Pantomiimissa pystyt yksinäsi esittämään pienen näytelmän kahdelle henkilölle. Aiheesta väitöskirjaa valmistelevan Maya Tångeberg-Grischinin kursseilla ymmärtämäni määritelmän mukaan pantomiimi koostuu eleistä, liikkeistä ja ilmeistä, joilla kerrotaan pieni tarina.  Roolin vaihto tapahtuu siirtämällä omaa paikkaansa estradilla hieman oikealle tai vasemmalle ja esittämällä aina jokaisen uuden vuorosanavuoron alussa parilla eleellä kulloisenkin roolihenkilön ominaispiirteitä.

Klovnipantomiimissa roolin voisi vaihtaa vaikka asettamalla toisen, isomman ja erivärisen muovinenän pienemmän päälle. Nyt nenänvalkaisuviikkojen eli tipattoman tammikuun lähestyessä voisit kokeilla vaikkapa punaisen ja valkoisen nenän käyttöä.  Nenän vaihto tapahtuisi pienen pyörähdyksen siinä vaiheessa, kun olet selin yleisöön päin.  Eräs klovnerian perussäännöistä on se, että punanenään ei tulisi koskea yleisön nähden.  Klovnityöpajoissakin käännytään ohjaajasta poispäin pellenenää poistettaessa tai paikoilleen asetettaessa.

Pantomiimissa roolin vaihdon voi tehdä myös kääntämättä selkää yleisölle.  Silloin kahdella pienellä askeleella voit vaihtaa rintamasuunnan vinottain oikealle tai vasemmalle.  Näin syntyy illuusio kahden henkilön kohtaamisesta.

Tällä kerralla esittelen pantomiimin mahdollisuuksia tunteiden ilmaisussa.  Charlie Chaplinin elokuvat lienevät parasta lähdeaineistoa sanattomaan tunneilmaisuun.  Otan esimerkiksi Kaupungin valot –elokuvan alun patsaanpaljastuskohtauksen seitsemän ele-ja liikekokonaisuutta :

NOLOUS : pieni hartioiden köyristys ja haarojen peittäminen molemmin käsin

AVUTTOMUUS : käsien levittäminen kämmenet ylöspäin

KUNNIOITUS : hattu rinnalla

PAHEKSUNTA : pää vähän kallellaan ja katse alta kulmain otsa rypyssä

HELPOTUS :  vapautunut asento ja huokaus

KATUMUS : vilkaisu paikkaan jossa toimi väärin ja hatun nosto

ARVIOINTI : pään kallistelu puolelta toiselle

Ensi vuonna eli ensi viikolla kerron sitten pantomiimin muista mahdollisuuksista kertoa tarinaa.

Perinteiseen tapaan, joka joulunalusviikon kiireissä unohtui, etenemme nyt taas ”Niin paljon on aihetta nauruun” –listalla.  Lähes kaikki tunteet ovat liioiteltuina naurettavia ja tässä tulee niistä seitsemän :

Pettymys

Väsymys

Turhauma

Raivo

Kiire

Onnellisuus

Helpotus

Lisää liioiteltavia tunteita löydät sivustolta www.taiwas.net/tunteet, jonka TUNNEKARTTA-kategoria on nyt ensistäkin selkeämpi reitti tunteiden ihmeelliseen maailmaan.

Eikä nyt vuodenvaihteessa saa unohtaa Helsingissä, Turussa, Lahdessa ja Tampereella  nähtävissä olevia sirkusesityksiä, joista löydät tarkemmat tiedot  sivustolta

http://www.sirkusinfo.fi/esityskalenteri

Ensi torstaina kerron eräästä keväällä 2010 tarjolla olevasta koulutusmahdollisuudesta 13-20 vuotiaille sirkuskärpäsen puremille.

 

                       Hauskaa Kymppivuotta,

                        t. Pelle