Yksipyöräisellä ajon opetteluun ei ole vain yhtä ainoaa keinoa.  Olosuhteet  ja virikkeet vaihtelevat.  Kerron seuraavassa oman tarinani.

 

Huomasin siis, että kotikerrostaloni kylmäkellarissa on puisten komeronovien etäisyys juuri sopiva antamaan tukea aloittelevalle yksipyöräilijälle.  Aluksi ne kolisivat aika kovastikin, kun ajelin kolmen metrin matkaa edestakaisin viime Pelleopistossa kertomieni aloitusohjeiden mukaan.  Ensin vaaka-asennossa olevien polkimien tunnustelua, sitten puolipyörähdyksiä eteenpäin ja sen jälkeen kokopyörähdyksiä.  Huomasin, miten tärkeää on harjoitella näitä alkeita sekä niin, että vasen jalka on taaempana, että myös niin, että oikea jalka jää lyhyen tauon ajaksi taakse.  Sisäajoratani oli kokonaisuudessaan kymmenen pyörähdyksen mittainen.  Kerran onnistuin kaatumaan taaksepäin,  mutta pitkähihainen paita esti kyynärpäiden ihon vahingoittumista.  Sitten ostinkin kunnon suojaimet.

 

Alkuinnostuksessa huomasin, että tasapainoa voi myös harjoitella normaaleissa sisätiloissa.  Seuraavaa harjoitusta en kuitenkaan suosittele, ennen kuin osaat poistua pyörän päältä hallitusti.  Se sujuu esimerkiksi niin, että yhden polkimen ollessa ala-asennossa, nouset sen polkimen päälle päkiälläsi ja siirrät pyörän kädellä eteesi.

 

Tasapainoharjoittelu sisällä sujuu esimerkiksi näin.  Nurkassa yksipyöräisen kulkusuunnan ollessa kohti yhtä seinää voit pyörän päälle noustuasi  etsiä ensin tasapainoa  kädellä toisesta seinästä. Kun pyörä on niin lähellä yhtä seinää, että polven etuosalla voit ottaa vähän tukea siitä, niin siinä voit keskikehon lihaksilla pysytellä pystyssä muutamia sekunteja. Sitten voit taas ottaa kädellä tukea  toisesta seinästä.  Uskoisin, että tämä harjoitus nopeuttaa varsinaista ajamista.

 

Ulkona harjoittelin isohkolla parkkipaikalla jatkuvaa polkemista kävelysauvojen tukemana.  Kun eräs tuttu sattui näkemään harjoitteluni tuona sunnuntaina hän ei ollut edes tuntevinaan.  Taisin olla aika säälittävä näky kypäröineni, suojuksineni ja sauvoineni.  Mutta mitäpä sitä ei tekisi klovnerian eteen.   On sitä tullut käytyä kaupassakin kukkapurkki päässä. 

 

Nyt yksipyöräisen ostamisesta on kulunut reilu kuukausi.  Vieläkään en pysty ajamaan ilman tukea kuin yhden tai kaksi täyspyörähdystä, mutta tiedän olevani hidas oppija. Lisäksi muut aktiviteetit vievät aikaa ajoharjoittelusta. Viime viikonloppuna tapahtui kuitenkin hyvin merkittävä edistysaskel.

 

Muutaman tuettoman pyörähdyksen aikana huomasin, että alaselkäni lihasjännitys yhtäkkiä poistui.  Lantion ja vyötärön seutuni liikkuvuus parani huomattavasti.  Se vaikutti kävelytyyliin, ryhtiin, itsetuntoon ja jopa äänenkäyttöön.  Selkärangan oikea notko on todella tavoiteltava seikka kaikille esiintyjille.  Tuoreessa Sirkuspyramidi-lehdessäkin 2/2010 ”Sosiaalisen Sirkus –hankkeen kuulumisia” -artikkelin yhteydessä näkyi kuva, jossa pienellä pallolla hierottiin mahallaan makaavien sirkustelijoiden selkänotkoa.

 

Kuukauden klovnina esittelen ROOSA HANNIKAISEN ja hänen kotisivunsa, josta voit katsoa myös viikon videon  Flash Playerillä:

 

http://www.lillipii.com

 

Roosa on aktiivijäsenenä mukana myös  Klovnit ilman Rajoja –toiminnassa, jonka tavoitteena on levittää iloa klovnerian keinoin  heikossa asemassa eläville eri maiden lapsille:

 

http://www.klovnitilmanrajoja.org/sivut

 

http://www.facebook.com/group.php?gid=6560609051&v=wall

 

 

 

Akrobatiaa voi opiskella ohjatusti Jyväskylän Kesän kurssilla tiistaina 13. 7.2010  ruotsalaisten opettajien johdolla.  Paikkoja saattaa vielä olla vapaana :

 

http://www.jyvaskylankesa.fi/2010/03/mimbre-uk-akrobatiakurssi

 

Nyt on myös mahdollista hakea paikkaa Tukholmassa syksyllä 2010 alkavaan  12 viikon mittaiseen  klovnikoulutukseen :

 

http://www.clownskolan.com

 

Lopuksi ennen vakiolinkkejä esittelen Pelleopiston uuden aluevaltauksen.  Keräsin kymmenkunta vuotta sitten listan asioista, joilla ihmiset yrittävät korostaa valtaansa.  Ryhmäklovneriassa näitä statusperiaatteita voinee käyttää valkoisen, itseään korostavan klovnin toimintoina.  Lopuksi toiset klovnit kuitenkin toiminnallaan saavat asiat päälaelleen.  Mietipä siis, että  mitenkä klovneriaesityksen juonessa voisi käyttää seuraavia öykkärinelkeitä .

 

 

Oikeansuuntaisten havaintojen mitätöinti

Oikeuksien jakaminen epätasa-arvoisesti

Painettuun sanaan vetoaminen

Tietoinen itsensä korostaminen puheella, olemuksella ja tuoksuilla

Normien ja ihanteiden määrittely

Töiden epäoikeudenmukainen jakaminen

Huomion ohjaaminen tarkasti haluttuun suuntaan

 

 

Uskon, että klovnerian keinoin voi kertoa tärkeitäkin asioita. Rohkaisua siihen suuntaan antoi ainakin minulle sirkustaiteilija Ville Walon Kulttuurirahastolta saama henkilökohtainen tunnustuspalkinto tähänastisesta toiminnastaan ”nykysirkuksen runoilijana, moniäänisenä kriitikkona”.  Jonkinlaisen käsityksen  Ville Walon tuotannosta voit saada sivustoltaan :

 

http://www.walonet.com

 

Ja loppuun vakiolinkit:

 

www.sirkusinfo.fi/esityskalenteri

www.sirkusmaailma.fi

 

Tuolla Jyväskylän lähellä, Lievestuoreella sijaitsevasta sirkusnäyttelystä saat aavistuksen suomalaisen klovnerian historiasta.  Kun kuljet avoimin silmin ja sydämin uusia aineksia klovniesityksiisi etsien, niin jonain päivänä sinäkin saatat päästä merkittäväksi osaksi Suomen ja ehkä koko maailman sirkushistoriaa.  Mutta kuten Ville Walokin totesi, niin ensin on opeteltava edellisen sukupolven hallitsemat taidot.  Niiden perustalle on hyvä alkaa rakentaa jotain uutta.

 

 

                       Pelleilemisiin,

 

                      t. Pelle