Pelleopisto käsittelee nyt aluksi niin mustaa huumoria, että kuvaakaan en tähän oppituntiin viitsinyt sijoittaa. Tällä kerralla esittelen viikon videona Miitta-tädin kyseenalaista komiikkaa  suoraan Suomesta:

 

 

 

On aina muistettava pitää mielessä se kohderyhmä, jolle esiintyy ja käytettävä hyvää makua ohjelmistoa laadittaessa.  Tosin esimerkiksi sarjakuvissa lukijat sallivat jo aika rajujakin aiheita käsiteltäviksi. Kyseenalaista komiikkaa saa aikaiseksi käyttämällä vaikkapa seuraavia elementtejä

 

-huono ääntämys

-mielisairaus

-kujeilu

-murhat

-onnettomuudet

-kauhunauru

-ryöstöt uudella tavalla

 

Englanninkielisessä kuukauden Googlen  "CLOWN" kuvakoosteessa tulee esille Stephen Kingin ”IT” –elokuvan Pennywise-hahmon merkittävä vaikutus klovnihahmojen muuttumisessa kohti inhorealistisempaa suunta:

 

 

 

Tässä yhteydessä sopii esitellä myös ”Viimeinen sirkus” –elokuva:

 

http://iltalehti.fi/leffat/2011071414058124_la.shtml

 

Jottei aivan mustiin tunnelmiin jäätäisi, niin on syytä kertoa, että nyt elokuun lopussa oli/on kaksikin klovnikoulutusta, joissa lähdetään matkalle klovneriaan pitkälti improvisoinnin keinoin.

 

http://www.ouluntahtisirkus.net/kurssit.html

http://www.klovnikurssi.com/Index.php?page=Sisalto

 

Improvisaatioa tuo klovneriaan aivan uutta eloa.  Parhaat esiintyjät reagoivat aina jotenkin ympäristönsä muutoksiin. Itse olen Aspergerin syndroomasta kärsivänä ja tiettyä  ennakoitavuutta odottavana hieman karsastanut improvisaatiota, mutta kun käsiini sattui Keith Johnsonen kirja improvisaatiosta, niin suositeltava sitä kyllä on.  Siinä esimerkiksi kerrotaan, että korkeamman statuksen omaava lähes säännönmukaisesti torjuu hänelle esitetyt ehdotukset, kun taas alempistatuksinen pyrkii jatkuvasti myöntelemään.  Joku googletti viime viikolla ”samantasoinen status”. Se sai ajattelemaan, että jos ihmiset/klovnit oppivat suhtautumaan myöntyvästi toistensa ehdotuksiin – ainakin teatteriharjoituksissa – niin silloin vapautuu paljon energiaa ja ideat lähtevät lentoon.  Muistan yhdessä klovnityöpajassa päässeeni tällaisessa harjoituksessa hurmioituneeseen olotilaan kiertämään ympäri kuviteltua sirkusmaneesia. JOO- leikki on kiva leikki!

 

Antti Hovilaisen opinnäytetyö : ”Improvisaatio oppimisen apuna” on luettavissa netissä:

 

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/31216/Hovilainen_Antti.pdf?sequence=1

 

Ensi viikonloppuna on lapsille sirkusesityksiä  Helsingissä…

 

http://www.cirko.fi/festivaalit/cirko-pikkolo/ohjelmisto

 

…sillä nythän ovat alkaneet Helsingin Juhlaviikot, jossa klovneriaa sisältää  kolme varttuneemmillekin  sopivaa esitystä :

 

 

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/fi/teatteri-tanssi-sirkus/event/6/170---godota-odottaessa

 

 

Eikös tässä ollutkin jo viikon annos? JOO!

 

 

 

                      Pelleilemisiin,

 

                      Pelle