Klovni Dodon haastattelua voi kuunnella nyt YLEn areenan kautta vuoden verran.  Siinä hän korosti ilmaisun selkeyttä ja muistutti sen käsittävän myös sopivan kontrolloidut katseet yleisöön.  Se sai minut miettimään katseajoitusten lakeja ja tuloksena päähäni pälkähti seuraava ajatus.

 

Pieni lapsi saattaa hakea aikuisten kasvoista vihjeitä, miten ympäristön tapahtumiin tulee suhtautua.   Tästä on tehty pienimuotoinen tutkielmakin.

 

http://tutkielmat.uta.fi/tutkielma.php?id=20880

 

Samalla tavoin klovni voi silloin tällöin suunnata katseensa yleisöön ja ajatella pulmatilanteessa yhdessä katsojien kanssa.  Seuraamalla milloin lapsi ottaa katsekontaktia aikuisiin saattaa saada hyviä ajoitusvinkkejä oman klovniesitykseensä.  Mieleeni tulee ainakin hämmennys, vierastamisen jälkeinen rohkeus ja ihailun tavoittelu. Näitä tilanteita on syytä etsiä enemmänkin ja soveltaa estradikäyttöön.

 

Esityksessä tulee olla aina (!) jonkin asteinen tuntuma todellisuuteen, vaikka se sisältäisikin fantasia-aineksia.  Mielikuvituksellisia elokuvaspektaakkeleja ohjannut Fellini on suomennetussa elämänkerrassaan todennut klovnin ja lapsen samankaltaisuuden.  Siitä oivalluksesta saa paljonkin ainesta klovneriaan. Federico Fellinin TV-elokuvasta ”Klovnit – onnellisten maailma” (I clowns, 1970) otettu  olkoon tämän viikon videona "Scena tratta da I Clowns di Federico Fellini".  Tämä on mielestäni paras Pelleopistossa tähän mennessä julkaistu klovnitallenne.  Siinä näkyy myös traagisia klovnihahmoja:

 

 

 

 

 

Klovni Dodon uusia temppuja voi käydä katsomassa myös Loiskis-orkesterin juhlakonsertin välipaloina tulevana sunnuntaina 28.11.2010 Jyväskylän kaupunginteatterissa klo 14-16.

 

Korkeatasoista fantasiamaailmasta kumpuavaa sirkusta voi taas ihailla lähiaikoina Uudessakaupungissa:

 

http://www.sirkusinfo.fi/esityskalenteri/?view=673&link=esityskalenteri

 

Edellä kirjoittamaani viitaten esittelen nyt kahdeksan fantasiaan liittyvää koomista periaatetta:

 

 

Aikamatka

Pahemminkin voisi olla

Satuhahmo arkielämässä

Vanhentuminen äkisti

Nuorentuminen äkisti

Valtioparodia

Oma valtio

Ajan pysähtyminen

 

 

Ajan pysähtymistä voisi kuvata vaikka kellolla, jonka viisarit eivät liiku.  Aikamatkan syntymästä kuolemaan  taas tekee stand up – koomikko Ismo Leikola.  Esityksestään saanevat klovnitkin ideoita:

 

 http://ismoleikola.com/www/kasvaaihmisena

 

Palatakseni Klovni Dodon haastatteluun  - hän totesi, että hyvää klovnia ja stand up –koomikkoa yhdistää mahdollisimman pitkälle yksinkertaistettu ja selkeä tyyli.   

 

 

 

                         Pelleilemisiin,

 

                         Pelle