Klovneriassa hyödyllisiä hauskuuttamisen periaatteita löydät  uusitulta sivustoltani tuhatkunta kappaletta:

 

http://clownstudies.blogspot.com

 

Sivusto on käännetty osittain englanniksikin.

 

Tervettä menoa!

 

 

 



Tällä kertaa Pelleopiston oppitunti on melkoista sillisalaatin syöntiä, koska ajankohtaista uutisoitavaa on niin paljon.  No, kyseessähän on vain vertauskuva, joten voit hyvin jatkaa, vaikka et pitäisikään sillisalaatista.  Tarjolla on sekä klovnerian perus- että jatkokursseja kuin myös akrobatiakursseja.  Mikäli et pääse mihinkään noista lähiopetuksista, niin voit vaikkapa harjoitella jongleerausta yhdellä kädellä.

 

 

 

Jongleerauksessa on tärkeää oppia molempikätiseksi.  Siinä auttaa tämä kahden pallon harjoitus. Ota vaikkapa oikeaan käteesi kaksi pehmeää harjoituspalloa tai niiden puuttuessa kaksi pientä mandariinia/klementiinia/satsumaa.  Heitä toinen palloista ylöspäin, niin, että se tekee soikean muotoisen kaaren.  Kun ilmassa oleva pallo on lähestymässä taas oikeaa kättä, niin heitä toinenkin pallo samanmuotoisessa kaaressa ilmaan.  Aluksi sinun ei tarvitse yrittääkään ottaa palloja kiinni.  Kun löydät palloille sopivan lentoradan, voit yrittää pallojen jatkuvaa kiertämistä ilmassa.  Voit vaihdella lentoradan suuntaa sekä kättä. Tämä heittotapa on perusta neljän pallon peruskäsittelylle, joten on syytä harjoitella tätä kauan ja hartaasti.

 

 

 

Löysin muuten hienosti animoidut  The Internet Juggling Database sivut, joista voit tarkistaa, onko kolmen pallon heittosi teknisesti oikeaoppinen.  Varsinkin aikuisten on hyvin vaikea korjata omaksumiaan vääriä motorisia liikeratoja, joten seuraava sivusto on ihan ehdoton opin lähde aloittelevalle jonglöörille :

 

 

 

http://www.jugglingdb.com/compendium/startjuggling/learntojuggle.html?page=0

 

 

 

Vielä yksi mimiikkaan liittyvä ajankohtainen videovinkki, vaikka sen aiheen käsittely loppuikin tältä erää jo edellisellä oppitunnilla.  Tunnustettu mimiikan ja komiikan taitaja JacquesTati esittää ”Parade”-nimisellä DVD:llä herkullisia miimisiä kohtauksia jalkapallomaalivahdista, tennispelaajasta sekä kalastajasta.  Huomasin, että tuo DVD sisältyy ainakin Anttilan tavarataloissa vielä  myynnissä oleviin Naurukoira-DVD-paketteihin.  

 

 

 

Ennen kurssitietoja tulee taas perinteiset seitsemän koomista periaatetta.  Koska asiaa  on tälle oppitunnille kertynyt  ihan uupumiseen saakka, niin otetaanpa esille kategoria  ”Kyseenalainen komiikka”. Siinä mainittu yleisön väheksyntä voidaan muuten tehdä myös tyylikkäästi.  Avner Eisenberg kertoi klovnityöpajassa, että esiintyessään Monacon sirkusfestivaaleilla, jossa yleisönä oli myös ruhtinasperhe, hän vain katsoi heitä alentuvasti ja alkoi polttaa tupakkaa siinä estradilla. Tällaista oman aseman nostamista tai laskemista kutsutaan statuksen vaihdoksi.

 

 

Käytännön pilat

 

Jäynät

 

Yleisön väheksyntä

 

Kuolema

 

Rasismi (jonka voisi esittää klovnerian keinoin vaikka erivärisillä pellenenillä)

 

Kiristäminen

 

Puhevika

 

 

 

Kuukauden klovnina on PEKKA J. LAINE.  Ensimmäinen hänestä saamani muistikuva on kertomus siitä, että hän Pelle Petrusta mainostaakseen käytti autonsa vetokoukussa aikoinaan punaista nuppia.  Sittemmin olemme tavanneet useammissakin yhteyksissä.

 

 

 

http://www.perheviihde.com/17

 

 

 

Saa nähdä löydänkö tähän vappuna päättyvään KLOVNERIAN PERUSTEET – opintojaksoon 12 klovnia, joihin itselläni on ollut jonkinasteinen kontakti.  Tähän asti olen pystynyt noudattamaan tuota periaatetta.  Vapun jälkeen alkava opintojakso saa jonkun toisen nimen.  Tämä järjestely sen takia, etteivät järjestysluvut kasva epämiellyttävän  isoiksi

 

 

 

 

 

 

 

KLOVNERIAN PERUSKUSSI (Aikuisille)

 

 


Alkaen 12-14.2.2010
Pe Klo 18-21, La klo 10-19, Su klo 10-16.30

Osoite: IlonTila, Väinölänkatu 1B, Tampere,
(sisäpiha 2.krs.)

