Klovnerian käsikirja – siinä se nyt on.  Hankin toissapäivänä Jari Siljamäen laatiman ”Klovnerian käsikirjan”  Jyväskylän Kauppakadun varrella sijaitsevasta Karnevaalikauppa Aprillista.  Täytyy vain todeta, että kyllä hyvää kannatti odottaa.  Jari Siljamäki paljastaa kirjassaan ammattisalaisuuksiaan tavalla, josta on varmasti apua jokaiselle klovneriasta kiinnostuneelle.

 

Klovnerian käsikirja antaa perustietoa  klovnityypeistä, klovnerian historiasta, esityksen valmistelusta sekä kokemuksin väritettyä tietoa itse esitystilanteesta.  Kirjan toisessa osassa esitellään joitain klovnikohellukseen kuuluvia perusasioita, kymmenkunta klassista klovnirutiinia sekä miimin olemusta.  Kolmannessa osassa Jari Siljamäki esittelee maailman tunnetuimpia klovneja sekä omaa klovnitaustaansa.  Siihen kuuluu myös puolisen vuotta katuklovneriaa Sveitsissä.  Eikä voi olla mainitsematta lähes pariakymmentä käytännön harjoitusta, joiden avulla saanet oman klovnihahmosi elämään aivan uudella tavalla. Kirjallisuusviitteistäkin tulet varmasti hyötymään

 

 Voit katsella näytteitä Klovni Dodon rutiineista seuraavan linkin kautta.  Punaisen pellenenänsä poistettuaan Jari kertoilee kymmenminuuttisessa TV-haastattelussa myös vähän uudesta kirjastaan :

 

http://yle.fi/uutiset/ohjelmat/aamu-tv/2010/03/jokaisen_sisalla_asuu_klovni_1514278.html

 

Onko Klovnerian käsikirjan ilmestyminen nyt merkki siitä, että PELLEOPISTO-blogia ei enää tarvita? Ei suinkaan, sillä blogini selkärankahan on Vesa Karvisen ”Naurun ABC”-kirjaan koostamani NIIN PALJON ON AIHETTA NAURUUN –lista, josta riittää  jaettavaa vielä pariksi vuodeksi.  Lisäksi tulen tarjoamaan parhaita paloja Jyväskylän kesän sanattoman teatterin kansainvälisissä työpajoissa oppimistani klovneriaan liittyvistä nikseistä.  Yritän pitää sinut myös ajan tasalla Suomessa tarjolla olevista klovnerian alaan liittyvistä koulutuksista sekä esityksistä.  Lisäksi internetin kautta löytyy melkoisesti klovni-materiaalia, jota annostelen ajoittain kirjoituksiini. Parin seuraavan vuoden aikana on tarkoitus esitellä jongleeraustekniikoiden lisäksi ainakin yksipyöräisellä ajoa etäopetuksena (!) sekä miimitekniikoitakin yksityiskohtaisemmin. Kaikenlaisia muitakin klovniesityksiin liitettäviä elementtejä saattaa kuukausien mittaan PELLEOPISTON ohjelmasta löytää.

 

Yritän välttää tietoista informaation päällekkäisyyttä, joten todellakin suosittelen sinua hankkimaan omaksesi Klovnerian käsikirjan. Myös edellä mainittu Naurun ABC –kirja on erittäin suositeltava hankinta, koska siinä saat parilla kymmenellä sivulla verkkokalvoillesi tuhatkunta naurattamisen periaatetta, joita voit  sitten hyödyntää omaa klovniesitystäsi suunnitellessasi.

 

Tämän viikon näytteenä ”Niin paljon on aihetta nauruun”-listalta esittelen klassisia klovneriassa käytettäviä rekvisiittakomiikan piiriin kuuluvia periaatteita :

 

 

Ulospomppaava esine

Lelut

Esineen inhimillistäminen

Lehti/kirja/nuotit väärinpäin

Kannettavaa enemmän kuin käsiin mahtuu

Keskenään sekoittuneet kuvatekstit

Vaatteiden sekoittuminen keskenään

 

 

Juuri tällä hetkellä Klovni Dodo on esiintymässä ison orkesterin kanssa Turussa ja luulenpa, että  esityksessään nähdään myös tuo nuotit väärinpäin –gägi eli toiminnallinen huvittavuus.  Huomasin muuten eräässä työpajassa, että ajoitus on tuossa gägissä olennaista naurujen loihtimiseksi. Sitä on etsittävä ehkä pitkäänkin, että missä vaiheessa tajuaa kääntää paperit oikein päin tai sitten itsensä nurinpäin. Esineen inhimillistämisessä vain mielikuvituksesi asettaa rajat – ja niitäkin voi aina venyttää.

 

Eräästä tämän kevään klovnikurssista laitan tiedot jo nyt esille, jotta tämäkin kurssi järjestettäisiin ja pääsisit sille mukaan.  Kurssin vetäjän Tuija Vertaisen  mietteitä klovneriasta voit lukea sivustolta :

 

http://hypnologia.com/lehdet/0504/vuorovaikutus054.html?TB_iframe=true&height=600&width=800

 

KLOVNERIA –viikonloppukurssi

 

Tuija Vertainen opettaa Helsingin aikuisopistossa klovnerian alkeita viikonloppuna 24. -25.huhtikuuta 2010.  Hieman lisätietoa sekä ilmoittautumisohjeet löydät sivustolta :

 

http://www.helsinginaikuisopisto.fi/courses/ihmissuhteet_itsetuntemus_elamantaito.php

 

Jongleerauksesta tähän loppuun vähän ohjeita. Nyt lienee aika opetella heittämään kahta palloa yhdellä kädellä  niin, että välillä pallot kulkevat myötäpäivään pystysuoran muotoista elliptistä rataa  ja sitten taas vastapäivään.  Voit heitellä palloja ylöspäin vuorotellen myös niin, että ne pysyvät rinnakkaisilla radoilla.  On tärkeää oppia tekemään nämä heitot molemmilla käsillä yhtä hyvin, koska tämä heittotapa on pohjana neljän pallon käsittelylle.  Itselläni onnistuu vasta kaksikymmentä heittoa vasemmalla kädellä, joten pitäisi harjoitella vielä pitkään ja kärsivällisesti, jotta neljä palloa alkaisi pysyä ilmassa paria sekuntia pitempään.

 

 

                     Pelleilemisiin,

 

                     Pelle