Nyt juhannuksena festareilla ja muissa juhannusjuhlissa näkyy varmaan myös tahatonta klovneriaa.  Työstämällä niistäkin aineksista voi luoda koomista taidetta.

Tällä kerralla Pelleopistolla opiskellaan seuraavien naurettavien ominaisuuksien hyödyntämistä  :

humalatila

ilmeettömyys

omaperäisyys

kylähulluus

turhantärkeys

spontaanius

epäloogisuus

Nämä kaikki tehokeinot on kuitenkin oltava esittäjän omassa hallinnassa. Esimerkiksi oikea humalatila nostattaisi yleisössä vain myötähäpeää.

Ilmeettömyydellä on suomalaisia naurattanut Viivi ja Wagner – sarjakuvan luoja JUBA jo klassikoksi muodostuneella pilapiirroksellaan.  Siinä kaikkia tunnetiloja ilmaistaan aivan samanlaisella ilmeellä.  Tämä idea saattaisi toimia myös klovniesityksessä.

Ilmeettömyydestään tunnetaan varsinkin mykän filmikomiikan taitaja  Buster Keaton.  Hän keksi jo varhain, että esiintyjän oma nauru ei kirvoita yleisöstä riemua.  (2)  Sen sijaan kivikasvotyylinsä nauratti.

Sirkusperinteeseen kuuluu olennaisesti valkoiseen sokeritoppahattuun sunnustautuva valkoinen klovnihahmo. Punanenäisen pellen kanssa esiintyessään hän huvittaa turhantärkeydelään.

                                   Pelleilemisiin taas ensi torstaihin asti,

                                   t. Pelle

PS. Kesälomavinkkinä sirkuksesta kiinnostuneille mainitsen Suomen ainoan sirkusmuseon Lievestuoreella – parikymmentä kilometriä Jyväskylästä länteen.  Siellä on nähtävissä esimerkiksi Suomen kansallisklovniksi mainitun Pelle Jalin esiintymisasu.

www.sirkusmaailma.fi

---------------------------------------------------------------------------------------------------

(1) Gartz, Juho. 1985. Mykät koomikot. Helsinki : Otava