nousi jostain syystä muita pinnemmalla ja esittelenkin ne nyt.

 

Pirkka-Pekka Peteliuksen kulttimaineeseen yltäneissä TV-sketsisarjoissa viljeltiin  myös absurdia huumoria, joka on tuttua esimerkiksi Frans Kafkan novelleista.  Mieleenpainuvin lienee ”Pääsiäishanu” –sketsi, jossa elävä ihminen esiteltiin taikinalla päällystettynä ruokalajina.

 

Vaikka en Peteliusta hauskuudestaan huolimatta klovnilaatikkoon tyrkkäisikään, niin yliavuton James Potkukelkka on  myös tekijänsä mukaan lähellä klovnihahmoa.  Tämä korostui, kun James ilmestyi yllättäen myös Ranuan  kummit –ohjelman viimeiseen jaksoon.  Kotieläimen ja poikaystävän raja sekoittuivat mielettömällä tavalla.  Fantasian luominen onnistui.  Monet  ulkomaiset klovnikouluttajat korostavat myös fantasian tärkeyttä klovneriassa.

 

Kari Heiskasen mielestä laadukkaan komiikan ydin on siinä, että ”tekijöillä on näkemystä kertoa maailmasta jotain.”  Ilman  todellisuuteen pohjautuvaa visiota absurdi huumori ei naurata.

 

Jotta saisit käsityksen fantasian ja tosielämän erosta kehotan sinua kokeilemaan elejokellusta.  Kun liikuttelet kättäsi pääsi  tai vartalon tienoilla mahdollisimman  monella eri tavalla, huomaat että suurin osa eleistä on mitään tarkoittamattomia.  Jotkut  niistä on kuitenkin hyväksytty kommunikaatiossa käytettäväksi.   Saatat tietämättäsi puhua käsilläsi vaikka italiaa.  En suosittele elejokellusta kovin julkisesti esitettäväksi – ainakaan  harjoitteluvaiheessa.

 

Klovnilla on silti lupa käyttää myös erikoista kehonkieltä.  James Potkukelkalla oli omanlainen vilkutuksensa.  Elejokellusta käyttäen voit ehkä keksiä aivan uusia hauskoja eleitä.

 

 1329852663_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Seitsemän naurettavaa periaatetta pohjautuu  tällä kertaa toiminnallisuuteen:

 

 

TYYLITELLYT  LIIKKEET

VAHINKO

NAURU VAKAVASSA PAIKASSA

LAUSEEN LOPUN KERTOMINEN ELEKIELELLÄ

ENNAKOINTI

HUKKAAN MENNYT PONNISTELU

EPÄTAVALLINEN KULKUREITTI

 

 

Netistä löytyy muuten  mukavasti videoita hakusanalla ITALIAN HAND GESTURES.  Niillä saat esitykseesi paljon elävyyttä lisää, jos oma klovnihahmosi on lähelläkään italialaista mentaliteettiia.

 

 

 

                         Pelleilemisiin,

 

                         Pelle

 

 

 

 

 

PS. Muistoja viimeviikkoiselta naisklovnifestivaalilta voit halutessasi hakea sanoilla  RACHEL PONSONBY,  TANJA SIMMA & CAROLINE RICHARDS.