Naisklovnifestivaali Punainen  helmi vierähti liikkeelle pääkaupunkiseudulla  jo tänään, mutta esityksiä   riittää vielä perjantaihin asti.

 

http://www.hurjaruuth.fi/fi/festivaalit/naisklovnifestivaali-punainen-helmi

 

Lisäksi Angela de Castron  klovnikurssi ”How to be stupid” jatkuu aina sunnuntaihin asti.  Pelleopisto tarjoaa tuolta nykyklovnerian kurssilta tässä muutamia maistiaisia :

 

http://pelleopisto.vuodatus.net/blog/2573060

 

Tässä taas yksi kuva Angela de Castron kurssilaisista sekä maestrosta itsestään:

 

http://jatkuvaaihmettelya.blogspot.com/2010/12/angela-de-castro-klovnikurssi-2010.html

 

Naisklovnifestivaalilla esiintyy myös tämän kuukauden klovni JANNA HAAVISTO.   Hänen  taitojaan voit ihailla torstaina  16.2.2012 klo 19 Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa.  Tuo näytäntö näkyy jääneen pois festivaalin  pääsivulta.

 

Janna Haavisto on hankkinut koulutuksensa Tukholman  teatterikorkeakoulussa klovnerialinjalla:

 

http://projectdressingmimia.blogspot.com/2010/11/esittelyssa-sirkustaiteilija-janna.html#!/2010/11/esittelyssa-sirkustaiteilija-janna.html

 

Seuraavassa muutamia taustoittavia linkkejä  Punainen helmi –naisklovnifestivaaliin.  Lisää luettavaa löytyy varmaan lehdistä kunhan esityksiä on nähty:

 

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2012/numero-1/vitun-pellet

 

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/93038-pellemaisteri-maija-nayttaa-etta-pelleily-sopii-naisillekin

 

Pelleopiston kuukauden klovni –nimityksiä ovat saaneet naiset ja miehet melko tasapuolisesti : 18 miesklovnia ja 17 naisklovnia voisi lisätä CV:hensä halutessaan  tuon tittelin - nimensä voit löytää SUOMEN KLOVNIT –kategoriasta.  Tosin kaksi heistä on jo siirtynyt pois maallisesta ilonpitäjäkaartista.

 

Opetukselliseen osuuteen siirtyäksemme kerron, että hatun tai pipon omituisella asennolla voi luoda hyvinkin hauskan klovnityypin.  On vain muistettava säilyttää se koko esityksen ajan.  Tämä tuli mieleen, kun kaupungilla näin miehen, joka kulki leuka pystyssä ja pipo syvällä otsaa peittämässä.  Suun pitäminen jonkin verran auki korostaa hahmon hassuutta. Koomisia tapoja löydät vaihtelemalla aivan tavallisenkin päähineen kallistuskulmaa, pipon ja sen taiteen suhdetta, pipon korkeutta ja kaulan taipuneisuutta eri suuntiin.

 

Itse käytän  nyt talvella arkisinkin puoliksi huovutettua villapipoa, joka muistuttaa muodoltaan hieman valkoisen klovnin sokeritoppahattua.

 

1329157378_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Neil Gould

 

Koska ulkoisen olemuksen koomiset variaatiot on jo pääpiirteissään   Pelleopistossa esitelty, niin siirrytäänpä vaativampaan aiheeseen : elämän  kriisivaiheisiin.  Niistähän tämän iltainen Taina Mäki-Isonkin esitys kertoi.  Nämä ovat kyllä vielä astetta työttömyyskriisiä haastavampia klovnerian aiheita.

 

 

VANKEUS

SOTA

NÄLÄNHÄTÄ

USKOONTULO

VIIDENKYMPIN VILLITYS

VANHUUS

KUOLEMAN ODOTUS

 

 

Tosin aivan onnistuneestikin näitä aiheita voidaan käsitelllä.  Siitä on eräänä esimerkkinä Paolo Nanin ja Kristjàn Ingimarssonin esitys ART OF DYING.

 

Niin kauan voimme täällä pelleillä ja iloa toisille jakaa,  kun elon aikaa riittää.  Huominen ystävänpäivä on ensimmäinen, kun en saakaan ystävänpäiväkorttia häneltä, joka aikoinaan lähetti minulle helmikuussa itse piirretyn kortin, jossa luki:

 

”Ennen kaikkea tämä maailma tarvitsee  ilon viljelijöitä”

 

 

 

                      Pidetään tuo mielessä.

 

                      Pelle Gudsson