Tällä viikolla Pelleopiston oppitunti on melko lyhyt.  Ajattelin korostaa sitä, että klovniesityksessä olisi hyvä olla jonkinlainen kantava teema.  Ainakin shownsa voisi suunnitella siten, että tuon teeman tiimoilta jotain aina välillä ilmestyisi estradille.

 

Idean tähän teeman korostamiseen sain, kun pari viikkoa sitten näin   miehen istuvan tyhjän päällä Jyväskylän keskeisimmällä paikalla:

 

Toinen ponnike oli viime viikonloppuna käsiin hajonnut pinnatuoli.   Jos sen tekisi ihan tahallaan hajoavaksi ja väärinkootuksi, niin yleisöllä voisi olla hauskaa.

 

Sitä paitsi olen itse saanut parhaat naurut kadulla pellenä uimaopetusta antaessani. Viritelty telttatuoli hajosi altani yllättäin.   On kyllä opeteltava kaatumaan tai putoamaan turvallisesti, mikäli sellaisen kohtauksen itselleen rakentaa.

 

   1333481629_img-d41d8cd98f00b204e9800998e       Michal Zacharzewski

 

Ja onhan monet maailmankuulut klovnit myös harrastaneet tuolipelleilyä  : CHARLIE RIVEL, GROCK, Avner Eisenberg.  On vain kehiteltävä aivan oma tuolinumeronsa,  jottei sortuisi kopiointiin, mistä ainakin taikurit varoittavat toisiaan.

 

Avner Eisenberg kehitteli oman esityksensä Exceptions to Gravity pitkälti painovoiman vaikutuksesta erilaisiin esineisiin.  Olen nähnyt sen kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla nauratti.  Tuo klovnikouluttaja on osannut hioa materiaalinsa säihkyväksi timantiksi.

 

Oma klovnikouluttajan urani on lähenemässä loppuaan.  Se näkyy selvästi, kun eri kategorioista loppuvat naurun aiheet.  Tällä kerralla sanomme jäähyväiset rekvisiitalla naurattamiselle seuraavanlaisen listan muodossa:

 

 

Itseaiheutettujen vaurioiden korjaus maksusta

Omatekoiset viralliset paperit

Sopimaton taustamusiikki

Putoaminen luukusta

Turhan rajut menetelmät

Poikkileikkaaminen

Ammunta väärässä paikassa

Tarinan piirtäminen

 

 

Poikkileikkaamisen hauskuus paljastui minulle MARX BROTHERS -elokuvia katsoessani.  Muistuttaisin, että Pelleopistossa voi vieläkin saada videokoulutusta, mutta se vaatii vähän enemmän omatoimisuutta.  ISOILLA KURSIIVIKIRJAIMILLA LUETTELEMISTANI   KLOVNEISTA SAATTAA LÖYTYÄ GOOGLEN VIDEO-HAULLA OPETUSMATERIAALIA.   Tekijäoikeussäädösten tiukentuminen ilmeisesti poistaa suuren osan näistä videoista netistä lähivuosina.   Kannattaisi siis panostaa aikaansa näiden komiikan mestareiden töiden tutkimiseen nyt kun se vielä on mahdollista.

 

 

                      Pelleilemisiin

 

                      Pelle

 

 

 

 

P.S.  Ethän jätä lukematta Pelleopiston Vaasan kirjeenvaihtajien raportteja fyysisen teatterin koulutuksesta.  En kylläkään suosittele itämaisten lajien ottamista mukaan omaan harjoitteluvalikoimaan, koska niistä saattaa olla joitain hengellisiä sivuvaikutuksia:

 

http://involuntarymovement.blogspot.com

 

http://thulen.livejournal.com