Tästedes liitän Pelleopistoon kuukauden viimeisen oppitunnin oheen linkin johonkin kansainväliseen klovnisivustoon.  Nyt on vuorossa CLOWNS-INTERNATIONAL (PISTE) COM –kuvagalleria. Saanet siitä paljon ideoita omaan pukeutumiseesi, mikäli olet vasta luomassa omaa hahmoasi/hahmojasi.

 

 

 

 1311527302_img-d41d8cd98f00b204e9800998ewww.sirkusmaailma.fi

 

Vielä nyt heinäkuun viimeisen viikon ja elokuun ensimmäisen täyden viikon ajan Jyväskylän lähellä sijaitsevassa Sirkusmaailmassa voit tutustua maanmainion Sirkusmuseon kokoelmiin ti-su 11-18.  Sen jälkeen Sirkusmuseo on auki vain viikonloppuisin.  Pelleopiston taustakuva on muuten Sirkusmaailman vääristävistä peileistä koottu.

 

Viime kerran nukketeatterikurssilta jäi  eräs tärkeä huvittava vinkki kertomatta.  Nimittäin voit korostaa omia puheitasi muuttamalla  pituuttasi kyyristymällä tai lyhentämällä kaulaasi vähän tai yliojentumalla vaikkapa varpaillesi.  Koon tulisi kuvastaa asennettasi : siis joko nöyryyttä tai ylpeyttä ja ylevyyttä.  Klovneriassahan on paljolti kyse asioiden visualisoinnista ja läpinäkyväksi tekemisestä.  Statusta voi ilmaista myös sijoittumalla korkeammalle, jota periaatetta Chalpin käytti Diktaattori-elokuvassaan.

 

Pitkästä aikaa Pelleopistossa aletaan selata ”Niin paljon on aihetta nauruun” –listaa, jonka olen koonnut kymmenen vuoden aikana erilaisia koomisia esityksiä analysoimalla.  Nyt ovat vuorossa koomiset ominaisuudet:

 

 

-AINA SAMA ELE/LAUSE/PUKU  - EHKÄ PIENEN PIENIN MUUTOKSIN

-UTELIAISUUS

-UNELIAISUUS

-RISTIRIITAISUUS

-HUONON  HÄVIÄJÄN  ELKEET

-ULKOMAALAISUUS

-PÄÄMÄÄRÄTIETOISUUS  - KAIKISTA ESTEISTÄ HUOLIMATTA

 

 

Tällä hetkellä on Jyväskylän Kesän sanattoman teatterin esityksistä päätellen muodissa eri kielten sekoittaminen.  Se kuvastaa globalisoituvaa maailmaamme.  Aavistelen, että tämä komiikan tyyli on jo menossa ohi.   Saattaa olla, että kiireettömyys ja hidastettu liikehdintä korostettuna on jo monen klovneille käsikirjoittavan ihmisen mielessä.  Joko sinulla?  Onhan tärkeää pysyä ajan hermolla.

 

 

Pieni ihme klovneriassa on se, että jos yleisön saa nauramaan kerran jollekin eleelle tai sanonnalle, niin se nauraa tuolle samalle asialle myös seuraavilla kerroilla.  Tätä keinoa käytti ”Kohti Horisonttia ”-esityksessään myös teatterikouluttaja TAINA MÄKI-ISO, joka  on täten valittu Pelleopiston kuukauden klovniksi.  Alla hänen mietteitään klovnerian perimmäisestä olemuksesta.  Tuossa haastattelussa tulee  esiin se huipputärkeä seikka, että klovnin ei tule yrittää olla hauska!!!  Nämä asiat ovat tulleet jo aikaisemminkin mainituiksi, mutta kyseessä on kaksi hyvin tärkeää klovniperiaatetta, jotka ansaitsevatkin tulla kerratuiksi.

 

http://www.kantti.net/artikkeli/2011/02/heitt%C3%A4ydy-naurettavaksi

 

Viikon videollakin nähdään, että sama yksinkertainen temppu voi naurattaa monta kertaa.  Asuuko meissä kaikissa pieni vauva?

 

 http://www.youtube.com/watch?v=b9fKwJMy72o&feature=related

 

Huomenna 25.7.2011 on viimeinen päivä ilmoittautua Jason Maverickin kaksipäiväiseen koulutukseen Tampereen teatterikesässä  5.-6.8.2011.  Paikkoja saattaa vielä olla vapaana.

 

http://www.teatterikesa.fi/paaohjelmisto/jason-maverick-kansainvalista-ka  

http://www.teatterikesa.fi/muu-ohjelmisto/kansainvalinen-nayttelijatyon-wo

 

Maailmanluokan esiintyjä Jason Maverick opettaa tuossa työpajassa muun muassa miimitekniikkaa.

 

 

                       Pelleilemisiin,

 

                       Pelle