Tällä viikolla oppituntimme käsittelee kirppusirkusta.  Tampereella järjestettävälle aikuisten klovnikurssille kannattaa ilmoittautua, mikäli haluat laadukasta lähiopetusta.  Nyt kevättalvella on syytä myös aloittaa lihaskuntoharjoittelu.

 

Yllättäen pari viikkoa sitten löysin monia kirppusirkukseen liittyviä lähteitä. Eteeni tuli hoidossani olleen huiman ponnistusvoiman omanneen Kirppu-kissan kuva.  Lisäksi Aamulehdessä 25.1.2010 kerrottiin Sirkus Minimus Pulexin tirehtööri H. J. Morganin järjetämästä kirppusirkuksesta  :

 

http://morganismi.vuodatus.net/blog/1491577

 

Aamulehti tarjosi mainion linkin kirppusirkuksen maailmaan :

 

http://www.noonco.com/flea/plans.htm

 

Edeltävänä viikonloppuna katsoin Charlie Chaplinin Parrasvalot- DVDn  kaksilevyisen version.  Siinä maineikas klovni Calvero juhlanäytoksessään esiintyy kirppusirkuksen johtajana.  Toiselta levyltä voi katsoa Chaplinin aikanaan julkaisematta jääneen The Professor-lyhytelokuvan, jossa silinterihattuinen mies joutuu kommelluksiin kirppusirkuksensa kanssa majapaikassaan.  

 

Julkaisemattajättämispäätöksen syyksi voisin arvailla sitä, että professorin hattu oli ristiriidassa Chaplinin suositun knallhattuhahmoisen klovnin kanssa.  Silinterihatun tuoma status ei oikein sovi klovnille – ainakaan joka tilanteessa.  Etsimällä omalle klovnihahmollesi sopivan hatun luot sille helposti tunnistettavan luonteen.

 

Tuula Hyvättinenkin kertoo 12.-14.2.2010 pidettävän  klovnikurssin pääsyvaatimuksena olevan sisäistä lastasi pukevan hatun.  Tuolle kolmena viikonloppuna pidettävän klovnerian peruskoulutukseen mahtuu vielä neljä aikuista, joilta löytyy riittävästi lapsenmieltä. Seuraavassa hieman lisätietoja :

 

 

KLOVNIKURSSI

 

 

Pe Klo 18-21, La klo 10-19, Su klo 10-16.30

Osoite:  IlonTila, Väinölänkatu 1B, Tampere,

(sisäpiha 2.krs.)

 

Kaipaatko hetken irtautumista ja parantavaa oman sisäisen lapsen kuulemista? Meissä jokaisessa on pieni sisäinen klovni, joka pyrkii ulos arjen rutiineista.

Klovnikurssi on tarkoitettu kaikille aikuisille ikään, kokoon tai koulutukseen katsomatta. Klovnerian peruskoulutus sisältää 3 viikonloppua, joissa käydään läpi klovniteatterin perusteita, mutta halutessaan voi osallistua myös vain ensimmäiselle viikonlopulle.

 

Kolmijaksoisella kurssilla voi saada valmiuksia oman esityksen ja esiintyvän ryhmän luomiseen. Jatkossa mahdollisuus syventäviin jaksoihin.

 

Kursseista saa osallistumistodistuksen.

 

KURSSIJAKSO  I    12.-14.2.         

Perehdymme oman sisäisen lapsen tiedostamiseen

- läsnäoloon ja vuorovaikutukseen

- syvien tunteiden ilmaisuun

- leikkiin ja iloon heittäytymiseen

- oman klovnihahmon löytämiseen

 

KURSSIJAKSO II. 19-20.3.

Perehdymme klovnerian olemukseen

- jatkamme oman sisäisen lapsen kuulemista

- oma klovnihahmo, klovnimaski ja rooliasu

- klovnerian perusteita, "pellevuorovaikutusta"  

- visualisointi ja pantomiimi

 

KURSSIJAKSO   III   23-25.4

- jatkamme oman klovnihahmon syventämistä

- näyttämöliikunta ja esiintyminen

- omien erityistaitojen hyödyntäminen esityksessä

- esityksen luominen, rutiinit ja yllätyksellisyys, tehosteiden käyttö

- haluttaessa pienimuotoinen Klovnishow yleisölle

 

Huomioitavaa !

