Pantomiimissa koko vartalo kuvaa tunteita.  Tätä korostaaksesi voit tehdä vaikkapa seuraavan harjoituksen.

 

Askartelemalla esimerkiksi  pahvista kuminauhoilla kasvoillasi pysyvän naamion eliminoit kasvonilmeiden välittämät tunteet.  Niinpä sinun on käytettävä koko kehoasi voidaksesi kertoa, mitä sisälläsi liikkuu.  Ison peilin tai sälekaihtimien peittämän ikkunan edessä illalla edessä tämä harjoitus on tehokkain – saat heti palautteen asennoistasi ja liikkeistäsi.  Kun poistat naamion kasvoiltasi, pystyt pellenäkin käyttämään tuota samaa kehonkielen sanastoa.  Lisäselvitystä tällaisesta harjoitteesta voit lukea sivustolta :

 

http://www.metamorfoosi.com/@Bin/119924/Teemaseminaarityo_Makela2008

 

Varoituksen sanana haluaisin todeta, että valkoinen naamio mielletään nuorison keskuudessa kauhu-genreen kuuluvaksi.  Se ei siis esityksissä toimi valkoiseksi maalattujen kasvojen tavoin.

 

Pantomiimiesitystä varten on syytä alkaa kerätä itselleen mahdollisimman laajaa ”sanavarastoa”.  Tätä tarkoitusta varten voit keksiä yksinkertaisia lauseita ja miettiä niille ilmaisun pantomiimin kielellä.  Myös erilaisten verbien sanaton kuvailu on yllättävän hauskaa varsinkin jossain ryhmässä, jossa kukin esittää oman versionsa pienen pohdinnan jälkeen.  Aika abstraktejakin sanoja pystyy kuvailemaan eleillä ja liikkeillä. Esimerkkinä mainitsen seuraavat kaksi Maya Tångeberg-Grischinin työpajoissa oppimaani pantomiimi-ilmaisun sanaa :

 

TÄSSÄ = käsi ojennettuna eteen kämmenpuoli ylöspäin

MUTTA = etusormiojennettuna vinossa asennossa sivullepäin ja pää kallistuneena toiseen suuntaan

 

Ensi torstaina opetan vielä vähän pantomiimin sanajärjestyksestä, mutta nyt on vuoro siirtyä Pelleopiston vakio-osuuteen.  Sarjassa ”Niin paljon on aihetta nauruun” käsitellään nyt rekvisiittakomiikkaa.  Pantomiimissahan voit itse luoda vaikka minkälaista välineistöä esityksesi tueksi.  Seuraavat periaatteet ja niiden taitava käyttö saattaa hyvinkin tuoda hymyn yleisösi huulille :

 

Esineen käyttötarkoituksen vaihto

Muoti

Keksinnöt

Kimmoisuus

Esineen rikkoutuminen

Valepuku

Luonnonoikku

 

Kimmoisuus lienee helpoiten esitettävissä pantomiimin keinoin.  Minnehän pallo voisikaan kimpoilla?

 

Tulevana viikonloppuna Tampereella on sitten taas tarjolla laadukas sirkusesitysten kavalkadi :

 

http://festival.circusruska.com/media/pressikuvat/

 

Vaikka varsinaista klovneriaa ei noissa esityksissä taida ollakaan, niin nykysirkukseen liittyy usein koomisia elementtejä, joista voi ottaa vaikutteita omaa ohjelmistoaan suunnitellessa.

 

 

                           Pelleilemisiin,

 

                          t. Pelle