Työkiireiden takia Pelleopiston oppitunti pidetään vasta nyt tiistain aamuyön tunteina. Yritän jatkossa kirjoitella nämä jutut maanantai-iltaisin, sillä sunnuntai-ilta tuntuu hyvältä pyhittää lepäilyyn, lenkkeilyyn, ideointiin ja kitaransoittoon.

 

Jatketaan Speden salaisuuksien paljastamista.  Suosittelen Iltasanomien SPEDE-erikoisjulkaisun ostamista, koska siinä selvitetään huolella tämän suomalaisen komiikan suurmiehen taustoja.

 

Speden rytmitaju oli loistava, joka näkyi hänen nopearytmisissä tanssiesityksissään.  Myös koomikkotrionsa muiden jäsenten urheilutausta kieli taitavasta ajoituksesta.  Vesa-Matti Loiri oli aikanaan  SM-tason  maalivahti käsi- ja vesipallossa ja Simo Salminen saavutti Suomen mestaruuden suorissa uimahypyissä.  Meidän tavallisten kuolevaisten osaksi jää sitten harjoittaa omaa rytmitajuamme musiikin, tanssin ja liikunnan avulla

 

Spede on maininnut esikuvikseen  aikansa komiikan mestareita. Hän katselikin innokkaasti elokuvia. You tube-arkiston kautta mekin voimme saada aavistuksen tuosta sodanjälkeisestä huvittelulusta valkokankaalla.  Viikon videoita onkin nyt viisi.

 

Bob Hopen tyylinäyte:

 

 

 

Danny Kayen huumoria :

 

 

Red Skeltonin komiikkaa:

 

 

 

Jerry Lewis naurattaa:

 

 

Spike Jonesin musiikillista ilottelua:

 

 

 

Aika hyvin Spede on oman tyylinsä luonut, sillä suoraa plagiointia en ainakaan minä huomannut.  Tosin  Jukka Virtanen on todennut, että Spede käytti joitain Marx-veljesten gägejä tietämättään, että ne oli jo keksitty vuosikymmeniä sitten.  Jotain samantyyppistä kierrätystä voisi nykyisessä postmodedernissa ajassamme harjoittaa.  Joko siten, että tekisi joistain vanhoista klassisista gägeistä kunnianosoituksen omaan esitykseensä erittäen saavuttaa samanlaisen virtuositeetin  tai sitten muuttelisi vain vähän jotain gägiä, niin että sen idea olisi tunnistettavissa.

 

Netistä voisi oppia nykyisin paljonkin klovneriasta, jos vain osaisi löytää aikansa taitavimpien fyysisen komiikan YouTube-leikkeet. Niiden katselu ja matkiminen ei ole hukkaan heitettyä aikaa klovniksi tosissaan halajavalle.  Vähitellen erilaisista tyyleistä sukeutuu se oma koominen ilmaisu.

 

Tänään muuten huomasin, että  SPIN FM- kanavan kuuntelu korvanapeilla ja sieltä tulevan aksentoidun rytmimusiikin mukaan liikehdintä kehittää koomista ilmaisua. Klovnin liikkuminenhan tulee olla jollain tavalla rytmitettyä ja usein koomisuutta lisää lyhyet pysähdykset liikesarjojen välillä.  Pantomiimissakin kaikki tehdään selkeästi yksi liike kerrallaan. Kuitenkaan ei tule langeta pelkkää robottimaiseen olemukseen, mutta sulavan elehtimsen voi välillä katkaista lyhyeen liikkumattomuuteen.  Pienet eleet ovat  usein koomisempia.  Pään heilutteluun löytyy paljon variaatioita.

 

1316472307_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Sirkusmaailma 

 

Tämän viikon aiheeksi sopii hyvin toiminnallinen klovneria, koska  alkuaikojen Spede-tuotannoissa ei paljon istuskelemaan ehditty.    Seuraavat seitsemän toimintaa voivat siis naurattaa yleisöä.

 

 

AITO POKAN PETTÄMINEN JA NAURUN PYRSKÄHDYS

”HITAASTI KATSOMINEN”   ( toimii joskus kun yleisöstä on saatu avustaja)

LIIALLINEN SUOJAUTUMINEN

MIELETTÖMÄT PONNISTUKSET

HYVIN EPÄMUKAVA MATKA

AMMATIN ESITTÄMINEN YLIYKSINKERTAISTAEN

KÄSILLÄ VIITTILÖINTI

 

 

Ulkomaisten puhujien käsien tarkkailusta voi muuten saada paljon iloa irti, kun  liikeratojaan liioittelee.

 

 

 

                                Pelleilemisiin,

 

                                Pelle