Tulevina viikkoina esittelen erityyppisiä klovnihahmoja. Viime viikolla Pelleopiston kuukauden klovniksi valittiin arjen ilopilleri.  Arkipäivän pelleilyyn voi ryhtyä myös toisenlaisista, melko traagisista, motiiveista. Läheisriippuvaisessa perheessä joku saattaa ottaa pellen roolin tai sitten koulukiusattu alkaa naurattaa kiusaajiaan. Seuraavan artikkelin keskivaiheilla kerrotaankin, miten pelleilyä voi käyttää itsepuolustustaitonakin:

 

http://www.perhe.fi/artikkeli/koululainen/326/kun_lasta_kiusataan

 

Luokan pelle käyttänee aika paljon hyväkseen erilaista rekvisiittaa, niinpä seuraavaksi esittelenkin seitsemän rekvisiittakomiikan keinoa, jotka löytyvät myös Vesa Karvisen kirjan ”Naurun ABC” liiteosasta:

 

 

Kahden oven variaatiot

Kameran edessä viihtyminen

Propagandaparodia

Kirjoitetut välitekstit mykkäfilmien tapaan

Osoittava nuoli live-esityksessä

Henkilön toimintaa ohjaava laite

Tuuli vie tavaroita  (helppo toteuttaa pöytätuulettimella)

 

 

Kerran eräässä autoritatiivisessa yhteisössä tein heidän puolestaan toimintaansa maasta taivaisiin kehuvan kiertokirjeen.  Se lähetettiinkin, mutta minä ja eräs ystäväni, joka myös näki yhteisön toiminnan kaksinaamaisuuden, oltiin tikahtua nauruun, kun se luettiin ääneen ennen lähettämistä.  Siinä esimerkki propagandaparodiasta.

 

Kahden oven variaatioissa kaksi henkilöä kulkee yllättävillä tavoilla ovien läpi, ohi tai yli estradille ja sieltä pois.  Onpa tanssiteatteri Hurjaruuth tehnyt tästä jopa yhden oven tilausesityksen nimeltään OVI, jossa estradilla temppuilee kolme klovnia:

 

http://www.hurjaruuth.fi/asp/system/empty.asp?P=833&VID=default&SID=775147307162497&S=1&C=27312

 

Tämän viikon videosta, jossa Charlie Chaplin esiintyy ensimmäisiä kertoja tavaramerkiksi muodostuneessa asukokonaisuudessaan, voit ottaa oppia kameran edessä viihtymisestä - Kids Auto Races in Venice:

 

 

 

Viime viikolla alkoi Pelleopiston taikatemppusarja.  Koska suomalaiset taikurit ovat melko tarkkoja siitä, ettei heidän maksullisissa esityksissään näyttämien temppujen salaisuuksia paljasteta internetissä, niin seuraavassa origamipohjainen taikatemppu.  Näet sen toiminnan siirtämällä kursoria ylimmäisen kuvan päälle ja pois.  Taitteluohjeet löytyvät Bunny Bill -tekstin takaa:

 

 http://www.avnertheeccentric.com/origami.php

 

Aivan kuten viime viikon palmeeraustekniikatkin olivat melko vaativia, niin ei tuon paperihatusta pomppaavan paperijäniksenkään taittelu käy aivan yks kaks.

 

 

 1287666638_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Photo:  MIAMIAMIA via www.sxc.hu

 

Mikäli et halua alkaa rypistellä ulkomaanvaluutta, niin voit leikata origamiarkin mieleisestäsi paperista  Taiteltavan paperiarkin koon tulisi olla 156 x 66,3 mm  ja paksuudeltaan oikea dollari on 0,11 mm.   Voit aina kertoa nuo mitat millä tahansa suurennussuhdetta ilmaisevalla luvulla saadaksesi aikaan sopivan kokoisen pilailuvälineen.

 

Sirkus Finlandian esityksenkin ehdit vielä nähdä Helsingissä tämän kuun ajan. Siinä on luvassa monta klovneriatyyppistä numeroa.

 

http://www.sirkusinfo.fi/esityskalenteri

 

Olen kuullut, että perinteisesti sirkuksen vuoden viimeiseen näytökseen saattaa tulla jotain ylimääräisiä yllätyksiä.

 

 

 

                   Pelleilemisiin,

 

                   Pelle