-Ota mukaan asusteita/vaatteita, joita sisäinen lapsesi pukisi.

Voi olla jotain liian pientä tai liian suurta. Hattu on erittäin tärkeä!

-Jokaisella kurssijaksolla työstetään oman kehon tiedostamista erilaisten tekniikoiden ja rentoutusharjoitusten avulla.

-Teemme paljon fyysisiä harjoituksia ja leikkejä, joten kevyt ja joustava vaatetus on suotava.

-Mukaan voi ottaa omat eväät (lähellä myös ruokapaikkoja), kurssitilassa voi lämmittä ruokaa. Pidämme molempina päivinä 1 h lounastauon, sekä juomataukoja. Kahvi- ja teetarjoilu sisältyy kurssin hintaan.

 

Lähellä kurssipaikkaa on joitain edullisia yöpymismahdollisuuksia. Katso www.tampere.net . Tampereen keskustassa Tanssivintillä mahdollisuus lattia majoitukseen  10€ yö.  Jos tarvitset tällaista yösijaa, ilmoita siitä Tuulalle.

 

Ilmoittautumiset :

Kerro ilmoittautuessasi : nimi, yhteystiedot ja ikäsi, sekä miksi haluat kurssille. Kurssille sopii korkeintaan 12 henkilöä.

Kurssin hinta viikonlopulta on 150€

Työttömät (peruspäiväraha) ja opiskelijat, pienituloiset eläkeläiset 75€.

Sitova ilmoittautuminen ensimmäiselle jaksolle maksamalla ennakkomaksu 30 euroa tilille, jonka numeron saat ilmoittautuessasi.

Loput kurssimaksusta maksetaan saapuessa  tai tilille ennen kurssin alkua.

(Huom! Ennakkomaksua ei palauteta, mikäli osallistuminen perutaan ilmoittautumisajan 1.2 jälkeen.)

 

EnerQi-koulutukset

Tuula Hyvättinen / Hulda-klovni

Näyttelijä, klovni, lapsiteatterin- ja sirkustaiteen ohjaaja

tuula.hyvattinen  ( at ) luukku.com

 

 

 

 

Koska eilen tuli juteltua puhelimessa tämän Hulda-klovnin kanssa, niin valitsin kuukauden klovniryhmäksi M A R C E L L O N     E N K E L I T, jossa  esiintyvät  TUULA HYVÄTTISEN  lisäksi ANNA-KAISA JÄRVI ja TAINA KOPRA .   Esityksiään voi tilata seuraavan sivuston kautta:

 

 http://www.stellaklovni.fi/marcellonenkelit.html

 

Tänään esittelen seitsemän erilaista rekvisiittaan liittyvää koomista periaatetta :

 

Tekijöiden nimet esiin luovalla tavalla

Tarpeettomat esineet

Esineen kuljetus erikoisesti

Taikatemppu, joka ei olekaan taikatemppu

Monistuminen

Yllättävä hajoaminen

Ihmisnukke

 

Lähes tuhannen koomisen periaatteen lista, josta nämäkin seitsemän esimerkkiä on poimittu on heti ja kokonaisuudessaan luettavissa naurukouluttaja Vesa Karvisen kirjasta ”Naurun ABC”. Voit tilata sen itsellesi tai esiintyvälle ryhmällesi sivustolta :

 

www.leikkimieli.fi

 

Myös monet kirjastot ovat hankkineet tuon kirjan lainaajien iloksi. Tosin Jyväskylän pääkirjastossa opus on piilotettu kulttuurihistorian kirjojen sekaan.  Olen siis osa kulttuurihistoriaa.

 

Mikäli et vielä ole aktiivinen kuntoilun harrastaja, niin suosittelen syvien keskivartalon lihaksien treenaamista vaikkapa Pilates-menetelmällä.  Noita lihaksia tarvitaan varsinkin, kun kesällä aloitamme harjoittelemaan yksipyöräisellä ajamista. 

 

 

 

Etköhän näillä eväillä pärjää ensi torstaihin asti.  Ellet, niin huimasti lisää klovneriaideoita voit saada tutkimalla viime toukokuussa Pelleopistossa järjestetyn sarjakuva-workshopin materiaalia.

 

 

 

                           Pelleilemisiin,

 

                           t. Pelle