Spedellä oli koomikon roolin lisäksi myös vahva keksijän persoona, joka näkyi monina jopa patentoitune keksintöineen. Tunnetuin niistä lienee Spede-linko. Elokuvissaan näkyi usein hänen keksintöjään.  Mielestäni Spedellä oli melkoinen tulevaisuuden ennakoimisen taito. Seuraavassa ihan lyhyt katsaus tuollaisiin laitteisiin ja toimintoihin, jotka tulivat yleiseen käyttöön vasta parikymmentä vuotta myöhemmin.

 

Spede kirjoitti aineen koulussa koeputkilapsesta jo 1951. Ensimmäinen koeputkilapsi syntyi sitten 1978.

 

1969 valmistuneessa Näköradiomiehen ihmeelliset siekailut- elokuvassa näkyi  sauvojen käyttöä rullaluistimien kanssa ja pikakuvakamera, jotka molemmat ovat nykyisin tuiki tavallisia.

 

Viikon videona voisikin olla ote tuosta filmistä, jossa yllättävien ovien kanssa saadaan paljon hauskuutta aikaan:

 

 

 

Pikkupojat –elokuvassa (1986)  Spede esittelee kauko-ohjattavalla kameralla varustetun golfkärryn, johon oli sijoitettu videokamera ja mikrofoni sekä äänentoistolaite.  Mielestäni se muistuttaa vähän GOOGLEn kuvausautoja, vaikka niissä onkin ohjaaja. 

 

Pellen tehtävänä onkin usein keksiä joku hauska ratkaisu ilmenneeseen ongelmaan.  Sen voi ratkaista siis myös hassuilla pikkukeksinnöillä.

 

Tässä pari viikkoa sitten näin Jyväskylän Normaalikoulun yläasteen pihalla yksipyöräisen eteen kiinnitetyn apupyörän.  Koulun käsityönopettaja oli sellaisen rakentanut.  Saattaisi olla mahdollista rakentaa myös vierekkäin poljettava tandem-pyörä, joka nelipyöräisenä muistuttaisi jo vähän autoa.

 

 1315857291_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Sirkusmaailma

 

Spedellä oli muuten myös hyvin atleettinen vartalo, joka näkyy erityisen hyvin hänen ensimmäisessä itse tuottamassaan elokuvassa X-paroni.  100 metriä hän juoksi parhaimmillaan aikaan 11,9.  Nopeat aivot nopeassa ruumiissa  - eikä niitä aivoja oltu tuhottu alkoholihuuhtelulla.  Spede siis oli siis tavallaan turkkalainen teatteritekijä jo parikymmentä vuotta ennen Jouko Turkan teatterikorkeakouluun tuomaa urheilullisuuden korostusta.  Kyllä hyvä yleiskunto vaikuttaa mielenkin pirteyteen, toteaa tässä eräs tänään parisataa metriä syysvesissä kroolannut.

 

Samoin riittävä lepo oli Spedelle tärkeää.  Hän jaksoi työskennellä parikin viikkoa täysillä, kunhan sitten sai vetäytyä viikoksi omaan rauhaansa – kirjoittamaan, keksimään tai pelaamaan golfia.  Mieleinen tekeminen auttaa jaksamaan.  Keski-iässä Speden salaisuutena olivat varttitunnin torkut tarvittaessa.  

 

Ilman aasinsiltaa mennään viikon koomisiin periaatteisiin, jotka liittyvät nyt rekvisiitan maailmaan:

 

 

Kuvan muokkaus

Tekniikka näkyy ”vahingossa”

Golf-pallon seikkailut

Paperista taitellut esineet

Pahvista tehdyt esineet  ( taisipa Spedellä olla joskus puusta tehty pukukin)

Muovailusaven käyttö kerronnassa

Lavasteiden kaatuminen

 

 

Jokaisella klovnilla tosin on se oma ominaislaatuisensa huumorinsa, jonka on annettava vaan pompata esiin  sopivalla ja sopimattomalla tavalla. 

 

 1315857314_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Sirkusmaailma

 

Spede uskalsi kokeilla rajoja arkielämässäkin, mutta aina huumorinpilke silmäkulmassa.

 

 

 

                     Uskaltamisiin,

 

                     Pelle