Viiden pallon jongleerauksen opettelua helpottavia harjoituksia esittelin kahdessa edellisessä Pelleopiston kirjoituksessa.  Seuraavilta sivustoilta voit lukea hyvin perinpohjaiset englanninkieliset ohjeet jatkoharjoitteluun :

 

http://www.juggling.org/help/numbers/5-balls/learning.html

 

http://didier.arlabosse.free.fr/balles/english/5balles.html

 

Siinä sinulle haastetta kesäksi.  Viiden pallon jongleeraushan vaatii korkean tilan, joten ulkona, jossa vain taivas on kattona, on todella hyvä harjoitella.  Helsingissä saatat törmätä jonglööreihin Alppipuistossa ja Jyväskylässä taas Lounaispuisto on paras paikka pongata heitä kesäisin.  Ja heinäkuun lopussa Joensuussa maailman suurimmilla jongleerausfestivaaleilla et voi olla törmäämättä viiden pallon heittelijöihin.  http://www.ejc2010.org .  Mainostan tässä vielä sinne järjestettävää yhteiskuljetusta Tampereelta, Jyväskylästä, Kuopiosta ja paikkakunnilta noiden kaupunkien välistä.  Lisätiedot löydät  Pelleopiston edellisen kirjoiotuksen lopusta

 

On muistettava, että klovnishow ei kuitenkaan ole erilaisten sirkustaitojen esittelyä sellaisenaan.  Tosin niiden väläyttely esityksen lopussa monien epäonnistumisten jälkeen, hauskalla tavalla, saattaa hämmästyttää yleisön nauramaan.

 

Yksipyöräisellä ajon opettelu on myös sellainen erikoistaito, joka sinällään saattaa ehkä tuoda sinulle lisää pelle-statusta eli arvostusta, mutta se ei vielä naurata.  Paitsi  tahallisen epävarman näköinen ajo alussa ja johonkin pylvääseen takertuminen.

 

 Yksipyöräisellä ajossa on myös omat riskinsä.  Jos sinulla on ongelmia polvien kanssa, en suosittele tätä lajia ollenkaan.  Koska hyvin harva onnistuu heti saamaan tasapainon tällä ajopelillä, myös suojavarusteet ovat paikallaan.  Rullaluistelijalle myytävä ranne-, kyynärpää- ja polvisuojasetti lienee kannatettava hankinta.   Pyöräilykypärä saa lisäarvoa tämän harrastuksen parissa.  Polvisukat tai pitkälahkeiset housut taas ehkäisevät mahdollisia polkimien raapimisjälkiä säären etuosassa.  Netistä löytyneen vinkin johdosta olen ottanut nyt alkuharjoittelussa käyttöön kävelysauvat pidempien pyöräilymatkojen mahdollistamiseksi.  Aivan alussa seinä, aita tai ystävien olkapäät lienevät suositeltavampia tasapainon antajia.

 

Itse aloitin yksipyöräistreenit printtamalla netistä kymmensivuisen pdf-tulostenipun, jonka ovat laatineet Andrew Carter ja Klaas Bil :

 

http://www.xs4all.nl/~klaasbil/Learn_unicycling.pdf

 

Siinä on mielestäni paljon arvokasta ja aikaa säästävää tietoa aivan aloittelijalle.  Noiden rauhallisesti etenevien ohjeiden avulla opit :

 

 

-Säätämään satulan oikealle korkeudelle.

-Harjoittelemaan ensin etu-taka-suuntaista tasapainoa tuetusti.

-Pitämään painon satulalla eikä polkimilla.

-Aloittamaan harjoittelun vaakasuorassa olevilla polkimilla, joilla sitten varovasti liikutat yksipyöräistä edestakaisin – tukea ottaen, mutta sivuttaistakin tasapainoa tavoitellen.

-Jatkamaan tuettua harjoittelua ensin puolittaisin pyörähdyksin ja sen onnistuttua sitten siirtymään täyspyörähdyksiin, jolloin jalkojen loppuasento on sama kuin alkuasento.

-Siirtymään sen jälkeen jatkuvaan polkimien pyöritykseen tuetusti.

- Riittävän varmuuden saatuasi kokeilemaan ajoa ilman tukea – tai sauvat käsissä.

-Harjoittelemaan myös hallittua pysäyttämistä ja pyörältä nousemista.(dismounting).

-Harjoittelemaan taspuolisesti molempia jalkoja alkuvaiheissa.

 

 

Itselleni mielyttävin tapa päästä pyörän päälle (mounting) on asettaa polkimet niin, että oikeanpuolmmainen poljin on kello seitsemän asennossa pyörää oikealta katsottuna.  Kun pyörä on edessä ja sitten asettaa oikean jalan polkimelle pyörän satula ollessa jalkojen välissä, niin polkuliikkeellä pyörä rullaa alle pystysuoraan asentoon kuin itsestään.

 

HYVIN  TÄRKEÄÄ ON AJAA YKSIPYÖRÄISELLÄ OIKEAAN SUUNTAAN, ETTEIVÄT POLKIMET KIERTYISI IRTI.  TARKISTA SIIS PYÖRÄSI POLKIMISTA MERKINNÄT ( R =oikea ja W = vasen).  TAVALLISESTI SATULAN TAKAOSA ON LEVEÄMPI.

 

Lisävinkkejä yksipyöräisellä ajamiseen löydät sivustolta :

 

http://www.juggling.org/help/circus-arts/unicycling/starting.html

 

Arviot yksipyöräisellä ajon alkeelliseen oppimiseen kuluvsta ajasta liikkuvat kymmenen tunnin molemmin puolin.  Itselläni on takana noin kahdeksan ajotuntia ja oöen saanut ajettua pari pyörähdystä ilman tukea. Ensi kerralla kerron omista ajokokemuksistani.

 

Koska tämä oppitunti keskittyi niin paljon toiminnallisuuteen, niin jatketaan samalla linjalla.  Seuraavat toiminnat saattavat oikein suoritettuina naurattaa :

 

 

Kirjaimellinen ymmärtäminen

Sottaaminen

Seksuaalitoimintojen jäljittely tyylitellysti

Tyylilajeilla leikittely

Juomistavat

Syömistavat

Kaatuminen

 

 

Esimerkkinä vääristä syömistavoista vihjaan sinut katsomaan viikon videota.  Kyseessä  on ”Do not adjust Your Set” -  lasten TV-ohjelma, jonka kirjoittajat päätyivät sittemmin osaksi klassista Monty Python –koomikkoryhmää.

 

Vakiolinkkeinä :

 

www.sirkusmaailma.fi

www.sirkusinfo.fi/esityskalenteri 

 

Olen lauantaina menossa katomaan Aga-Boom –esitystä, joten aiheesta lisää viikon päästä.  Viime kerralla mainitsemastani Benjamin Delmasin Mr. Bang – esityksestä voit lukea sanomalehti Etelä-Saimaan toukokuun 25. päivän numerosta sivulta 13.

 

Nyt ovat sitten viimeiset hetket osallistua Pelleopiston ensimmäiseen ja mahdolliseti viimeiseen blogilarvontaan.  Ohjeet  voit lukea  6. huhtikuuta päivätystä Pelleopiston 46. oppitunnin alusta.

 

 

                           Pelleilemisiin,

 

                          t. Pelle