Suomalaisia sirkustaiteilijoita on jo noteerattu maailmallakin.  Myös suomalaiset klovnit hakevat kansainvälistä kokemusta. Maassammehan esiintymismahdollisuudet ovat melko rajattuja.

Sattuipa käsiin Tomi Purovaaran kirja ”Ihmeen väkeä! Suomalaisen sirkuksen sankaritarinoita”.  Siinä kerrotaan esimerkiksi vaatimattomana nuorisosirkuksena aloittaneen tamperelaisen Sorin sirkuksen tarinaa, joka on nykyisin jo ylpeilyn aihe kansainvälisestikin ajatellen.  Muitakin innoittavia kertomuksia löysin tuosta kirjasta.

Suomalaisia arvostetaan maailmalla omaperäisyytensä ansiosta.  Pyydän Sinua, rakas Pelleopiston lukija huomaamaan, että esittelemäni klovnerian perusteet eivät suinkaan ole rajoite tuon omaperäisyytesi esille tuomisessa.  Ne eivät ole valmiita temppuja, vaan vuosisadan verran käytettyjä koomisia periaatteita, jotka Pelleopiston sivustolla kokoan yhteen. Ne voivat toimia lähtökohtana jonkun aivan uuden naurettavan toiminnan oivaltamisessa.  Voit toki yhdistää niitä melkein mihin vaan. Seuraa intuitiotasi ja uskalla rohkeasti ylittää rajoja.

Edellä mainitsemassani kirjassa ranskalainen sirkustutkija Jean-Michel Guy toteaa, että suomalaiset huippujonglöörit Ville Walo ja Maksim Komaro ”…tekevät nykytaidetta.  Kehittäessään jongleerausta he ajattelevat taidetta, eivät sirkusta.  He etsivät taidetta kuten muusikko, taidemaalari tai kuvanveistäjä.”  Sinustakin voi tulla klovnerian alalla omasta tyylistäsi tunnettu ja ulkomaillakin arvostettu taiteilija.  1990-luvun alussa olin itse samoissa tiloissa harjoittelemassa kuin uraansa aloitteleva Ville Walo.  Hän panosti aikaansa jatkossakin visionsa toteuttamiseen ja tulokset puhuvat puolestaan.   Googlettamalla "Ville Walo" löydät muutamia hyvin mielikuvituksellisia sivustoja.  Toisten matkiminenhan ei ole suotavaa, mutta korkeatasoisen taiteen näkeminen voi inspiroida myös omaa mielikuvitusta.

Mielestäni korkeatasoista klovneriaa on nähtävissä vielä lokakuun ajan Helsingissä Kaisaniemen kentällä Sirkus Finlandian esityksissä  

www.sirkusfinlandia.fi

Isokorvainen klovni pelleilee melko pitkälle klovniperinteitä seuraillen, mutta ammattitaidolla sekä suurella sydämellä.

 

                                    Rohkaisevin terveisin,

                                    Pelle