Kaipaatko hetken irtautumista ja parantavaa oman sisäisen lapsen kuulemista?
Meissä jokaisessa on pieni sisäinen klovni, joka pyrkii ulos arjen rutiineista.
Klovnikurssi on tarkoitettu kaikille aikuisille ikään, kokoon tai koulutukseen katsomatta.

Klovnerian peruskoulutus sisältää 3 viikonloppua, joissa käydään läpi klovniteatterin perusteita, mutta halutessaan voi osallistua myös vain ensimmäiselle viikonlopulle. Kolmijaksoisella kurssilla voi saada valmiuksia oman esityksen ja esiintyvän ryhmän luomiseen. Jatkossa mahdollisuus syventäviin jaksoihin.  Kursseista saa osallistumistodistu ksen.

Kurssijakso I 12.-14.2.
Perehdymme oman sisäisen lapsen tiedostamiseen
- läsnäoloon ja vuorovaikutukseen
- syvien tunteiden ilmaisuun
- leikkiin ja iloon heittäytymiseen
- oman klovnihahmon löytämiseen

Kurssijakso II 19-20.3.

Kurssijakso III 23-25.4


Riemullisesti Tervetuloa!

EnerQi-koulutukset

 

tuula.hyvattinen (at) luukku.com

Tuula Hyvättinen / Hulda-klovni
Näyttelijä, klovni, lapsiteatterin- ja sirkustaiteen ohjaaja

 

 

 

 

 

KLOVNERIAN JATKOKURSSI  4 op (Aikuisille)

 

Kurssin tarkoituksena on kehittää opiskelijan klovnerian tuntemusta ja osaamista. Opetuksessa vahvistetaan kunkin opiskelijan ainutlaatuista naurettavuutta ja omaa klovnihahmoa.  Tarkastellaan klovni-improvisaation teemoja sekä edetään improvisaatiosta kohti klovninumeroa ja sen vaatimuksia. Miten toimivat klovnien keskinäiset suhteet ja statukset? Soolojen lisäksi myös työskentelyä parittain, triona ja ryhmänä. Opetuksessa tutkitaan myös tragediaa klovneriassa.

 

Olennaista on: Moka ponnahduslautana. Leikki, läsnäolo ja jakamisen ilo. Fyysisyys. Klovneria erityisenä olemisen tilana. Kurssi on tarkoitettu jo aiemmin klovnerian perusteisiin tutustuneille. Opintoihin sisältyy myös itsenäistä työskentelyä.

 

Vetäjä: teatteriohjaaja, FM Taina Mäki-Iso on erikoistunut naamioteatteriin ja klovneriaan. Hän on käyttäynyt ohjauksissaan klovneriaa, opettanut sitä mm. Teatterikorkeakoulussa ja Turun taideakatemiassa sekä esiintynyt itse klovnina. Hän on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan  mm. Philippe Gaulier, Pierre Byland, Giovanni Fusetti ja Angela de Castro.

 

Opetusaika: pe-su 5.-7.3. ja pe-su 19.-21.3.,  pe klo 17-20, la-su klo 10-17 (40t)
Opetustila: TeaK, Haapaniemenkatu 6, sali 527 (C-hissi)
Opintomaksu: 120 €
Ilmoittautuminen/peruutus: 22.2. mennessä ilmoittautumislomakkeella
www.teak.fi/avoinyliopisto

Lisätiedot: avoin (at) teak.fi, 0400-792 008, 0400-792 079

 

 

 

AKROBATIAKURSSEJA JYVÄSKYLÄSSÄ

 

Jyväskylässä Circus Uusi Maailma järjestää kaikille yli 7-vuotiaille mahdollisuuden tutustua akrobatian saloihin sunnuntaina 31.1.2010.  Lisätietoja voit lukea sivustolta :

 

http://www.uusimaailma.org/kurssit.php

 

Alkeispariakrobatian perusteiden taitaminen suo mahdollisuuksia monenlaisiin liikesarjoihin, kunhan harjoittelet perusliikkeet ensin turvallisessa ohjauksessa.

 

 

 

                      Olikohan tässä jo tarpeeksi asiaa?

 

                      t. Pelle

P.S. Eipä ollut.  Nimittäin jos ilmoittaudut 31.1 mennessä Kankaanpäässä 16.-18.4. 2010 pidettävien nuorisoteatteripäivien akrobatiakoulutukseen, niin saat koko paketin huippuhalvalla.  Se tarkoittaa 90 euroa. Tämä tarjous koskee vain 13-20- vuotiaita.

www.ramppikuume.net