Klovnimaailmassa tapahtuu mielettömän paljon.  Nytkin tuoreimmassa Sirkuspyramidi-lehdessä  3/2010 Mira Sirkka kertoi kokemuksistaan viime kesän Shake it-klovnerialeiriltä, joka järjestettiin Berliinissä. Viikon videossa näet tunnelmakuvia leirin harjoituksista.

 

http://www.youtube.com/watch?v=qJgdibdgTxw

 

Mira kertoi kokoaukeaman raportissaan osallistuneensa Berliinissä muun muassa Fiasco-technique  työpajaan,  jossa neuvottiin mielen maltin säilyttämistä vaikka esityksessä tapahtuisikin jotain odottamatonta.  Joskus se voi olla tahallista tai tiedostamatonta häiriköivää käytöstä  joltakin yleisöön kuuluvalta.  Löysin netistä muutamia sivustoja jotka käsittelivät tätä ongelmaa, joka saattaa tulla klovnillekin vastaan. Positiivisesti ajatellenhan se on vain haasteellinen tilanne.

 

http://www.speakernetnews.com/post/heckler.html

http://www.speakingaboutpresenting.com/audience/handle-a-heckler

http://www.performers.net/forums/showthread.php?threadid=487

 

Yllä pohdittiin englanniksi häiriköiden rauhoittamista monella eri tavalla: huomiotta jättämisestä, kaiken huomion suuntaamiseen häirikköön nasevalla repliikillä.  Jotkut noissa linkeissä esitetyistä keinoista ovat kuitenkin mielestäni liian julmia klovniesitykseen. Seuraavanlaiset repliikit saattavat auttaa,  jos häirikkö uhkaa esityksesi kulkua:

 

”Taisit syödä aamulla liikaa sokeria.” (ylivilkkaalle lapselle)

”Terve isukki” (jollekin itsensä ikäiselle miespuoliselle häirikölle)

”Tuossa on Pihtiputaan raittiusseuran puheenjohtaja” (humalaiselle)

 

Jokaisen on kehiteltävä itselleen sopiva keino selvittää mahdollisesti eteen tuleva ongelmatilanne.  Näitä tapauksia ei ole syytä kuitenkaan liikaa pelätä etukäteen.  Jonkinlainen valmistautuminen käy kuitenkin aivojumpasta. Se voittaa, joka saa naurajat puolelleen.

 

Akrobatiaakin voi klovneriassa käyttää mielikuvituksekkaasti kuten tämän viikon videoltakin nähtiin.  Nyt  Jyväskylässä on kaikilla yli 8- vuotiailla mahdollisuus osallistua kolmepäiväiseen koulutukseen ( 9.-10.10 ja 16.10.2010 ).  Työpaja soveltuu myös vasta-alkajille. Ilmoittautuminen 1.10.2010 mennessä.  Lisätiedot löydät sivustolta:

 

http://www.uusimaailma.org/kurssit.php

 

Koomisista periaatteista julkistan tällä kertaa seitsemän koomista ominaisuutta, joita klovni voi käyttää huvittaakseen yleisöä:

 

 

Totuudellisuus

Muodollisuus

Nurinkurisuus

Keskeneräisyys

Erikoisuus

Kömpelyys

Suuruudenhulluus

 

 

Nenäpäivä on  tulossa.  Nenäpäivää  vietetään jo neljännen kerran.  Tänä vuonna Nenäpäivä-kampanja huipentuu 5.11.2010 YLE TV2:n Nenäpäivä-gaalaan.  Mitä jos alkaisit suunnitella jotain pienimuotoista tai suuruudenhullua Nenäpäivä-klovnitempausta, jolla pystyisit myös auttamaan kehitysmaiden lapsia Nenäpäivän aikoihin.

 

http://www.nenapaiva.fi

 

Pelleopiston aihe- ja kuukausikategoriat ovat vapaasti käytössä Nenäpäivä-ideointiin.  Lähes joka kirjoitukseen sisältyvät seitsenriviset puna-kelta-sini  -tiivistelmät antavat toivottavasti  tuulta mielikuvituksen Nenäpäivä-siipien alle.

 

 

              Nenäpäivä-terveisin,

 

              Pelle