Pelleopiston oppitunneissa on ollut vähän turhan pitkä tauko.  Toivottavasti maailma ei ole kaatunut. Ainakaan minulle ei ole siitä ilmoitettu.  En tosin ole paljonkaan uutisia seurannut.  Nyt meni toukokuun alun CIRCO FESTIVAALIkin sivu suun:

 

http://www.cirko.fi/festivaalit/cirko-festivaali

 

Siellä  nähtiin ilmiömäisen taitavan Circus Cirkörin ”Wear it like like a crown” -esityskin, mutta se ei trailerin perusteella paljonkaan naurata. Eihän sirkus ole pelkkää klovneriaa.

 

Kallo Collectivekin oli tapahtumassa mukana : Members of Our Limbs” ja ”The Limbs Cabaret”.  Tuossa kolmen hengen ryhmässä ovat mukana Suomen eturivin klovnit Jenni Kallo ja Sampo Kurppa, joten menkää ihmeessä katsomaan, jos joskus taas tulee siihen mahdollisuus. Heidän teaserinsa tästä uusimmasta produktiostaan olkoon viikon video. 

 

 

Kuukauden klovniksi valitaan jo toistamiseen ulkomaalainen.  Tällä kertaa hän on tuon Kallo Collectiven kolmas, uusi-seelantilainen jäsen THOM MONCKTON.  Hieman käsitystä hänen klovneriastaan voi lukea tuon viikon videon uusi-seelantilaisesta englanninkielisestä lehtiarvostelusta.

 

http://www.theatreview.org.nz/reviews/review.php?id=3588

 

Tässä vapun alla tapasin Roi Vaaran performanssityöpajassa nonsense-puhe-esityksellään ihastusta herättäneen Mikko N:n.  Pyysin häneltä puheopetusta ja sainkin sitä kahden tekstiviestin verran, jotka tässä luvallansa julkaisen suorana lainauksena.

 

PUHETEKNIIKKAA KLOVNEILLE  by Mikko N.

( tekstariluento 21.5.2011 klo 14.27.25)

 

1.    Valitse tapa: epäselvä, selvä, harhaanjohtava, mumina, vähyys… Harjoittele peilin edessä.

2.    Jos hermostuttaa, siirrä hermot sormeen ja piilota. Piilota hermot.

3.    Luonnollinen asento, mutta pitää saada hengittää.  Ei liikaa. Ellei liity ykköseen

4.    Rakasta ihmisiä. Platonisesti tietysti.

 

MESTARIKURSSI  EDISTYNEILLE KLOVNEILLE  by Mikko N.

(tekstariluento 21.5.2011 klo 14.49.55)

 

1.    Sanatonta viestintää on 70-93%

2.    Jos asento ilme ja puhe eroavat toisistaan, niin siitä saa roolin.  Klovneria perustuu tähän?

 

Siinä onkin kevääksi harjoittelemista.

 

Sirkus Finlandiassa on tarjolla myös suomalais-kansainvälistä klovneriaa.

 

http://www.klovnenbonbon.dk/Bonbon_og_Tiinas_Hjemmesider/Velkommen.html

 

Bonbon ja Tina hassuttelivat Suomen kiertueella jo viime vuonna.  Niitä esityksiä voi katsella tuosta linkistäkin. Nyt on tarjolla taas uusi ohjelmisto.  Viime kesäisessä Keskisuomalaisen haastattelussa he kertoivat ideoita kyllä riittävän.

 

Sirkus Finlandian ohjelmassa on paikkansa myös espanjalaisella Gotys Clown –ryhmällä, joten suosittelen tänäkin vuonna passiivistakin sirkustelua, kun kirjavat teltat nousevat lähipaikkakunnallesi.

 

Syksymmällä elokuun lopussa voi käydä katsomassa mitä pienemmillä areenoilla on annettavanaan klovneriasta kiinnostuneille

 

http://www.cirko.fi/festivaalit/cirko-pikkolo

 

Kaikkein lähimmäksi yleisöään klovnit taitavat päästä tavaratalonäytöksissä.  Nytkin lauantaina PEKKA J. LAINE esiintyy Jyväskylän Minimani-tavaratalossa lauantaina 28.5.2011  Kun tapasimme kadulla viikonloppuna, hän kertoi ettei vielä itsekään tiedä minkä hahmon kanssa hän menee tavaratalon pieniä asiakkaita viihdyttämään.  Parinkymmenen vuoden uran aikana kun on ehtinyt jo kokeilla kaikenlaista.

 

Olen muuten nuukahtamaisillani tähän näppäimistölle, mutta THE SHOW MUST GO ON!  Viime yö meni aurinkoiseen aamuseitsemään asti kirjoittaessa ranskan kielen ääntämisohjeita.  Lukekaa edes säälistä!  Tuon Le gâteau –ranskankurssin opeilla matkailu saattaa olla paljon antoisampaa. Ranskahan on uuden sirkuksen kehto.

 

Nyt on vuorossa status-komiikan esittely. Seitsemän periaatetta, joilla ylempiarvoinen klovni tekee itsensä naurettavaksi:

 

 

Ehdottoman yksimielisyyden vaatiminen toisilta

Oman hyvinvoinnin rakentuminen toisten palvelun varaan

Mieletön erilaisten rajojen rakentelu

Täysi välinpitämättömyys toisista klovneista

Huomion kerjääminen

Huonojen uutisten ja epäilyjen levittäminen

Liiallinen omistamisen halu

 

 

Tuosta viimeksi mainitusta olen tunnistavinani itseänikin.  Klovninhan tulee varautua erilaisiin esityksiin.  Parasta rekvisiittaa ei saa useinkaan ostettua kaupasta, vaan se pitää säilöä varastoihin,silloin kun se on saatavilla.  Siksi kai monissa klovniesityksissä klovnit saapuvat estradille monien matkalaukkujen kera.  Itsellänikin on niitä puolenkymmentä.

 

                          Pelleilemisiin

 

                          Pelle