Pantomiimilla voi välittää kokonaisia lauseitakin.  Silloin apuna käytetään neljää erilaista tekniikkaa

-käsimerkkien käyttö

-jonkin esineen symbolointi kädellä

-ilmaan piirtäminen

-hahmon esittäminen

Yksinkertaisena esimerkkinä toinen esitettävistä hahmoista voisi sanoa : MINÄ RAKASTAN SINUA.  Pantomiimin kielellä sen saattaisi ilmaista vaikkapa näin :

 

MINÄ : aktiivinen hahmo osoittaa oikealla kädellä itseään

RAKASTAN : oikea ja väsen käsi nousevat sydämen kohdalle muodostaen sydämen niin, että alaspäin osoittavat peukalot muodostavat sydämen yläpuolisen laakson.  Sydän vaikutelmaa voi lisätä peukaloilla pumppaamalla.

SINUA : aktiivinen hahmo osoittaa oikealla kädellä kuviteltua toista hahmoa niin, että kämmenpuoli on ylöspäin.

 

Tuon rakastaa-verbin ilmaisun opin loistavasta kanadalaisesta nuorten sarjasta ”Minusta tulee pelle”.  Se esitettiin Suomessa 1990-luvulla ja oli suuri innoittajani aikoinaan.

Tämän miimi-sarjan teoriaosa taas on peräisin Maya Tångeberg-Grischinin avoimen teatterikorkeakoulun miimi- ja pantomiimikurssilta.  Lisää tuon kurssin antia paljastan luvallansa seuraavien viikkojen aikana.  Pantomiimi on siitä hyödyllistä käytännössäkin, että se saattaa auttaa meitä kommunikoidessamme ulkomaalaisten kanssa.

Koomisten periaatteiden listalta valitsin tälle viikolle Pelle Gudssonin suhteellisuusteorian esittelyä.  Komiikkaa voi synnyttää vaikka seuraavilla tavoilla :

 

Outo sijainti

Rinnasteisuus

Tottumukset

Objekti subjektina

Subjekti objektina

Omat piirteet toisessa

Kontrollin pettäminen

 

Kontrollin pettäminen näkyy usein komiikantekijöiden sisäpiireissä, mutta ei ole niinkään toimiva lavatilanteessa.  Muistan kesäteatterikaudeltani erään kerran kun, näyttelijäkollegat repesivät nauruun, kun vakavana pidin puhelinmonologia.  No ainakin se toi lisää itsetuntoa siitä, että osaan olla naurettava, vaikken aina tiedäkään, että miksi. No, ainakin olen hajamielinen, kun unohdin kertoa, että 13-20-vuotiaat voivat hakeutua akrobatiatyöpajaan Valtakunnallisten nuorisoteatteripäivien yhteydessä 16.-18.4. 2010. Lisätietoa löydät sivustolta www.ramppikuume.net

 

 

                              Pelleilemisiin,

                              t. Pelle