“Näyttelijän tekniikoita” on tämän vuoden  paras kirjalöytöni. Se on  mahtava opus näyttelijän työhön liittyvistä periaatteista.  Klovneriaankin näitä vinkkejä voi käyttää ainakin mitä tulee tauotuksiin ja esineisiin suhtautumiseen.

 

Mia Pätsi on tehnyt melkoisen palveluksen kaikille niille, jotka haluavat tarjota yleisölleen mahdollisimman  korkeatasoista näyttämötaidetta. ”Näyttelijän tekniikoita”-kirjassa hän perehdyttää lukijan Euroopan merkittävimpien ohjaajien työskentelytapoihin, jotka ovat vaikuttaneet lähtemättömästi myös muun maailman teatteri-elämään. 

 

Itse ainakin sain tuosta kirjasta paljon ideoita jo ensilukemalla.  Tällä viikolla ei muuten tule normaaleja seitsemää naurettavaa periaatetta, vaan kehotan sinua hakeutumaan muutamiin tunnettujen patsaiden tai maalausten  asentoihin.  Niitä voit ehkä käyttää  esityksesi lomassa.  Ainakin jos se kertoo jostain matkasta… Pelleopiston etusivun oikeasta yläkulmasta löydät muuta kurssitarjontaa.

 

”Näyttelijän tekniikoita”-teoksen loppupuolella esitellään satoja harjoituksia, jotka on luokiteltu  kymmeneen ryhmään :

 

-lämmittelyharjoitukset

-tasapainoharjoitukset

-pantomiimiharjoitukset

-patsas- ja peiliharjoitukset

-akrobatiaharjoitukset (joogaharjoituksia en suosittele)

-muisti-ja mielikuvaharjoitukset

-tempo- ja rytmiharjoitukset

-eriyttämisharjoitukset, joissa vain joku kehonosa liikkuu

-montaasiharjoitukset

-ääniharjoitukset

 

Pelleopiston seitsemässä viikottaisessa periaatteessa on tavallisesti esitelty, että MITÄ voisi tehdä ollakseen huvittava.  Kuitenkin se, MITEN ne huvittavat asiat esitetään saattaa olla ratkaisevan tärkeää, jotta naurua syntyisi ja iloa pulppuaisi.  Sitä varten kannattaa osallistua laadukkaisiin klovnityöpajoihin, joita ainakin Jyväskylän Kesän ja Tampereen teatterikesän yhteydessä usein järjestetään.

 

”Näyttelijän tekniikoita”-teoksessa paljastetaan salaisuuksia, joita on menestyksekkäästi ympäri maailmaa käytetty yleisön hurmaamiseen.  Huomasin, että osa harjoituksista on samoja, mihin olen ulkomaisten klovniopettajien  työpajoissakin jo ihastunut.  Pyydä ihmeessä paikkakuntasi kirjastoa tilaamaan tuo opus.  Siitä on iloa varmaan myös kesäteatterin tekijöille.

 

Oman klovniesityksen luomisessa on sitten hyvän harjoittelun jälkeen käytettävä oivaltavaa harkintaa, miten esityksestä tulisi mieleenpainuva.  Aamulehdessä  ainakin suomalaista lastenkulttuuria arvosteltiin melkoisista rimanalituksista.  Kun jakaa iloa ihmisille, on siinä oltava mukana koko sydämestään, kuten Concertino-klovni.  Tapasin hänet Joensuun EJC2011 festivaaleilla. Ilokseni huomasin, että hänestä tehty TV-ohjelma löytyy nyt JUGGLING (PISTE) TV ( KAUTTAVIIVA) 5137- sivulta.  YLE Areenan arkistosta kun se oli jo poistunut.

 

 

 

Olkoon tuo puolituntinen ohjelma viikon videona toistamiseen, koska siitä oppii paljon. Alla kuva Concertinon liikkuvasta kodista.

 

 

 1313353979_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Olen jo miettimässä omaa matkavarustustani mahdollista ensi kesän Suomen kiertuettani varten.  Mitä sinä ottaisit mukaan kuukauden mittaiselle viihdytyskiertueelle?

 

 

 

                     Pelleilemisiin,

 

                     Pelle